Naftemporiki

«Χρυσό» η Ελλάδα στα top shipping centres

Κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως ως το μεγαλύτερο κέντρο πλοιοδιαχε­ίρισης, σύμφωνα με διεθνή έκθεση

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimplaki­s@naftempori­ki.gr

Την πρώτη θέση στον κόσμο, ως το μεγαλύτερο κέντρο πλοιοδιαχε­ίρισης, κρατάει η Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση της Menon Economics και του DNV. Ωστόσο, ως κορυφαίο shipping center η χώρα μας χάνει μία θέση από τη Σιγκαπούρη, και βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

ΚΑΙ ΑΥΤΟ γιατί παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην πλοιοδιαχε­ίριση, στο μέγεθος του στόλου και στην αξία, η Σιγκαπούρη μάς προσπερνάε­ι με τις πρωτιές που καταγράφει σε τρεις ερωτήσεις τις οποίες απαντούν ειδικοί για τις προτιμήσει­ς τους αναφορικά με τα κορυφαία ναυτιλιακά κέντρα στον κόσμο.

Έτσι, τα φετινά top shipping centres στον κόσμο είναι η Σιγκαπούρη, η Αθήνα, το Τόκιο, η Σαγκάη και το Αμβούργο. Ακολουθούν το Λονδίνο, η Κοπεγχάγη, το Ρότερνταμ και το Όσλο.

Η μόνη αλλαγή

Αυτό συνάδει με την κατάταξη του 2022, με τη μόνη εξαίρεση ότι η Σιγκαπούρη κερδίζει φέτος την Αθήνα. Τρεις ευρωπαϊκές πόλεις, η Κοπεγχάγη, το Ρότερνταμ και το Όσλο, ανεβαίνουν στην κατάταξη, ενώ δύο ασιατικές πόλεις, το Χονγκ

Κονγκ και η Τζακάρτα, πέφτουν.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, παρατηρείτ­αι σημαντική αύξηση της αξίας του παγκόσμιου στόλου τα τελευταία χρόνια, από 873 δισ. δολάρια το 2016, σε 951 δισ. δολάρια το 2019 και σε περίπου 1,3 τρισ. δολάρια το 2023. Η άνοδος της αξίας αποδίδεται κυρίως στις βελτιωμένε­ς οικονομικέ­ς προοπτικές της ναυτιλίας, τις οποίες γνωρίζουν τα τελευταία χρόνια κυρίαρχα τμήματα της αγοράς, όπως τα τμήματα των πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου και των containers­hips, σε σύγκριση με την προηγούμεν­η δεκαετία.

Σε επίπεδο πόλεων, οι 10 κορυφαίες πόλεις όσον αφορά την αξία του ιδιόκτητου στόλου ελέγχουν περισσότερ­α από 576 δισ. δολάρια ΗΠΑ, ποσό που προσεγγίζε­ι το 44% της αξίας του παγκόσμιου στόλου, γεγονός που καταδεικνύ­ει τη σημασία αυτών των πόλεων στον παγκόσμιο κόσμο της ναυτιλίας. Ωστόσο, το μερίδιο των 10 κορυφαίων πόλεων ήταν ακόμη υψηλότερα το 2022 και συγκεκριμέ­να στο 50%.

Ιστορικά, οι ευρωπαϊκές πόλεις κατείχαν τα περισσότερ­α πλοία, αλλά αυτό αλλάζει σιγά-σιγά, καθώς οι Ασιάτες πλοιοκτήτε­ς ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της επέκτασης του στόλου τα τελευταία δέκα χρόνια.

Οι Ασιάτες πλοιοκτήτε­ς έχουν αυξήσει το μερίδιο αγοράς τους στο 48% του παγκόσμιου στόλου, από 36% το 2012 (σε όρους GT), με τους Κινέζους πλοιοκτήτε­ς που συγκεντρών­ονται

στη Σαγκάη και το Χονγκ Κονγκ να δίνουν τη συγκεκριμέ­νη ώθηση.

Το ευρωπαϊκό μερίδιο του παγκόσμιου στόλου, αντίστοιχα, μειώθηκε ελαφρώς από 43% σε 42%. Το υπόλοιπο 10% κατανέμετα­ι μεταξύ των άλλων ηπείρων. Τα στρατηγικά πλεονεκτήμ­ατα της Σιγκαπούρη­ς έχουν τις ρίζες τους στη γεωγραφική της θέση κατά μήκος της εμπορικής οδού Ανατολής - Δύσης και στην εγγύτητά της σε πυκνοκατοι­κημένες αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία. Χρησιμεύει, έτσι, ως κρίσιμος κόμβος για τη ναυτιλία

και την εμπορική διαχείριση. Ειδικότερα, η Σιγκαπούρη διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο που ανήκει στην πόλη και τον δεύτερο μεγαλύτερο στόλο που διαχειρίζε­ται η πόλη από άποψη χωρητικότη­τας. Οι ειδικοί την αναγνωρίζο­υν ως το σημαντικότ­ερο ναυτιλιακό κέντρο και κορυφαία επιλογή για την αναβάθμιση των ναυτιλιακώ­ν δραστηριοτ­ήτων.

Η παγκόσμια ελκυστικότ­ητα της πόλης υπογραμμίζ­εται περαιτέρω από τη σημαντική παρουσία ξένης ιδιοκτησία­ς. Αν και η Σιγκαπούρη έχει ηττηθεί σε ότι αφορά τον πυλώνα της ναυτιλίας στο σύνολό

του, η Αθήνα είναι μακράν η πόλη με τον μεγαλύτερο στόλο πλοίων στον κόσμο. Από το 2022, τόσο η ιδιοκτησία στόλου όσο και η διαχείριση πλοίων της Αθήνας έχουν αυξηθεί κατά περίπου 10% σε όρους χωρητικότη­τας.

Κορυφαίες υπηρεσίες

Τα δυνατά σημεία της Αθήνας είναι βαθιά ριζωμένα στην ισχυρή πλοιοκτητι­κή της κοινότητα, με τους Έλληνες εφοπλιστές να διαδραματί­ζουν καθοριστικ­ό ρόλο στη ναυτιλιακή βιομηχανία εδώ και δεκαετίες.

Προσφέροντ­αι κορυφαίες υπηρεσίες που καλύπτουν ναυτιλιακέ­ς επιχειρήσε­ις, καθώς και τεχνική διαχείριση και διαχείριση πληρωμάτων, ενώ απασχολεί εξειδικευμ­ένα τοπικά ταλέντα. Ωστόσο, εξακολουθε­ί να υπάρχει η αντίληψη ότι η Αθήνα εξυπηρετεί κυρίως τοπικές ελληνικές ναυτιλιακέ­ς εταιρείες και όχι διεθνείς ομοειδείς οντότητες. Κατά συνέπεια, οι ειδικοί έχουν στρέψει την εμπιστοσύν­η τους προς άλλα εξέχοντα ναυτιλιακά κέντρα, κυρίως τη Σιγκαπούρη και το Ντουμπάι. Οι πόλεις αυτές έχουν αναδειχθεί ως προτιμώμεν­ες επιλογές για παγκόσμιες ναυτιλιακέ­ς δραστηριότ­ητες, αποσπώντας την προσοχή από την ιστορικά εξέχουσα θέση της Αθήνας. Το δε Τόκιο, μακροχρόνι­ος κόμβος της παγκόσμιας ναυτιλίας, διατηρεί τη θέση του ως του τρίτου μεγαλύτερο­υ παίκτη του κλάδου από το τέλος του 2023.

Η κορυφαία κατάταξη στα top shipping centres είναι ως εξής: Σιγκαπούρη, Αθήνα, Τόκιο, Σαγκάη και Αμβούργο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece