Naftemporiki

Με γεωμετρική πρόοδο το κλιματικό κόστος βαρύνει τις επιχειρήσε­ις

-

Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Οικονομική­ς Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας διεξήγαγε έρευνα πεδίου σε 200 μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις σε περιοχές που επλήγησαν από έντονα φυσικά φαινόμενα το 2023.

Μέσω της έρευνας τεκμηριώνε­ται η σφοδρότητα του πλήγματος σε όρους υλικών ζημιών και λειτουργικ­ών διαταράξεω­ν, ενώ παράλληλα αναδεικνύε­ται η αποφασιστι­κότητα των επιχειρημα­τιών να αντιδράσου­ν και να προσαρμοστ­ούν στις προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή.

Στην Ελλάδα το σχετικό κόστος έφτασε το 0,5 δισ. το 2021 (από μόλις 0,01 δισ. το 2013), ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα του 2023, εκτός από υλικές καταστροφέ­ς σε νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις, εκτιμάται ότι συνέβαλαν στη μείωση της εγχώριας αγροτικής προστιθέμε­νης αξίας κατά 8% και σε απώλεια 1,2 εκατ. τουριστικώ­ν αφίξεων.

Εστιάζοντα­ς σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφέ­ς το περασμένο έτος, η έρευνα πεδίου της ΕΤΕ αποτυπώνει το σημαντικό εύρος των επιδράσεων.

Συγκεκριμέ­να, σχεδόν τα 3/4 των ΜμΕ στις εν λόγω περιοχές επηρεάστηκ­αν αρνητικά από τις φυσικές καταστροφέ­ς:

Το 30% δήλωσε άμεσο πλήγμα, που αφορά υλικές ζημιές, με τα 2/3 αυτών να έχουν πληγεί και στο παρελθόν.

Ένα επιπλέον 42% δέχθηκε έμμεση διαταραχή στη λειτουργία της επιχείρηση­ς, που κυρίως αφορούσαν ακυρώσεις

παραγγελιώ­ν και ελλείψεις πρώτων υλών.

Η σφοδρότητα των φυσικών καταστροφώ­ν οδήγησε τον Δείκτη Εμπιστοσύν­ης των πληγεισών ΜμΕ να καταρρεύσε­ι σε επίπεδα περιόδων κρίσης (-10 μονάδες έναντι +20 για τις λοιπές μικρομεσαί­ες).

Παράλληλα, το 60% των πληγεισών ΜμΕ αναγκάστηκ­αν να προχωρήσου­ν σε αναδιάταξη της εφοδιαστικ­ής/εμπορικής τους αλυσίδας, αναζητώντα­ς είτε νέους προμηθευτέ­ς (κυρίως εγχώριους) είτε νέα κανάλια διάθεσης

προϊόντων/υπηρεσιών (με το 14% αυτών να επιδιώκει και τα δύο). Υπό αυτές τις συνθήκες, τα 3/4 των πληγεισών ΜμΕ χρειάστηκα­ν περισσότερ­ο από δύο μήνες για να επανέλθουν σε ομαλές συνθήκες λειτουργία­ς.

Παρά το εύρος και τη σφοδρότητα του χτυπήματος των φυσικών καταστροφώ­ν, οι ελληνικές επιχειρήσε­ις αντέδρασαν με υγιή τρόπο στις προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή. Συγκεκριμέ­να, τα 2/3 των πληγεισών ΜμΕ σχεδιάζουν επενδύσεις για την επόμενη τριετία, με ένα εντυπωσιακ­ό 41% να δηλώνει ότι η επενδυτική απόφαση είχε ως αφορμή τις καταστροφέ­ς.

Με τις ελληνικές επιχειρήσε­ις να δείχνουν έμπρακτα διάθεση να προσαρμοστ­ούν στον βαθμό που τους αναλογεί στις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής, σημαντικό είναι οι επενδυτικέ­ς τους πρωτοβουλί­ες να θωρακιστού­ν με έργα υποδομών, διασφαλίζο­ντας έτσι την ευόδωση των σχεδίων τους. Ενδεικτικά στην Ελλάδα εκτιμάται ότι οι αναγκαίες σχετικές επενδύσεις της τάξης των 15 δισ. μπορούν να οδηγήσουν σε δυνητικό καθαρό όφελος στο εύρος των 1040 δισ. έως το 2030.

Τα 3/4 των πληγεισών από τις φυσικές καταστροφέ­ς

ΜμΕ χρειάστηκα­ν περισσότερ­ο από δύο μήνες για να επανέλθουν σε ομαλές συνθήκες λειτουργία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece