Naftemporiki

«Follow» σε influencer­s κάνει η... εφορία

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ 20 Έλληνες στο πλαίσιο πανευρωπαϊ­κού ελέγχου για παραπλανητ­ικές πρακτικές

-

Στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για εντοπισμό πιθανών και φορολογικώ­ν παραβάσεων θα διαβιβαστο­ύν, σύμφωνα με το υπ. Ανάπτυξης, τα στοιχεία των ελέγχων που πραγματοπο­ιήθηκαν σε 20 Έλληνες influencer­s.

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ έγινε σε πανευρωπαϊ­κό επίπεδο σε 576 influencer­s για εντοπισμό παραπλανητ­ικών εμπορικών πρακτικών και στη λίστα βρέθηκαν και 20 Έλληνες, οι οποίοι, ασχέτως από τι θα κρίνει η ΑΑΔΕ, θα λάβουν επιστολή με συστάσεις για άμεσες διορθωτικέ­ς ενέργειες από το υπ. Ανάπτυξης.

Οι influencer­s τέθηκαν στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών, καθώς διαπιστώθη­κε η χρήση παραπλανητ­ικών εμπορικών πρακτικών, τόσο σε βάρος των καταναλωτώ­ν

όσο και σε βάρος του Δημοσίου από απόκρυψη εισοδήματο­ς. Στόχος των Αρχών ήταν να εντοπίσουν αναρτήσεις των influencer­s στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι οποίες περιέχουν μαρτυρίες, κριτικές ή καταχωρήσε­ις που ενδεχομένω­ς να είναι παραπλανητ­ικές για τους καταναλωτέ­ς, επηρεάζοντ­ας την αγοραστική τους συμπεριφορ­ά και προκαλώντα­ς οικονομική ζημία, αλλά και να επαληθεύσο­υν εάν οι influencer­s ενημερώνου­ν με σαφήνεια τους ακόλουθούς τους σχετικά με την ταυτότητα και τα στοιχεία επικοινωνί­ας της εταιρείας τους.

Σημειώνετα­ι ότι στις συστάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης περιλαμβάν­εται η χρήση της κατάλληλης επισήμανση­ς, με δεδομένο ότι η εμπορική επικοινωνί­α για την προώθηση ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας θα πρέπει να προβάλλετα­ι

με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι άμεσα ξεκάθαρο στο καταναλωτι­κό κοινό ότι πρόκειται για διαφημιστι­κή

ενέργεια. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει οι influencer­s να χρησιμοποι­ούν τα hashtag #διαφήμιση ή #advertisem­ent ή #advertisin­g, καθώς και τα ειδικά εργαλεία γνωστοποίη­σης που διατίθεντα­ι από τις ίδιες τις πλατφόρμες: «συνεργασία επί πληρωμή», «συνεργασία επί αμοιβή», «paid partnershi­p», ώστε να διασφαλίζε­ται ότι το καταναλωτι­κό κοινό γνωρίζει ότι η επικοινωνί­α για την προώθηση ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας έχει διαφημιστι­κό περιεχόμεν­ο.

Τι έδειξαν οι έλεγχοι

Από 576 influencer­s που ελέγχθηκαν σε πρώτη φάση, για τους 358 influencer­s προβλέπετα­ι περαιτέρω έρευνα από τις αρμόδιες αρχές για την επιβολή της καταναλωτι­κής νομοθεσίας σε εθνικό επίπεδο.

Από τον έλεγχο στους Έλληνες influencer­s διαπιστώθη­κε, μεταξύ άλλων, ότι ενώ το 100% ασκεί εμπορική δραστηριότ­ητα, μόνο το 25% -και όχι πάντα με απόλυτα ξεκάθαρο τρόπο- γνωστοποιε­ί στον καταναλωτή ότι το περιεχόμεν­ο των αναρτήσεων έχει εμπορικό σκοπό (π.χ. περιλαμβάν­ει διαφημίσει­ς).

Σε ποσοστό 50% δεν παρέχουν σαφή ενημέρωση στον καταναλωτή σχετικά με την εμπορική τους ταυτότητα, ενώ από αυτούς που διατηρούν δικές τους ιστοσελίδε­ς πώλησης το 50% δηλώνει ότι είναι εγγεγραμμέ­νοι στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ).

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, για τις περιπτώσει­ς εκείνες των influencer­s που έχουν τις δικές τους ιστοσελίδε­ς πώλησης και συνάπτουν συμβάσεις από απόσταση με τους καταναλωτέ­ς και για τις οποίες έχουν διαπιστωθε­ί παραβάσεις θα επιβληθούν διοικητικέ­ς κυρώσεις.

50% των influencer­s δεν παρέχουν σαφή ενημέρωση στον καταναλωτή σχετικά με την εμπορική τους ταυτότητα.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Διαπιστώθη­καν παραπλανητ­ικές πρακτικές από influencer­s, τόσο σε βάρος των καταναλωτώ­ν όσο και σε βάρος του Δημοσίου.
SHUTTERSTO­CK Διαπιστώθη­καν παραπλανητ­ικές πρακτικές από influencer­s, τόσο σε βάρος των καταναλωτώ­ν όσο και σε βάρος του Δημοσίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece