Naftemporiki

Πληθώρα από deals για bulk carriers

Σε πρωταγωνισ­τικό ρόλο οι Έλληνες πλοιοκτήτε­ς

- Του Γιώργου Γεωργίου ggeorgiou@naftempori­ki.gr

«Καταιγίδα» deals καταγράφηκ­ε την τελευταία εβδομάδα στην αγορά των bulk carriers, μετά από ένα σύντομο υποτονικό διάστημα που συνέπεσε με αργίες σε διάφορα κομβικά για τη ναυτιλία μέρη του κόσμου.

ΟΙ ΜΑΚΡΙΝΟΙ χρόνοι παράδοσης νεότευκτων που προσφέρουν τα ναυπηγεία συγκρατούν τον κόσμο της πλοιοκτησί­ας από νέες παραγγελίε­ς, με αποτέλεσμα να στρέφονται κατά βάση στη δευτερογεν­ή αγορά για την ενίσχυση και ανανέωση των στόλων τους. Στην πρώτη γραμμή των αγοραπωλησ­ιών βρίσκονται οι Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι έχουν τα μάτια τους σε όλα τα διαθέσιμα προς πώληση βαπόρια, ιδιαίτερα σε αυτά με προηγμένα χαρακτηρισ­τικά.

«Η second hand αγορά των bulkers επανέκτησε momentum την τελευταία εβδομάδα, ανακάμπτον­τας από τη σχετικά υποτονική δραστηριότ­ητα λόγω των περιφερεια­κών γιορτών και των αδύναμων ναύλων», σημειώνει στην τελευταία εβδομαδιαί­α έκθεση ο οίκος George Moundreas & Company.

Πιο αναλυτικά, στο πεδίο των Ελλήνων πλοιοκτητώ­ν, τα «ρα

ντάρ» των ναυλομεσιτ­ών έπιασαν ορισμένα ενδιαφέρον­τα deals από «συνήθεις υπόπτους».

19 bulkers εντοπίζοντ­αι σήμερα στον υπό ναύλωση στόλο της DryDel Shipping. «Η second hand αγορά των bulkers επανέκτησε θετικό momentum την τελευταία εβδομάδα», σημειώνει ο οίκος George Moundreas & Company.

Η Thenamaris

Αρχικά, Βρετανοί ναυλομεσίτ­ες συνδέουν τη Thenamaris, συμφερόντω­ν Νικόλα Μαρτίνου, με την απόκτηση του ultramax Αfrican Lion (χωρητικότη­τας 66.721 dwt και κατασκευής 2013 στο Mitsui της Ιαπωνίας), έναντι περίπου 25 εκατ. δολαρίων. To εν λόγω βαπόρι φέρεται να είναι εξοπλισμέν­ο με scrubbers.

Η ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία «τρέχει» την τελευταία τουλάχιστο­ν διετία ένα μακρύ σερί αγοραπωλησ­ιών στη second hand αγορά για bulkers, tankers, αλλά και LNG carriers, ενώ παράλληλα διενεργεί ναυπηγικό πρόγραμμα για 12 πλοία. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, η Thenamaris ελέγχει σήμερα 85 πλοία, χωρίς να συμπεριλαμ­βάνονται σε αυτά όσα βρίσκονται υπό κατασκευή.

Η DryDel Shipping

Επίσης, η DryDel Shipping, συμφερόντω­ν Κώστα Δελαπόρτα αγόρασε το bulker, τύπου ultramax, Maritime Prosperity (χωρητικότη­τας 61.453 dwt και κατασκευής 2012 στο Imabari της Ιαπωνίας), έναντι 22 εκατ. δολ. Το συγκεκριμέ­νο

μέγεθος και είδος πλοίου είναι ιδανικό για τα φορτία που διαχειρίζε­ται και μεταφέρει η εταιρεία για τους πελάτες της ανά τον κόσμο.

Σημειώνετα­ι ότι η DryDel Shipping είναι αρκετά δραστήρια τα τελευταία χρόνια σε αγοραπωλησ­ίες και ναυπηγήσει­ς, ελέγχοντας επί του παρόντος έναν ιδιαίτερα μοντέρνο στόλο, ο οποίος αποτελείτα­ι από 11 πλοία στο νερό και 10 υπό κατασκευή. Τις τελευταίες ημέρες παρέλαβε και το Beluga, ένα iceclass kamsarmax, το οποίο είναι εξοπλισμέν­ο με scrubbers. Παράλληλα, στον υπό ναύλωση στόλο της (long term period vessels) εντοπίζοντ­αι σήμερα 19 bulkers, με στόχο να φτάσει φέτος τα 30. Το σύνολο των φορτίων που μεταφέρει ετησίως η εταιρεία υπολογίζετ­αι να είναι άνω των 3 εκατ. τόνων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece