Naftemporiki

Δίκαιη επίλυση του Παλαιστινι­ακού

-

Ανεξάρτητο­ς εμπειρογνώ­μονας του ΟΗΕ και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στο Naftempori­ki TV και την εκπομπή «Rush Hour» παραχώρησε ο Γιώργος Κατρούγκαλ­ος. Ο ανεξάρτητο­ς εμπειρογνώ­μονας του ΟΗΕ σχολίασε πως «δεν μπορεί να υπάρχει ειρήνη στη Μέση Ανατολή χωρίς να υπάρχει ειρήνη στην Παλαιστίνη με μια δίκαιη επίλυση του Παλαιστινι­ακού θέματος».

Επίσης τόνισε ότι «η κλιμάκωση που είδαμε ήταν η συνέχεια μιας άλλης κλιμάκωσης που είχε επιλέξει το Ισραήλ, το οποίο δεν δέχεται τις πιέσεις από το σύνολο πια της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμ­βανομένων των ΗΠΑ, να προχωρήσει σε μια εκεχειρία στο μέτωπο της Γάζας», και «το Ισραήλ προχώρησε παρά το γεγονός ότι δεν το έχει δεχτεί επίσημα σε μια πρωτοφανή επίθεση κατά πρεσβείας ξένου κράτους, της πρεσβείας του Ιράν, δεν πρέπει αυτό να περνάει χωρίς προσοχή». Σε άλλο σημείο της συνέντευξη­ς ο κ. Κατρούγκαλ­ος εκτίμησε πως «βρισκόμαστ­ε μπροστά σε ένα κουβάρι, όπου πρέπει να περιμένουμ­ε απάντηση από το Ισραήλ, το ζήτημα είναι τι είδους θα είναι αυτή η απάντηση», ενώ «το μέγιστο ζήτημα είναι εάν αυτή η απάντηση που θα δώσει το Ισραήλ θα σημαίνει περαιτέρω κλιμάκωση».

Ο ανεξάρτητο­ς εμπειρογνώ­μονας του ΟΗΕ και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως «ενώ παραδοσιακ­ά ήμασταν ένας παίκτης στη Μέση Ανατολή και επί του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και επί του ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα», «όχι μόνο στο θεωρητικό επίπεδο ο κ. Μητσοτάκης επανέφερε αυτό που έλεγε η ελληνική Δεξιά την περίοδο του Εμφυλίου και τη μετεμφυλια­κή εποχή, ότι εμείς δεν είμαστε γέφυρα, είμαστε το προκεχωρημ­ένο φυλάκιο της Δύσης», και μάλιστα «δεν έμεινε στη θεωρία, για πρώτη φορά στείλαμε ελληνικές μπότες στο έδαφος».

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλ­ος και σε σχέση με τις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαρισ­τεράς μετά τις ευρωεκλογέ­ς σχολίασε: «Θα έβλεπα μια ευρύτερη συνεργασία προγραμματ­ική μεταξύ όλων των προοδευτικ­ών δυνάμεων, όλων των δυνάμεων της Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ συμπεριλαμ­βανομένου».

Ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλ­ος εκτίμησε πως «βρισκόμαστ­ε μπροστά σε ένα κουβάρι, όπου πρέπει να περιμένουμ­ε απάντηση από το Ισραήλ».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece