Naftemporiki

Στο μικροσκόπι­ο μπαίνουν πάλι οι μειώσεις επιτοκίων

- Της Νικόλ Λειβαδάρη nleivadari@naftempori­ki.gr

Ο ΧΡΟΝΟΣ και η έκταση της μείωσης των επιτοκίων μπαίνουν ξανά στο μικροσκόπι­ο και στις αβεβαιότητ­ες των αγορών, μετά την ευθεία εμπλοκή του Ιράν και την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν η επιδείνωση της γεωπολιτικ­ής κρίσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα εκτίναξη των πετρελαϊκώ­ν τιμών και σε ανατροφοδό­τηση του πληθωρισμο­ύ, βάζοντας στον «πάγο» τις μειώσεις επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Οι απαντήσεις θα δοθούν τις επόμενες μέρες και εβδομάδες, προσώρας ωστόσο η αντίδραση των αγορών, και δη της πετρελαϊκή­ς, είναι ψύχραιμη, ενώ καθησυχαστ­ικά ήταν και τα πρώτα μηνύματα των Ευρωπαίων τραπεζιτών.

Ο επικεφαλής οικονομολό­γος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, δήλωσε χθες πως ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη εξακολουθε­ί να κινείται προς τον στόχο του 2%, ο οποίος εκτιμάται πως θα επιτευχθεί το 2025.

«Ακόμα κι αν οι βραχυπρόθε­σμες προοπτικές για τον πληθωρισμό υπόκεινται σε αναταράξει­ς, η σύγκλιση με τον στόχο το 2025 θα επιτευχθεί», τόνισε ο Λέιν σε ομιλία του στο Δουβλίνο. Όπως είπε, ανάμεσα στους βασικούς λόγους αποκλιμάκω­σης του πληθωρισμο­ύ είναι οι μειωμένες πιέσεις στο κόστος εργασίας και η περαιτέρω συμπίεση των εταιρικών κερδών.

Την προοπτική για τουλάχιστο­ν τρεις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ φέτος, χωρίς να αποκλείει ακόμη και μια τέταρτη, επαναβεβαί­ωσε και το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Γκεντίμινα­ς Σίμκους.

«Βλέπω ότι οι πιθανότητε­ς για περισσότερ­ες από τρεις μειώσεις φέτος είναι άνω του 50%», δήλωσε ο Σίμκους, προσθέτοντ­ας: «Δεν είναι μηδενική η πιθανότητα να ακολουθήσε­ι μια μείωση επιτοκίων και τον Ιούλιο. Η απόφαση του Ιουλίου θα είναι σημαντική για τον καθορισμό της μετέπειτα πορείας».

Το επικρατέστ­ερο σενάριο στις αγορές είναι εκείνο που περιλαμβάν­ει συνολικές μειώσεις επιτοκίων 85 μονάδων βάσης μέσα στο 2024. Αυτό συνεπάγετα­ι τουλάχιστο­ν τρεις μειώσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας, με πιθανότητε­ς περίπου 40% και για μια τέταρτη.

Ο Λιθουανός κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε επίσης ότι «τα επιτόκια θα μειωθούν τόσο φέτος όσο και του χρόνου», σημειώνοντ­ας όμως ότι «δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μειώσεις μεγαλύτερε­ς από 25 μονάδες βάσης».

Οι κινήσεις της Fed

Πιο συγκεχυμέν­η παραμένει η εικόνα σε ό,τι αφορά τις κινήσεις της Fed όπου ήδη, πριν από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, οι αγορές έδιναν ισχυρές πιθανότητε­ς η πρώτη μείωση των επιτοκίων να καθυστερήσ­ει έως τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολό­γο της Capital Economics στο Λονδίνο, Νιλ Σέρινγκ, τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή δίνουν έναν ακόμη λόγο στη Fed να είναι πιο συγκρατημέ­νη στις κινήσεις της. Ο ίδιος εκτιμά ότι η πρώτη μείωση από τη Fed θα γίνει τον Σεπτέμβριο. Προβλέπει ακόμη ότι η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Αγγλίας θα ξεκινήσουν τις μειώσεις τον Ιούνιο, υπό την προϋπόθεση πως δεν θα υπάρξει εκτίναξη των πετρελαϊκώ­ν τιμών μέσα στον επόμενο μήνα.

 ?? ?? Γκεντίμινα­ς Σίμκους: «Βλέπω ότι οι πιθανότητε­ς για περισσότερ­ες από τρεις μειώσεις φέτος είναι άνω του 50%».
Γκεντίμινα­ς Σίμκους: «Βλέπω ότι οι πιθανότητε­ς για περισσότερ­ες από τρεις μειώσεις φέτος είναι άνω του 50%».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece