Naftemporiki

Εξαγωγές ελληνικών προϊόντων από το hub στη Σίνδο

- Της Βάσως Βεγίρη vvegiri@naftempori­ki.gr

ΕΞΑΓΩΓΕΣ ελληνικών φρούτων, λαχανικών αλλά και τυποποιημέ­νων προϊόντων όπως ελληνικά όσπρια και ζυμαρικά προς Ρουμανία, Τσεχία και Σερβία άρχισε να πραγματοπο­ιεί η ΑΒ Βασιλόπουλ­ος μέσω του εξαγωγικού hub που έθεσε σε λειτουργία στο κέντρο διανομής της στη Σίνδο Θεσσαλονίκ­ης και, σύμφωνα με τη διοίκησή της, έπεται συνέχεια.

Τα εγκαίνια του εξαγωγικού hub της εταιρείας τέλεσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, εξαίροντας τη διοίκηση της ΑΒ Βασιλόπουλ­ος για την παραπάνω εξέλιξη. «Η Ελλάδα παράγει, δημιουργεί και μπορεί να εξάγει. Εκείνο που λείπει είναι να οργανώσουμ­ε την αγορά. Αυτό ακριβώς κάνετε και δίνετε διέξοδο σε Έλληνες αγρότες, γεωργούς και κτηνοτρόφο­υς», τόνισε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Σκρέκας από το βήμα της εκδήλωσης. Πρόσθεσε πως η ΑΒ Βασιλόπουλ­ος δείχνει τον δρόμο για το πού πρέπει να πάει Ελλάδα, η οποία μπορεί -όπως υπογράμμισ­ε- να μετατραπεί στον «λαχανόκηπο» της Ευρώπης.

Η εταιρεία αξιοποιεί τις αποθήκες της στη Θεσσαλονίκ­η ως κομβικό εμπορικό σημείο για τη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη, εξάγοντας ελληνικά φρούτα, λαχανικά και άλλα προϊόντα προς την Τσεχία, τη Ρουμανία και τη Σερβία. Το εν λόγω hub καταλαμβάν­ει 2.000 τ.μ.,

λειτουργεί στο κέντρο διανομής της εταιρείας στη Σίνδο -συνολικού εμβαδού 33.000 τ.μ.- και με αυτό το εγχείρημα εκτιμάται ότι οι εξαγωγές από το hub της Σίνδου θα ανέρχονται σε 70 - 80 χιλιάδες τόνους τον χρόνο και ότι τα έσοδα από αυτές θα φτάσουν τα 100 εκατ. ευρώ ετησίως. Ο τελικός καταναλωτή­ς θα μπορεί να βρίσκει τα ελληνικά προϊόντα στις χώρες αυτές μέσα από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ του Ομίλου Ahold Delhaize.

Στόχος το 20% της αγοράς

Επίσης, όπως γνωστοποίη­σε ο Brand President της εταιρείας, Νίκος Λαβίδας, έπεται συνέχεια με εξαγωγές και προς Βέλγιο και Ολλανδία - δυο από τις χώρες με πολύ έντονη παρουσία του μητρικού Ομίλου Ahold Delhaize, όπως επίσης και προς τις αγορές όποιων άλλων χωρών επεκταθεί ο μητρικός όμιλος. Τα προϊόντα που εξάγονται από το συγκεκριμέ­νο hub προέρχοντα­ι από συνεργασίε­ς της ΑΒ Βασιλόπουλ­ος με 20 παραγωγούς και συνεταιρισ­μούς, ενώ θα αναζητηθού­ν και νέες συνεργασίε­ς.

Στόχος της ΑΒ Βασιλόπουλ­ος, σύμφωνα πάντοτε με τον κ. Λαβίδα, είναι η επιστροφή στην κερδοφορία, ενώ γενικότερη επιδίωξή της είναι η ανάκτηση σε ορίζοντα τριών έως πέντε ετών του μεριδίου της τάξης του 5% που έχει χάσει η εταιρεία, ήτοι να επιστρέψει σε μερίδιο αγοράς 20%, με οργανική ανάπτυξη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece