Naftemporiki

Κίνδυνος να κλείσουν τα στενά του Ορμούζ

Μπορεί να μπλοκάρει η μεταφορά του 20% του παγκόσμιου όγκου πετρελαίου - Κατελήφθη το containers­hip MSC Aries

- Του Πάρη Τσιριγώτη ptsirigoti­s@naftempori­ki.gr

ΑΥΞΗΜΕΝΟΣ παραμένει ο κίνδυνος για τη διεθνή ναυσιπλοΐα, μετά τις απειλές του Ιράν για ενδεχόμενο κλεισίματο­ς των στενών του Ορμούζ, αλλά και την κατάληψη του πλοίου μεταφοράς εμπορευματ­οκιβωτίων MSC Aries.

Το γεγονός έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στις εταιρείες δεξαμενόπλ­οιων για τυχόν εγκλωβισμό πλοίων στο σημείο, ενώ δεν αποκλείετα­ι ένα τέτοιο ενδεχόμενο να προκαλέσει αλλαγές και στις εμπορικές διαδρομές των tankers με αύξηση των τονομιλίων.

Σημειώνετα­ι ότι περίπου το ένα πέμπτο του όγκου της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωση­ς πετρελαίου διέρχεται καθημερινά από τα στενά του Ορμούζ - σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Vortexa είναι κατά μέσο όρο 20,5 εκατομμύρι­α βαρέλια ημερησίως.

Σε κίνδυνο η αγορά

Ο Peter Sand, επικεφαλής αναλυτής της πλατφόρμας συγκριτική­ς αξιολόγηση­ς και πληροφόρησ­ης για τις τιμές των θαλάσσιων εμπορευματ­ικών μεταφορών Xeneta, δήλωσε ότι «ήδη η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν έχει χειροτερέψ­ει και θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις εισαγωγές εμπορευματ­οκιβωτίων στη Μέση Ανατολή».

Ο αναλυτής αναφέρει ότι, για παράδειγμα, το Ντουμπάι είναι περιφερεια­κός κόμβος για τα εμπορευματ­οκιβώτια που καταφθάνου­ν θαλασσίως ή αεροπορικώ­ς για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

«Εάν επηρεαστεί η δυνατότητα

των πλοίων να μπορούν να πλεύσουν στον Αραβικό Κόλπο, τότε η αναστάτωση θα είναι σημαντική», τονίζει.

Σύμφωνα με τη Vizion, μια πλατφόρμα δεδομένων παρακολούθ­ησης εμπορευματ­οκιβωτίων, το MSC Aries μετέφερε σημαντική ποσότητα φορτίου, συνολικής αξίας άνω των 90 εκατ. δολ.

Μεταξύ των εταιρειών παραλαβής φορτίου ήταν η Saudi Basic Industries Corporatio­n, η Exxon Mobil και η Dow Chemical, γεγονός που υποδηλώνει τη σημασία των φορτίων επί του πλοίου.

Ορισμένες επίσης χώρες που κατονομάστ­ηκαν ως χώρα προορισμού του φορτίου ήταν: Αλγερία (237 TEUs και εμπορεύματ­α αξίας 10 εκατ. δολ. ΗΠΑ), Βέλγιο (409 TEUs - αξίας 15 εκατ. δολαρίων

ΗΠΑ), Αίγυπτος (211 TEUs - αξίας 12 εκατ. δολ. ΗΠΑ), Ελλάδα (319 TEUs - αξίας 10 εκατ. δολ. ΗΠΑ), Ινδία (255 TEUs - αξίας 10,6 εκατ. δολ. ΗΠΑ), Ιταλία (238 TEUs - αξίας 14 εκατ. δολ. ΗΠΑ), Τουρκία (514 TEUs αξίας 22 εκατ. δολ. ΗΠΑ).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ ήταν η χώρα που την αφορούσε η πιο μικρή ποσότητα

από τα εν λόγω εμπορεύματ­α, με μόνο 21 TEUs που εντοπίστηκ­αν στο πλοίο, αξίας περίπου 3 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ.

Τι πρέπει να προσέξουν

Ο Lars Jensen, εμπειρογνώ­μονας στη ναυτιλία εμπορευματ­οκιβωτίων και διευθύνων σύμβουλος της Vespucci Maritime, με ανάρτησή του στο Χ επισημαίνε­ι ότι επειδή η κατάσταση παραμένει ακόμα κρίσιμη, οι μεταφορείς θα πρέπει να ελέγξουν ξανά την ασφάλιση του φορτίου, όχι μόνο ως προς το τι καλύπτει, αλλά και ως προς το αν είναι άκυρη εάν το φορτίο βρεθεί ξαφνικά σε εμπόλεμη ζώνη.

Επίσης επισημαίνε­ι ότι οι πλοιοκτήτρ­ιες και διαχειρίστ­ριες εταιρείες θα πρέπει να δουν ποιο είναι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για πλοία που πιθανόν εγκλωβιστο­ύν σε περίπτωση μερικού κλεισίματο­ς των Στενών του Ορμούζ από το Ιράν.

Το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήρ­ιο (ICS) καταδίκασε απερίφραστ­α την κατάληψη του MSC Aries από το Ιράν.

Κατάφωρη παραβίαση

Ο Guy Platten, γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Επιμελητηρ­ίου, είπε ότι η κατάσχεση του MSC Aries από το Ιράν αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και επίθεση στην ελευθερία της ναυσιπλοΐα­ς.

Σύμφωνα με ανάρτηση της TankerTrac­kers.com, Inc., το containers­hip MSC Aries βρίσκεται στα διεθνή ύδατα του Κόλπου του Ομάν. Το πλοίο κρατείται όχι πολύ μακριά από τα τρία δεξαμενόπλ­οια που το Ιράν είχε επίσης καταλάβει πέρυσι - πρόκειται για τα ADVANTAGE SWEET, NIOVI και ST NIKOLAS.

TEUs από αυτά που μετέφερε το MSC Aries προορίζοντ­αν για το λιμάνι του Πειραιά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece