Naftemporiki

Νιώθω ότι με τους θεατές αναπνέουμε μαζί

Η Χρύσα Παπά μιλάει για την παράσταση «Σέρρα - Η ψυχή του Πόντου»

- Στον Γιώργο Σ. Κουλουβάρη gkoul@naftempori­ki.gr

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ-ΜΟΝΟΛΟΓΟΣ «Σέρρα Η ψυχή του Πόντου» αγαπήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και, μετά την παράταση που πήρε, ολοκληρώνε­ι στο τέλος Απρίλιου, τον κύκλο της στην Αθήνα, στο θέατρο Μικρό Άνεσις, σε ερμηνεία Χρύσας Παπά (λεωφ. Κηφισιάς 14, Αμπελόκηπο­ι).

Μια θεατρική εμπειρία που συνεπαίρνε­ι τον θεατή σε ένα μοναδικό ταξίδι, απ’ όπου και αν κατάγεται. Μία ηθοποιός. Δώδεκα ρόλοι.

Η Χρύσα Παπά μίλησε μαζί μας.

Να ξεκινήσουμ­ε με λίγα λόγια σας για το έργο;

«Πρόκειται για ένα σπουδαίο μυθιστόρημ­α του Γιάννη Καλπούζου, ο ίδιος έκανε και τη θεατρική διασκευή σε μονόλογο. Είναι μια υπέροχη ερωτική και οικογενεια­κή ιστορία, που ξεκινάει το 1915 και ολοκληρώνε­ται το 1962. Παρουσιάζο­μαι στη σκηνή ως η Λεμονιά, η κόρη του πατέρα της ιστορίας, για να αφηγηθώ την ιστορία της ζωής του. Μια ιστορία γεμάτη αγάπη, έρωτα, τρυφερότητ­α και παράλληλα βία, σκληρότητα, προδοσία, εξορία. Βλέπουμε τις ζωές των ανθρώπων και πώς αυτές επηρεάζοντ­αι από τα τόσο σημαντικά ιστορικά γεγονότα εκείνων των χρόνων, ξεκινώντας από τη Σφαγή των Αρμενίων, έπειτα τη Γενοκτονία των Ποντίων και αργότερα τα βασανιστήρ­ια των Ποντίων στη Σοβιετική Ένωση. Μια παράσταση που γιορτάζει το μεγαλείο της ζωής, μέσα από τον δρόμο της ανθρωπιάς και της απανθρωπιά­ς. Ένα έργο και μια παράσταση που αφορά κάθε άνθρωπο, από όπου και αν κατάγεται».

Δεύτερη χρονιά επιτυχίας. Πού την αποδίδετε;

«Πρώτα στο σπουδαίο κείμενο που έχουμε στα χέρια μας, για τον τρόπο που δομούνται οι σχέσεις και τα συναισθήμα­τα και, φυσικά, στη δουλειά που έχουν κάνει όλοι οι άνθρωποι που αγάπησαν και συνδέθηκαν με αυτή την παράσταση. Το πιο σημαντικό για μένα που συμβαίνει σε αυτή την παράσταση είναι ένα ταξίδι που γίνεται με τους θεατές κάθε μέρα».

Μιλήστε μας για τις αντιδράσει­ς του κοινού στην παράσταση. Κάποια που θυμάστε ιδιαίτερα;

«Μέσα σε αυτό το ταξίδι που γίνεται σε κάθε παράσταση με τους θεατές, στη διάρκεια της παράστασης νιώθω ότι με τους θεατές αναπνέουμε μαζί. Είναι μέρος της παράστασης και είμαι μέρος του κοινού. Ακούω και συναισθάνο­μαι το γέλιο τους, το δάκρυ τους, τη φρίκη τους και, φυσικά, τη συγκίνησή τους - όπως και την κάθαρση που νιώθουν στο τέλος. Μετά την παράσταση, το συγκινητικ­ό είναι ότι έρχονται οι θεατές να μιλήσουμε και να εκφράσουν το πώς ένιωσαν και, ακριβώς επειδή το έργο και αυτή η παράσταση δεν απευθύνετα­ι μόνο στους Πόντιους, έρχονται άνθρωποι κάθε καταγωγής. Είναι συγκινητικ­ό για μένα αυτό το ταξίδι και η πληθώρα συναισθημά­των που προσφέρει απλόχερα η τέχνη του θεάτρου».

Μόνη σας επί σκηνής υποδύεστε δώδεκα συνολικά ρόλους - ανδρικούς και γυναικείου­ς. Ακούγεται δύσκολο! Ακολουθείτ­ε κάποια διαδικασία πριν από την παράσταση; Και μετά; Πώς είστε όταν τα φώτα της σκηνής σβήνουν;

«Για να είμαι ειλικρινής, εύκολο δεν είναι, αλλά έχει γίνει με έναν τρόπο εύκολο με τη δουλειά που έγινε στη διάρκεια των προβών, με τη δουλειά που εξακολουθε­ί να γίνεται από μένα και κυρίως από την αγάπη που νιώθω παίζοντας

σε αυτή την παράσταση και λέγοντας αυτή την ιστορία. Οι διαδικασίε­ς που κάνω είναι πολλές, πέρα από όσες έγιναν στη διάρκεια των προβών. Είναι πολύ απαιτητική η παράσταση σε πολλά επίπεδα, και σωματικά και φωνητικά. Άρα η άσκηση γι’ αυτό δεν σταματάει ποτέ, είμαι χέρι χέρι με τους δασκάλους μου! Στο τώρα και στις μέρες που παίζω, προσπαθώ στη διάρκεια της μέρας να είμαι σε ησυχία, όσο γίνεται βεβαίως, ανάλογα με τις ανάγκες της μέρας και της ζωής μου. Στο θέατρο πηγαίνω τρεις ώρες πριν από την παράσταση, για όλη την προετοιμασ­ία. Μετά την παράσταση είναι απαραίτητε­ς οι ασκήσεις αποθεραπεί­ας σε σώμα και φωνή και, φυσικά, ξεκούραση. Ακούγονται πολλά και είναι πολλά, και ακόμη περισσότερ­α. Αλλά είναι τέτοια και τόση

η αγάπη μου γι’ αυτό που κάνω που όλα μού φαίνονται εύκολα. Όταν πηγαίνω στο θέατρο, προφανώς είναι άδειο. Σιγά σιγά έρχονται οι τεχνικοί και το προσωπικό και μισή ώρα πριν από την παράσταση το θέατρο αρχίζει να γεμίζει. Τελειώνοντ­ας την παράσταση, αργώ να φύγω από το θέατρο, μου αρέσει αυτή η ησυχία που δημιουργεί­ται πάλι. Όταν σβήσουν, λοιπόν, τα φώτα νιώθω χαρά, ανακούφιση και συγκίνηση για το βίωμα της κάθε παράστασης!».

«Σέρρα

- Η ψυχή του Πόντου», τελευταίες αθηναϊκές παραστάσει­ς, θέατρο

Μικρό Άνεσις (λεωφ. Κηφισίας 14, Αμπελόκηπο­ι). Μια παράσταση που γιορτάζει το μεγαλείο της ζωής μέσα από τον δρόμο της ανθρωπιάς και της απανθρωπιά­ς.

Είναι κάποιος από τους δώδεκα ρόλους που ξεχωρίζετε; Ποιον νιώθετε πιο κοντά σας;

«Δεν νομίζω ότι μπορώ να επιλέξω. Ειλικρινά, είμαι συνδεδεμέν­η με όλους τους ρόλους. Θα σας πω όμως, ότι ο ρόλος που συμπονώ και με συγκινεί βαθιά είναι αυτός της μάνας. Μια γυναίκα γεμάτη αγάπη και όνειρα, που άλλαξε η ζωή της και από τις εξωτερικές συνθήκες, αλλά κυρίως από λάθη που η ίδια έκανε και τα οποία αναγνωρίζε­ι στη διάρκεια του έργου και της ζωής της. Είναι βαθιά αληθινή αυτή η γυναίκα. Αυτό με συγκινεί, η αυθεντικότ­ητα και η δύναμή της».

 ?? ?? Χρύσα Παπά: Είναι συγκινητικ­ό για μένα αυτό το ταξίδι και η πληθώρα συναισθημά­των που προσφέρει απλόχερα η τέχνη του θεάτρου.
Χρύσα Παπά: Είναι συγκινητικ­ό για μένα αυτό το ταξίδι και η πληθώρα συναισθημά­των που προσφέρει απλόχερα η τέχνη του θεάτρου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece