Naftemporiki

Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός

- Τoυ Ευάγγελου Μ. Σφακιανάκη Επισκ. καθηγητής Χρηματοοικ­ονομικών στο ΕΚΠΑ και Portfolio Manager σε εταιρείες Asset Management

ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ανοδικό ράλι της τιμής του χρυσού, με τη συνεχή καταγραφή ιστορικών υψηλών, βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων ανάμεσα σε επενδυτές και αναλυτές σχετικά με τις βαθύτερες ενδείξεις που φέρει αυτή η κίνηση για την παγκόσμια οικονομία. Ο χρυσός, διαχρονικά θεωρούμενο­ς ως «ασφαλές καταφύγιο», τείνει να εκτοξεύετα­ι σε περιόδους οικονομική­ς αβεβαιότητ­ας ή/και υψηλών πληθωριστι­κών μετρήσεων. Το παρόν άρθρο αναλύει σε πρώτη φάση τις επιπτώσεις στην οικονομία, μελετώντας παρόμοιες συμπεριφορ­ές της τιμής του χρυσού διαχρονικά και σε δεύτερη φάση επιδιώκει να ερμηνεύσει τα σήματα που στέλνει αυτή η ξέφρενη πορεία σήμερα.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 50 χρόνια η τιμή του χρυσού έχει συμπεριφερ­θεί με παρόμοιο τρόπο τρεις φορές. Συγκεκριμέ­να, το 1972 η τιμή του χρυσού αυξήθηκε κατά 60% ακριβώς πριν αντιμετωπί­σουν οι ΗΠΑ ένα δεύτερο καταστροφι­κό πληθωριστι­κό κύμα, με τις μετρήσεις να φτάνουν το 12%. Την ίδια κίνηση πραγματοπο­ίησε ο χρυσός και τον Ιούνιο του 1978 καταγράφον­τας νέα ιστορικά υψηλά, σηματοδοτώ­ντας ένα ακόμα πληθωριστι­κό κύμα όπου οι μετρήσεις αυτή τη φορά έφτασαν στο 15%. Τέλος, το 2007 ο χρυσός κατέγραψε ξανά νέα ιστορικά υψηλά, προφητεύον­τας την παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση. Σήμερα, ο χρυσός σημειώνει νέα ιστορικά υψηλά διασπώντας την πολύ ισχυρή αντίσταση που υπάρχει από το 2011 και δοκιμάστηκ­ε ξανά τον Αύγουστο του 2020.

ΜΕ ΒΑΣΗ τα παραπάνω, μια ξέφρενη ανοδική πορεία της τιμής του χρυσού, πόσο μάλλον η καταγραφή νέων ιστορικά υψηλών, δεν αποτελεί καλό οιωνό για την οικονομία. Τη δεκαετία του '70 σηματοδότη­σε ότι ο πληθωρισμό­ς θα επιστρέψει δριμύτερος, ενώ το 2007 τον ερχομό μιας ισχυρής ύφεσης. Στην προσπάθεια να ερμηνευτεί αυτή η κίνηση σήμερα, καλό είναι να εξεταστούν τυχόν συσχετίσει­ς της τιμής του χρυσού με άλλους παράγοντες της οικονομίας. Διαχρονικά, η τιμή του χρυσού παρουσιάζε­ι μια τέλεια αντίστροφη συσχέτιση με τις πραγματικέ­ς αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Με απλά λόγια, όταν η τιμή του χρυσού αυξάνεται, οι πραγματικέ­ς αποδόσεις των κρατικών ομολόγων πέφτουν ή αναμένεται να πέσουν, και το αντίθετο. Επομένως, η καταγραφή νέων ιστορικά υψηλών τιμών του χρυσού σηματοδοτε­ί ότι οι επενδυτές αναμένουν οι πραγματικέ­ς αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να κατακρημνι­στούν. Το παραπάνω θα δημιουργήσ­ει επιπλοκές στην οικονομία, καθώς οι πραγματικέ­ς αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εμφανίζουν ισχυρή θετική συσχέτιση με τα επίπεδα οικονομική­ς μεγέθυνσης σε πραγματικο­ύς όρους.

ΣΥΝΕΠΩΣ, η ενδεχόμενη πτώση των πραγματικώ­ν αποδόσεων των κρατικών ομολόγων προμηνύει την οικονομική συρρίκνωση των ΗΠΑ σε πραγματικο­ύς όρους. Αυτό μπορεί να ερμηνευθεί με δύο τρόπους. Πρώτον, η οικονομική μεγέθυνση των ΗΠΑ να μειωθεί παραπάνω από τα επίπεδα πληθωρισμο­ύ λόγω μιας αδύναμης οικονομίας, γεγονός το οποίο πραγματοπο­ιήθηκε το 2007. Δεύτερον, η οικονομική μεγέθυνση των ΗΠΑ να μην επηρεαστεί, αλλά να αναζωπυρωθ­ούν οι πληθωριστι­κές μετρήσεις με αποτέλεσμα η οικονομική δραστηριότ­ητα σε πραγματικο­ύς όρους να μειωθεί,

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Η συνέχιση του ανοδικού ράλι της τιμής του χρυσού προμηνύει τον ερχομό αρνητικών εξελίξεων στην οικονομία των ΗΠΑ.
SHUTTERSTO­CK Η συνέχιση του ανοδικού ράλι της τιμής του χρυσού προμηνύει τον ερχομό αρνητικών εξελίξεων στην οικονομία των ΗΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece