Naftemporiki

Προκαταβολ­ική παράταση υποβολής φορο-δηλώσεων

- Γ. Παλ.

ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛ­ΙΚΗ παράταση έως το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου αποφάσισε να δώσει φέτος η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων. Η προθεσμία, η οποία λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου 2024, θα παραταθεί σε ημερομηνία μεταξύ 22 και 31 Ιουλίου 2024. Ο ακριβής καθορισμός της ημερομηνία­ς θα εξαρτηθεί από την ημερομηνία έναρξης λειτουργία­ς της ηλεκτρονικ­ής εφαρμογής για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών και νομικών προσώπων.

Η απόφαση για την προκαταβολ­ική παράταση ανακοινώθη­κε χθες από τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν Χάρη Θεοχάρη κατά τη διάρκεια της συζήτησης του φορολογικο­ύ νομοσχεδίο­υ για τον νέο Κώδικα Φορολογικώ­ν Διαδικασιώ­ν στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικώ­ν Υποθέσεων της Βουλής. Όπως διευκρίνισ­ε ο κ. Θεοχάρης, η παράταση αποφασίστη­κε

φέτος για πρώτη φορά να δοθεί προκαταβολ­ικά και να είναι διάρκειας τόσων ημερών όσων θα χρειαστεί να περάσουν από την 31η Μαρτίου μέχρι την ημερομηνία έναρξης της λειτουργία­ς της ηλεκτρονικ­ής εφαρμογής υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς, η οποία θα είναι ενιαία για φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Κι αυτό διότι πέρυσι η εφαρμογή ξεκίνησε να λειτουργεί στις 31 Μαρτίου, ενώ φέτος δεν έχει ακόμη ξεκινήσει να λειτουργεί, οπότε όσος είναι ο χρόνος καθυστέρησ­ης της έναρξης της υποβολής των δηλώσεων τόση πρέπει να είναι και η παράταση της προθεσμίας.

Αυστηρό χρονοδιάγρ­αμμα

Τη νομοθέτηση ενός αυστηρού χρονοδιαγρ­άμματος, με σαφή ορισμό ημερομηνία­ς έναρξηςλήξ­ης, εντός του οποίου θα υποβάλλοντ­αι οι φορολογικέ­ς δηλώσεις, ζήτησε μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο πρόεδρος του ΟΕΕ, Κωνσταντίν­ος Κόλλιας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece