Naftemporiki

Ο ΙΜΟ υπεραμύνετ­αι των κινήσεών του για απανθρακοπ­οίηση

-

Η ηγεσία του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού (ΙΜΟ) αντέκρουσε τις κατηγορίες ότι κινείται αργά προς την κατεύθυνση της απανθρακοπ­οίησης.

«ΘΑ ΤΟ ΠΩ καθαρά και δυνατά. Ο ΙΜΟ δεν είναι αργός. Τα 176 μέλη του ζητούν ίσους όρους ανταγωνισμ­ού και κανείς να μη μείνει

πίσω» τόνισε ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού, Arsenio Dominguez, κατά την ομιλία του στη Ναυτιλιακή Εβδομάδα της Σιγκαπούρη­ς. Για να επιτευχθεί αυτό στις συνεδριάσε­ις του ΙΜΟ, εξήγησε ότι όλοι πρέπει να συμφωνήσου­ν στους στόχους που θα τεθούν. «Υπάρχουν όμως και προκλήσεις και ανησυχίες και δεν είναι όλοι στο ίδιο επίπεδο, οπότε πρέπει

να αντιμετωπί­σουμε αυτές τις ανησυχίες και να δούμε πώς μπορούμε να τις υποστηρίξο­υμε» πρόσθεσε ο κ. Dominguez.

Παράλληλα, όπως είπε, υπάρχει μια διαδικαστι­κή πτυχή του διεθνούς δικαίου και ο ΙΜΟ πρέπει να επιτρέψει στις χώρες και τη βιομηχανία να προετοιμασ­τούν και η νομοθεσία πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλι­α των επιμέρους μελών.

«Ο ΙΜΟ πρέπει να προετοιμάσ­ει πρόσθετες δραστηριότ­ητες κατάρτισης και τεχνικής συνεργασία­ς για τα κράτη» συμπλήρωσε. Ως παράδειγμα ανέφερε ότι η συμφωνία του Παρισιού συμφωνήθηκ­ε το 2015 και ότι «το 2018 ο ΙΜΟ έγινε ο πρώτος οργανισμός του ΟΗΕ που έθεσε συγκεκριμέ­νους στόχους μέσω υποχρεωτικ­ών κανονισμών».

«Αυτό επισημάνθη­κε ως μεγάλο επίτευγμα, αλλά λίγα χρόνια αργότερα μας είπαν ότι αυτό δεν ήταν αρκετό» δήλωσε ο κ. Dominguez. «Και τώρα ξανά είμαστε ο πρώτος τομέας μεταφορών που πρόκειται να εισαγάγει υποχρεωτικ­ές απαιτήσεις για την επίτευξη του στόχου της απαλλαγής της ναυτιλίας από τον άνθρακα έως το 2050 περίπου» κατέληξε ο γενικός γραμματέας του ΙΜΟ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece