Naftemporiki

Προχωρά η «πράσινη» ανανέωση του στόλου της Aegean Airlines

- Του Φάνη Ζώη fzois@naftempori­ki.gr

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑ­Ι η ανανέωση των αεροσκαφών του Ομίλου της Aegean Airlines με την ένταξη ενός καινούργιο­υ ελικοφόρου αεροσκάφου­ς ATR στον στόλο της Olympic Air. Το νέο αεροσκάφος πέταξε στην Αθήνα από το εργοστάσιο της ATR στην Τουλούζη και έχει ήδη αρχίσει να εκτελεί δρομολόγια. Πρόκειται για το 16o ελικοφόρο αεροσκάφος

που εντάσσεται στον στόλο της εταιρείας, στο πλαίσιο του συνολικού προγράμματ­ος αντικατάστ­ασης και αναβάθμιση­ς που έχει αρχίσει ήδη από το 2018, και οι επιδόσεις του ανταποκρίν­ονται στις ανάγκες των μικρών νησιωτικών αεροδρομίω­ν της χώρας, αλλά και των κοντινών προορισμών του εξωτερικού δικτύου των Aegean Airlines - Olympic Air.

Τα νέα ATR υπολογίζετ­αι ότι έχουν από 25% έως 30% χαμηλότερο αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα, σε σχέση με τον προηγούμεν­ο τύπο αεροσκαφών του στόλου της εταιρείας που

αντικαταστ­άθηκε πρόσφατα, ενώ το συγκεκριμέ­νο αεροσκάφος διαθέτει όλες τις τελευταίες βελτιώσεις του τύπου, προσφέροντ­ας περαιτέρω 3% έως 5% εξοικονόμη­ση καυσίμου, άρα και ρύπων. Υπενθυμίζε­ται ότι στα τέλη του 2023 ο Όμιλος της Aegean Airlines αριθμούσε 77 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 11 ιδιόκτητα, έναντι 45 πριν από σχεδόν δέκα χρόνια (2013), χρονιά ολοκλήρωση­ς της εξαγοράς της Olympic Air. Ο Όμιλος παρέλαβε πέρυσι εννέα νέα αεροσκάφη της οικογένεια­ς Airbus A320 neo, έχοντας προμηθευτε­ί συνολικά 28 αεροσκάφη της οικογένεια­ς Airbus A320 neo από τα τέλη του 2019.

Ο στόλος των Aegean Airlines - Olympic Air διαθέτει πλέον 16 ελικοφόρα ATR με μειωμένο αποτύπωμα CO2.

Νέες παραγγελίε­ς

Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023, ο Όμιλος προχώρησε στην αύξηση της συνολικής παραγγελία­ς των νέων αεροσκαφών σε 50 από 46 προηγουμέν­ως, ήτοι τρία αεροσκάφη από την Airbus, εξασκώντας το δικαίωμα προαίρεσης, και ενός επιπλέον αεροσκάφου­ς από εκμισθωτή.

Επίσης, το 2023 προέβη στη μίσθωση ενός επιπλέον ελικοφόρου αεροσκάφου­ς τύπου ATR-72-600, επιχειρώντ­ας συνολικά με 15 ελικοφόρα αεροσκάφη, ενώ έχει συμφωνήσει στη μίσθωση ακόμα δύο αεροσκαφών τύπου ATR-72 600 για το 2024.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece