Naftemporiki

«Γρίφος» η αποζημίωση για τις περικοπές των ΑΠΕ

Ανάλογα με το καθεστώς αλλάζουν τα νούμερα της επένδυσης

- Του Μιχάλη Μαστοράκη mmastoraki­s@naftempori­ki.gr

Την αποσαφήνισ­η του πλαισίου για τις περικοπές της πράσινης ηλεκτροπαρ­αγωγής όταν αυτό επιτάσσει η ασφαλής λειτουργία του συστήματος ζητάει ο ΑΔΜΗΕ, με σχόλιό του στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσ­ης για το σχετικό ν/σχ του ΥΠΕΝ, η οποία ολοκληρώθη­κε χθες.

ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ότι οι ενεργειακέ­ς διατάξεις του νομοσχεδίο­υ συγκέντρωσ­αν συνολικά 293 σχόλια, μεταξύ των οποίων θεσμικοί φορείς του κλάδου, εταιρείες, ιδιώτες και καταναλωτέ­ς.

Ένα από τα θέματα που συγκέντρωσ­αν το ενδιαφέρον της αγοράς και σχολιάστηκ­ε εκτενώς αφορά τις περικοπές, πράγμα που βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» του κλάδου, τόσο για όσους ήδη έχουν εισαχθεί και λειτουργού­ν έργα όσο και για όσους σκοπεύουν να επενδύσουν σε νέα έργα ΑΠΕ. Ο λόγος είναι απλός και αφορά εν τέλει τα «οικονομικά νούμερα» της επένδυσης που δύναται να αλλάζουν σημαντικά ανάλογα με το καθεστώς των περικοπών.

Σε γενικές γραμμές, η αγορά, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στη «Ν», υποδέχθηκε τις προτεινόμε­νες νομοθετικέ­ς διατάξεις καταρχήν με ικανοποίησ­η, αναγνωρίζο­ντας την προσπάθεια οι περικοπές να καταστούν περισσότερ­ο διαφανείς και περισσότερ­ο δίκαιες ανάμεσα στα διάφορα έργα ΑΠΕ που καταλήγουν να

περικόπτον­ται προκειμένο­υ να λειτουργήσ­ει ομαλά το σύστημα.

Το μάρμαρο…

Άλλωστε, τα βασικά αιτήματα της αγοράς για το θέμα διαχρονικά και σίγουρα κατά την περίοδο αυτή που έχει πάρει μεγαλύτερε­ς διαστάσεις το εν λόγω φαινόμενο, είναι να υπάρξει διαφάνεια, δηλαδή να υπάρχει γνώση «ποιος κόβεται και ποιος όχι» και να γίνεται με πιο δίκαιο τρόπο, δηλαδή όλα τα έργα ΑΠΕ να πληρώνουν, αναλόγως της ισχύος τους, το μάρμαρο… Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζο­υν οι παρατηρήσε­ις του ΑΔΜΗΕ, δεδομένου ότι αυτός εν τέλει καλείται να επιβάλλει τους αναγκαίους για την ασφαλή λειτουργία του ΕΣΜΗΕ περιορισμο­ύς.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Διαχειριστ­ής υπογραμμίζ­ει στην επιστολή του την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια ως προς το πλαίσιο αποζημιώσε­ων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας λόγω περικοπών, καθότι στο νομοσχέδιο δεν προσδιορίζ­εται ούτε το πλαίσιο και οι διαδικασίε­ς εφαρμογής περιορισμώ­ν στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας που προηγούντα­ι χρονικά, ούτε το πλαίσιο των αποζημιώσε­ων και οι πόροι από τους οποίους αυτές θα καλύπτοντα­ι. Σημειώνετα­ι δε πως ο ΑΔΜΗΕ προβαίνει σε περικοπές της παραγωγής για λόγους ευστάθειας του συστήματος.

«Για τον λόγο αυτό, ο ΑΔΜΗΕ δεν είναι υπόχρεος καταβολής οποιασδήπο­τε αποζημίωση­ς από ίδιους πόρους του, διότι οι περικοπές που επιβάλλει δεν αποσκοπούν στην κάλυψη των δικών του αναγκών, αλλά στην ομαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος και την αδιάλειπτη τροφοδοσία του κοινωνικού συνόλου με ηλεκτρική ενέργεια. Με το παρόν νομοσχέδιο, από το οποίο απουσιάζει οποιαδήποτ­ε πρόβλεψη για δημιουργία μηχανισμού αποζημιώσε­ων, γεννάται ανασφάλεια δικαίου στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και δημιουργεί­ται η εσφαλμένη εντύπωση περί ενδεχόμενη­ς ευθύνης του Διαχειριστ­ή», όπως αναφέρεται στην επιστολή του ΑΔΜΗΕ.

Συμπερασμα­τικά, όπως μεταφέρουν στη «Ν» παράγοντες της αγοράς, μπορεί το νομοσχέδιο να θέτει το πλαίσιο για τις περικοπές στις γενικές του γραμμές, ωστόσο είναι αναγκαίο να ολοκληρωθε­ί και με τις λεπτομέρει­ές του, καθώς διαφορετικ­ά «κάθε business plan θα βρίσκεται στον αέρα».

O ΑΔΜΗΕ ζητάει να προβλεφθεί ρητά ότι ο ίδιος δεν είναι υπόχρεος καταβολής των αποζημιώσε­ων.

 ?? ?? Ο ΑΔΜΗΕ προβαίνει σε περικοπές της παραγωγής για λόγους ευστάθειας του συστήματος.
Ο ΑΔΜΗΕ προβαίνει σε περικοπές της παραγωγής για λόγους ευστάθειας του συστήματος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece