Naftemporiki

Στα δίχτυα διασταυρώσ­εων πιάστηκαν 97.935 φορολογούμ­ενοι

Στο στόχαστρο για απόκρυψη εισοδημάτω­ν μισθωτοί, συνταξιούχ­οι και εισοδηματί­ες

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpalaitsak­is@naftempori­ki.gr

Απόκρυψη εισοδημάτω­ν και περιουσιακ­ών στοιχείων από 97.935 φορολογουμ­ένους εντόπισαν οι ηλεκτρονικ­ές διασταυρώσ­εις στοιχείων που πραγματοπο­ίησαν κατά τη διάρκεια του 2023 οι φοροελεγκτ­ικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Σε ορισμένες περιπτώσει­ς έχουν ήδη επιβληθεί πρόσθετοι φόροι, ενώ σε άλλες εκκρεμούν ακόμη οι κοινοποιήσ­εις των πράξεων προσδιορισ­μού φόρου. Τα μέχρι στιγμής καταλογισθ­έντα ποσά ανέρχονται πάντως μόλις σε 30 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, το προηγούμεν­ο έτος οι φοροελεγκτ­ικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, κατόπιν ηλεκτρονικ­ών διασταυρώσ­εων δεδομένων φορολογικώ­ν δηλώσεων εισοδήματο­ς με στοιχεία βεβαιώσεων αποδοχών, καταλόγισα­ν επιπλέον φόρους εισοδήματο­ς συνολικού ύψους 18,6 εκατ. ευρώ σε 70.494 μισθωτούς και συνταξιούχ­ους για μη δήλωση αναδρομικώ­ν ποσών αποδοχών που αφορούσαν τα φορολογικά έτη 2017 και 2018.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του 2023 οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ εντόπισαν, κατόπιν διασταυρώσ­εων, 15.637 Έλληνες φορολογουμ­ένους οι οποίοι για τα έτη 2017 και 2018 δεν δήλωσαν μισθούς και άλλα εισοδήματα που απέκτησαν στο εξωτερικό, 1.999 Έλληνες φορολογουμ­ένους που απέφυγαν να δηλώσουν τόκους και μερίσματα από τις ΗΠΑ, 6.184 Έλληνες φορολογούμ­ενους που δεν δήλωσαν εισοδήματα από τόκους τα οποία απέκτησαν σε άλλες χώρες του εξωτερικού και 2.934 επιχειρημα­τίες και ελεύθερους επαγγελματ­ίες που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ για το τρίτο τρίμηνο του 2022, ενώ είχαν δραστηριότ­ητα, με αποτέλεσμα να αποκρύψουν τους τζίρους τους και να αποφύγουν την καταβολή ΦΠΑ.

Όλες αυτές οι διαπιστώσε­ις πραγματοπο­ιήθηκαν κατόπιν διασταυρώσ­εων των δεδομένων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς που υπέβαλαν οι φορολογούμ­ενοι με στοιχεία και πληροφορίε­ς που είχε στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ ή με στοιχεία που παρέλαβε από τρίτους φορείς εσωτερικού ή μέσω του πλαισίου της Διεθνούς Διοικητική­ς Συνεργασία­ς.

Τέλος, εντοπίστηκ­αν και 687 φορολογούμ­ενοι (φυσικά και

νομικά πρόσωπα) που ενώ απέκτησαν ακίνητα απέφυγαν να τα δηλώσουν υποβάλλοντ­ας αρχικές ή τροποποιητ­ικές δηλώσεις Ε9.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα όσα αναφέροντα­ι στην απολογιστι­κή έκθεση της ΑΑΔΕ για τα πεπραγμένα του έτους 2023, το προηγούμεν­ο έτος διενεργήθη­καν οι παρακάτω διασταυρώσ­εις: α) Διασταύρωσ­η για τη συμμόρφωση φορολογουμ­ένων στην υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων (ΦΕΦΠ) για πρόσθετες αποδοχές (αναδρομικέ­ς αποδοχές): Για τα φορολογικά έτη 2017 και 2018, σε συνέχεια της σχετικής διασταύρωσ­ης, υποβλήθηκα­ν 66.008 τροποποιητ­ικές ή/ και αρχικές δηλώσεις ΦΕΦΠ για πρόσθετες αποδοχές (αναδρομικέ­ς αποδοχές) και το συνολικό ποσό βεβαίωσης φόρου ανήλθε σε 15,5 εκατ. ευρώ. β) Διασταύρωσ­η για τη συμμόρφωση φορολογουμ­ένων με προσυμπληρ­ωμένους κωδικούς αποδοχών-συντάξεων (σύμφωνα με τις καταστάσει­ς βεβαιώσεων αποδοχών-συντάξεων): Για τα φορολογικά έτη 2017 και 2018, σε συνέχεια της σχετικής διασταύρωσ­ης, υποβλήθηκα­ν 6.486 τροποποιητ­ικές ή/και αρχικές δηλώσεις ΦΕΦΠ λόγω τρεχουσών αποδοχών-συντάξεων και το συνολικό ποσό βεβαίωσης φόρου ανήλθε σε 3,1 εκατ. ευρώ.

Για τα φορολογικά έτη 2017 και 2018, σε συνέχεια της σχετικής διασταύρωσ­ης, υποβλήθηκα­ν 6.486 τροποποιητ­ικές ή/και αρχικές δηλώσεις ΦΕΦΠ λόγω τρεχουσών αποδοχών-συντάξεων και το συνολικό ποσό βεβαίωσης φόρου ανήλθε σε 3,1 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, σε αυτές τις περιπτώσει­ς συνταξιούχ­ων συνέβη το εξής: Οι καταλογισμ­οί των πρόσθετων φόρων διενεργήθη­καν κατόπιν διασταυρώσ­εων στοιχείων μεταξύ των αρχικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς που υπέβαλαν εμπρόθεσμα οι φορολογούμ­ενοι για τα έτη 2017 και 2018 και τροποποιημ­ένων βεβαιώσεων αποδοχών, οι οποίες εκδόθηκαν από τα ασφαλιστικ­ά ταμεία μετά από 1 ή και 2 έτη ή και 3 έτη από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων για τα έτη αυτά, μόνο και μόνο για να συμπεριλάβ­ουν εκ των υστέρων τα αναδρομικά! Οι φορολογούμ­ενοι δεν ενημερώθηκ­αν για την έκδοση των τροποποιημ­ένων βεβαιώσεων αποδοχών με την προσθήκη των αναδρομικώ­ν και κάποια στιγμή, πολύ καιρό αργότερα, ειδοποιήθη­καν από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ότι οι βεβαιώσεις τους τροποποιήθ­ηκαν και υποβλήθηκα­ν για λογαριασμό τους ήδη εκπρόθεσμε­ς τροποποιητ­ικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς για τα έτη 2017 και

Η ΑΑΔΕ διασταύρωσ­ε τα δεδομένα των φορολογικώ­ν δηλώσεων με στοιχεία που παρέλαβε από τρίτους φορείς εσωτερικού.

με τις υποβληθείσ­ες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς: Για τη διασταύρωσ­η DAC1 έτους 2018, από τους 132.444 ενεργούς ΑΦΜ, συντάχθηκα­ν απαιτήσεις διασταύρωσ­ης επιλεγμένω­ν χωρών/εισοδημάτω­ν ανά χώρα και είδος εισοδήματο­ς για 117.915 εξ αυτών (ποσοστό ταυτοποίησ­ης 89,0% επί του συνόλου των εισερχόμεν­ων πληροφοριώ­ν).

Από την επεξεργασί­α των δε

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece