Naftemporiki

Στους φόρους στηρίζεται και ο φετινός προϋπολογι­σμός

Υπέρβαση στους βασικούς δείκτες δείχνουν τα στοιχεία τριμήνου

- Του Θάνου Τσίρου thtsiros@naftempori­ki.gr

398 εκατ. € αυξημένα έναντι του στόχου ήταν τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογι­σμού την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2024. Εν μέσω ανησυχίας για τις πιθανές επιπτώσεις στην οικονομία από την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, το υπουργείο Οικονομικώ­ν έχει την ευκαιρία να επιδείξει θετικές δημοσιονομ­ικές επιδόσεις στις αγορές που αφορούν τόσο τη φετινή όσο και την περσινή χρήση.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ του υπουργείου Οικονομικώ­ν για την εκτέλεση του προϋπολογι­σμού στο πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς δείχνουν υπέρβαση έναντι των στόχων και στους τρεις βασικούς δείκτες: έσοδα, δαπάνες και πρωτογενές αποτέλεσμα.

Μάλιστα, παρά την «αναιμική» επίδοση του Μαρτίου, τα φορολογικά έσοδα δείχνουν ότι θα αποτελέσου­ν και φέτος βάση στήριξης για τις δημοσιονομ­ικές επιδόσεις της χώρας, δεδομένου ότι ήδη από το πρώτο τρίμηνο (περίοδος που δεν διακρίνετα­ι για την είσπραξη σημαντικών φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν) η υπεραπόδοσ­η έχει φτάσει στα 674 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία για το 2023

Όσον αφορά την περσινή χρονιά, την επόμενη Δευτέρα θα ανακοινωθο­ύν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή οι τελικές δημοσιονομ­ικές επιδόσεις για το 2023. Οι εκτιμήσεις -μεταξύ αυτών και της Τράπεζας της Ελλάδος- συγκλίνουν στο ότι θα αποτυπωθεί ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος συγκριτικά με τους στόχους (περίπου 1,7% του ΑΕΠ αντί για 1,1%), κάτι που αν επιβεβαιωθ­εί θα αυξήσει τις πιθανότητε­ς επίτευξης και του φετινού δημοσιονομ­ικού στόχου για παραγωγή πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος 2,1% του ΑΕΠ.

Υπεραπόδοσ­η

Την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2024, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογι­σμού ανήλθε σε 16,790 δισ. ευρώ, παρουσιάζο­ντας αύξηση κατά 398 εκατ. ευρώ ή 2,4% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην

εισηγητική έκθεση του Προϋπολογι­σμού 2024. Ωστόσο, στη στοχοθεσία της εισηγητική­ς έκθεσης είχε συμπεριληφ­θεί η είσπραξη τον Μάρτιο ποσού ύψους 1,797 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας (ΤΑΑ), ενώ έχει εισπραχθεί το ποσό των 159 εκατ. ευρώ.

Εξαιρουμέν­ου του ποσού από το ΤΑΑ, τα καθαρά έσοδα παρουσιάζο­υν αύξηση κατά 2,036 δισ. ευρώ ή 14% έναντι του στόχου. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως: α) στα αυξημένα φορολογικά έσοδα κατά 654 εκατ. ευρώ μετά την αφαίρεση των επιστροφών και β) στα αυξημένα έσοδα ΠΔΕ κατά 1,029 δισ. ευρώ.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 14,920 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 674 εκατ. ευρώ ή 4,7% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογι­σμού 2024.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 1,719 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 20 εκατ. ευρώ από τον στόχο (1,698 δισ. ευρώ).

Τα έσοδα του Προγράμματ­ος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 2,336 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,029 δισ. ευρώ από τον στόχο (1,307 δισ. ευρώ).

 ?? ?? Το πρωτογενές πλεόνασμα στο πρώτο τρίμηνο του έτους ανήλθε στα 2,954 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 2,133 δισ. ευρώ και πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος 3,079 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2023.
Το πρωτογενές πλεόνασμα στο πρώτο τρίμηνο του έτους ανήλθε στα 2,954 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 2,133 δισ. ευρώ και πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος 3,079 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2023.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece