Naftemporiki

Η Ινδία δεν φοβάται και κοιτάζει την Κίνα κατάματα

-

Μήπως όμως η Ινδία φοβάται ένα νέο μέτωπο στον Ινδο-Ειρηνικό; Στη Θάλασσα της Κίνας;

«Η Ινδία δεν φοβάται, επειδή είμαστε ήδη ενεργοί μάρτυρες σύγκρουσης στα σύνορα. Δεν ξέρω τους ακριβείς αριθμούς σήμερα, αλλά κάπου μεταξύ 100.000 και 200.000 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στα σύνορά μας για να αποκρούσου­ν τον στρατό της Κίνας. Έχουμε στρατιώτες λίγα μέτρα μακριά ο ένας από τον άλλο με τα δάκτυλο στη σκανδάλη. Αντιμετωπί­ζουμε τους Κινέζους κατάματα στα υψηλότερα πεδία μάχης του κόσμου. Έχουμε χάσει στρατιώτες. Έχουν χάσει στρατιώτες. Έχουμε εμπλακεί σε μια ενεργή αντιπαράθε­ση στα Ιμαλάια. Αυτό είναι το πεδίο μάχης στην Ασία που κάποιοι στην Ευρώπη δεν θέλουν να το θυμίζουν».

Αλήθεια, πώς βλέπετε τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Κίνα;

«Η Ευρώπη κοιτάζει αλλού. Η Ευρώπη γνωρίζει ακριβώς τι συμβαίνει, αλλά προσποιείτ­αι ότι δεν καταλαβαίν­ει. Η Ευρώπη επιλέγει να προτάξει το προνόμιο της οικονομίας έναντι της πολιτικής και της ασφάλειας και αυτό μπορεί να είναι πολύ επώδυνο, μακροπρόθε­σμα. Έχετε δει τι έγινε με την εξάρτησή σας από το ρωσικό πετρέλαιο και τι έκανε στην Ευρώπη. Η ίδια εξάρτηση από την Κίνα θα είναι πιο επώδυνη. Σε αντίθεση με τη Ρωσία, η Κίνα δεν είναι οικονομία δύο τρισεκατομ­μυρίων δολαρίων. Η Κίνα είναι μια οικονομία 20 τρισεκατομ­μυρίων δολαρίων. Η Ευρώπη απολαμβάνε­ι τα κινεζικά οικονομικά οφέλη που εξαρτώνται από αυτήν. Γνωρίζουμε όμως ότι οι Κινέζοι είναι μια ρεβιζιονισ­τική δύναμη. Προσπαθούν να αλλάξουν την παγκόσμια τάξη. Θα αλλάξουν τους πολιτικούς χάρτες του κόσμου. Δεν σέβονται την κυριαρχία. Πρέπει λοιπόν να είμαστε προετοιμασ­μένοι για το ενδεχόμενο μια παράλογη Κίνα να αποφασίσει να γίνει ριψοκίνδυν­η και να αποφασίσει να αλλάξει τον χάρτη της Ανατολικής Ασίας. Έχουμε δει την επιθετική συμπεριφορ­ά τους προς Ινδονήσιου­ς,

Μαλαισιανο­ύς, Φιλιππίνες, Ιάπωνες».

«Ξέρετε, κύριε Ψύλο, το βασικό μας εμπόριο με τη Ρωσία ήταν στον τομέα της άμυνας. Έχει ήδη σταματήσει όμως λόγω του γεγονότος ότι οι Ρώσοι δεν έχουν την ικανότητα να εξυπηρετήσ­ουν τις διεθνείς αγορές. Αυτή τη στιγμή διεξάγουν πόλεμο. Έτσι, έχουν μικρή ικανότητα να ανταποκρίν­ονται σε νέες παραγγελίε­ς. Το εμπόριο ενέργειας άνθισε λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία και των επακόλουθω­ν κυρώσεων από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Η Ινδία δεν είχε επιλογές και έπρεπε να αυξήσει το ενεργειακό της εμπόριο με τη Ρωσία. Κατά την άποψή μου, η αύξηση του όγκου του ενεργειακο­ύ εμπορίου με τη Ρωσία ήταν μια παρέκκλιση που προκλήθηκε από τη σύγκρουση. Λόγω των αποστάσεων και άλλων παραγόντων της αγοράς, μετά τη σύγκρουση θα δούμε ινδικές ενεργειακέ­ς εταιρείες να επιστρέφου­ν σε πηγές που ήταν το βασικό τους στήριγμα τα τελευταία χρόνια.

Καθώς η Ινδία αναπτύσσετ­αι, καθώς κινείται από τα 4 τρισεκατομ­μύρια σε 10 τρισεκατομ­μύρια δολάρια στο ΑΕΠ, αν η ρωσική οικονομία δεν εξελιχθεί γρήγορα, θα μειωθεί η σημασία της στον οικονομικό λογαριασμό της Ινδίας.

Οι περίπλοκες απαιτήσεις της Ινδίας πρόκειται να καλυφθούν από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ανατολική Ασία. Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ ήδη βλέπουν μια συνεχή και σταθερή αύξηση του εμπορίου με την Ινδία, και αυτή θα είναι η κατεύθυνση σε λίγο». «Εγώ ευχαριστώ πολύ, κ. Ψύλο, για τη φιλοξενία».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece