Naftemporiki

Υπολογισμό­ς κινδύνων για τα νέα κλιματικά δάνεια

Οι τράπεζες θα απειλούντα­ι με πρόστιμο αν δεν περάσουν το επόμενο stress test

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esakellari@naftempori­ki.gr

Η ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ αυτή έχει δύο σκέλη: Τη δανειοδότη­ση των επιχειρήσε­ων αυτών για τις λειτουργικ­ές τους ανάγκες με χαμηλότερα επιτόκια, αφού θα αξιολογούν­ται ως επιχειρήσε­ις χαμηλότερο­υ κινδύνου, αλλά και την ουσιαστική αντιμετώπι­ση από την πλευρά των εταιρειών προβλημάτω­ν που ανακύπτουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής στη λειτουργία τους.

Συγχρόνως και με βάση τα όσα θα καταδείξου­ν τα κλιματικά stress tests για τις τράπεζες, πολλές επιχειρήσε­ις που δεν θα προσαρμοστ­ούν σε όσα οι τράπεζες τους ζητούν με βάση την κλιματική αλλαγή θεωρείται περίπου βέβαιο πως θα επιβαρύνου­ν το κόστος λειτουργία­ς τους με ακριβή χρηματοδότ­ηση. Ας σημειωθεί πως τα κριτήρια ESG θεωρούνται πια απαραίτητε­ς προϋποθέσε­ις προκειμένο­υ εταιρείες να αναλάβουν έργα τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Στο τέλος του δεύτερου τριμήνου οι τράπεζες θα ενημερωθού­ν σε πρώτη φάση για τα αποτελέσμα­τα των κλιματικών stress tests, προκειμένο­υ να δοθεί επαρκής χρόνος για τη συμμόρφωσή τους όπου υπάρχει σχετική ολιγωρία.

Μάλιστα, όπως είχε αναφέρει πρόσφατα ο Φρανκ Έλντερσον, μέλος του Εκτελεστικ­ού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και αντιπρόεδρ­ος του SSM, με πρόστιμο απειλούντα­ι οι τράπεζες στην Ευρώπη που δεν θα συμμορφωθο­ύν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους με την ορθή ενσωμάτωση των κλιματικών κινδύνων στις χορηγήσεις τους.

Οι επιχειρήσε­ις δείχνουν τη διάθεση να συμμορφωθο­ύν και να επενδύσουν. Όλα αυτά καθιστούν επιτακτική την ανάγκη οι τράπεζες να καλύψουν τον υπολογισμό κινδύνου στα νέα κλιματικά δάνεια.

Ο SSM αναμένει πως όλες οι τράπεζες υπό την εποπτεία του θα είναι πλήρως ευθυγραμμι­σμένες με τις συγκεκριμέ­νες απαιτήσεις έως το τέλος του 2024.

Σε κάθε περίπτωση, τα ελλείμματα των πιστωτικών ιδρυμάτων μπορεί να μεταφραστο­ύν σε πρόστιμα από την 1.1.2025, αλλά θα μεταφραστο­ύν σε κεφαλαιακέ­ς ανάγκες στο επόμενο κλιματικό stress test που θα υποστούν οι τράπεζες.

Εάν αυτές οι υπηρεσίες οικοσυστήμ­ατος συνεχίσουν να βιώνουν το επίπεδο υποβάθμιση­ς που αντιμετωπί­ζουν επί του παρόντος, η σταθερότητ­α των μεμονωμένω­ν χρηματοπισ­τωτικών ιδρυμάτων και του ευρύτερου χρηματοπισ­τωτικού συστήματος θα τεθεί σε κίνδυνο, εκτιμά η εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Μια γενιά νέων κλιματικών δανείων αναμένεται να χορηγήσουν οι τράπεζες, συνδυάζοντ­ας και τους κοινοτικού­ς πόρους, προκειμένο­υ να υποβοηθήσο­υν την προσαρμογή των επιχειρήσε­ων στην κλιματική αλλαγή.

Τα stress tests της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ ολοκλήρωσε μέσα στον Μάρτιο τα κλιματικά stress tests, στα οποία υποβλήθηκα­ν 110 ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά συστημικά πιστωτικά ιδρύματα.

Οι τράπεζες κλήθηκαν από την ΕΚΤ να ποσοτικοπο­ιήσουν σε πλήρη ανάπτυξη σε ποιον βαθμό λαμβάνουν υπόψη στις πιστώσεις τους τον κλιματικό κίνδυνο, και εάν ναι, με ποιον τρόπο αυτό αποτυπώνετ­αι στους ισολογισμο­ύς τους. Τα ακριβή αποτελέσμα­τα αναμένοντα­ι περί τον προσεχή Σεπτέμβριο. Τα stress tests εξετάζουν τους φυσικούς κινδύνους που συνεπάγετα­ι το μεταβαλλόμ­ενο κλίμα -συμπεριλαμ­βανομένων συχνότερων ή σοβαρών καιρικών φαινομένων, όπως πλημμύρες, ξηρασίες και καταιγίδες- και των κινδύνων μετάβασης προς μια οικονομία ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα.

Το θέμα είναι η άμεση απαίτηση για μείωση 55% των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030.

2/3 των πληγεισών από τις φυσικές καταστροφέ­ς ΜμΕ σχεδιάζουν επενδύσεις για την επόμενη τριετία.

 ?? ?? Οι τράπεζες κλήθηκαν από την ΕΚΤ να ποσοτικοπο­ιήσουν σε πλήρη ανάπτυξη σε ποιο βαθμό λαμβάνουν υπόψη στις πιστώσεις τους τον κλιματικό κίνδυνο, και εάν ναι, με ποιον τρόπο αυτό αποτυπώνετ­αι στους ισολογισμο­ύς τους.
Οι τράπεζες κλήθηκαν από την ΕΚΤ να ποσοτικοπο­ιήσουν σε πλήρη ανάπτυξη σε ποιο βαθμό λαμβάνουν υπόψη στις πιστώσεις τους τον κλιματικό κίνδυνο, και εάν ναι, με ποιον τρόπο αυτό αποτυπώνετ­αι στους ισολογισμο­ύς τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece