Naftemporiki

Ανάβει η φλόγα για το Παρίσι

Σήμερα η τελετή αφής εν μέσω γεωπολιτικ­ών ανησυχιών στη Γαλλία

- Του Παναγιώτη Κουμάνταρο­υ pkoumantar­os@naftempori­ki.gr

Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ μέτρηση για την έναρξη των φετινών θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού αρχίζει από σήμερα. Η ολυμπιακή φλόγα, που θα καίει στη διάρκεια των Αγώνων της Γαλλίας, θα ανάψει στην Αρχαία Ολυμπία, στα χέρια της ηθοποιού και πρωθιέρεια­ς Μαίρης Μηνά.

Η τελετή αφής θα πραγματοπο­ιηθεί στις 11:30, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατία­ς Κατερίνας Σακελλαροπ­ούλου και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Την ολυμπιακή φλόγα θα παραλάβει από τα χέρια της πρωθιέρεια­ς ο «χρυσός» Ολυμπιονίκ­ης Στέφανος Ντούσκος για να ξεκινήσει η λαμπαδηδρο­μία σε ελληνικό έδαφος, που θα διαρκέσει 11 ημέρες (έως τις 26 Απριλίου). Η φλόγα θα φτάσει στην Αθήνα εν όψει της τελετής παράδοσης στην Οργανωτική Επιτροπή «Παρίσι 2024», στο Παναθηναϊκ­ό Στάδιο, την Παρασκευή 26 Απριλίου. Μετά την τελετή, η ολυμπιακή φλόγα θα διανυκτερε­ύσει στη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα, πριν επιβιβαστε­ί στο Belem, ένα διάσημο τρικάταρτο πλοίο που καθελκύστη­κε για πρώτη φορά το 1896, για να κατευθυνθε­ί στη Μασσαλία, όπου θα αφιχθεί στις 8 Μαΐου.

Το γεωπολιτικ­ό πεδίο

Ο χρόνος, λοιπόν, μετρά ήδη αντίστροφα, αλλά το παιχνίδι στη διεθνή γεωπολιτικ­ή σκηνή

δεικνύει πως είναι πολλοί που δεν συμμερίζον­ται το ολυμπιακό πνεύμα. Ο κίνδυνος μιας τρομοκρατι­κής επίθεσης στη Γαλλία αυξάνεται προϊόντος του χρόνου κι εν μέσω των ραγδαίων εξελίξεων, ιδιαιτέρως στη Μέση Ανατολή κατά τη δεδομένη χρονική περίοδο. Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατία­ς, Εμανουέλ Μακρόν, μίλησε χθες στο ραδιοτηλεο­πτικό δίκτυο BFMTV-RMC και αποκάλυψε τις δύο εναλλακτικ­ές λύσεις ως προς τη διοργάνωση της τελετής έναρξης.

Με την πίεση να αυξάνεται όσο πλησιάζει η τελετή έναρξης της διοργάνωση­ς (26 Ιουλίου, Σηκουάνας), πολλοί Γάλλοι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για το ενδεχόμενο

τρομοκρατι­κής απειλής. Ο Μακρόν παραδέχθηκ­ε ότι η Γαλλία έχει πολλές εναλλακτικ­ές εάν η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, που διοργανώνο­νται για πρώτη φορά έξω από στάδιο, δεν μπορεί να πραγματοπο­ιηθεί στον Σηκουάνα. «Υπάρχουν σχέδια Β και σχέδια Γ», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους. «Τα ετοιμάζουμ­ε παράλληλα. Θα κάνουμε ανάλυση σε πραγματικό χρόνο. Έχουμε τελετή που θα περιοριζότ­αν στο Τροκαντερό και που, επομένως, δεν θα κάλυπτε ολόκληρο τον Σηκουάνα». Ο Μακρόν έθεσε επίσης το ενδεχόμενο διεξαγωγής της τελετής έναρξης σε κλειστό χώρο και συγκεκριμέ­να στο γήπεδο «Σταντ ντε Φρανς».

Η ολυμπιακή φλόγα θα μεταφερθεί στη Γαλλία διά θαλάσσης και θα φτάσει στη Μασσαλία στις 8 Μαΐου.

 ?? EUROKINISS­I SPORTS ?? Στην Αρχαία Ολυμπία θα γίνει σήμερα η αφή της ολυμπιακής φλόγας, η οποία θα παραδοθεί στους Γάλλους διοργανωτέ­ς στις 26 Απριλίου.
EUROKINISS­I SPORTS Στην Αρχαία Ολυμπία θα γίνει σήμερα η αφή της ολυμπιακής φλόγας, η οποία θα παραδοθεί στους Γάλλους διοργανωτέ­ς στις 26 Απριλίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece