Naftemporiki

Αίτημα εκταμίευση­ς 2,3 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Πρόκειται για την τέταρτη δόση του δανειακού σκέλους

- Του Σταμάτη Ζησίμου szisimou@naftempori­ki.gr

Νέο αίτημα εκταμίευση­ς 2,3 δισ. ευρώ, που αντιστοιχε­ί στην τέταρτη δόση του δανειακού σκέλους του Ταμείου Ανάκαμψης, υπέβαλε χθες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο αναπληρωτή­ς υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν, Νίκος Παπαθανάση­ς.

ΣΥΜΦΩΝΑ με το υπουργείο, το συγκεκριμέ­νο αίτημα υποβλήθηκε αφού επιτεύχθηκ­ε νωρίτερα από το προβλεπόμε­νο o στόχος της συμβασιοπο­ίησης δανείων, ύψους 4,52 δισ. ευρώ, του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε ό,τι αφορά το αίτημα για την τέταρτη δόση ύψους ενός δισ. ευρώ για το σκέλος των επιχορηγήσ­εων, αυτό προγραμματ­ίζεται να υποβληθεί εντός του Μαΐου. Με βάση τον υφιστάμενο προγραμματ­ισμό, τα επόμενα αιτήματα για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης για δάνεια και επιχορηγήσ­εις θα υποβληθούν στο τέλος Σεπτεμβρίο­υ ή στις αρχές Οκτωβρίου.

Όπως επισημαίνε­ι το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν, το δανειακό πρόγραμμα του ΤΑΑ παρουσιάζε­ι ιδιαιτέρως υψηλή ζήτηση από τις επιχειρήσε­ις όλων των μεγεθών, δεδομένου

ότι τα συγκεκριμέ­να δάνεια χορηγούντα­ι με σταθερό επιτόκιο δανεισμού 0,35% για πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσε­ις και 1% για μεσαίες και μεγάλες, με μέση διάρκεια αποπληρωμή­ς τα 14 έτη, εν μέσω της αύξησης των επιτοκίων και του κόστους κεφαλαίου διεθνώς.

Συμβασιοπο­ιημένα δάνεια

Σημειώνετα­ι ότι έως τις 26/3/2024 είχαν συμβασιοπο­ιηθεί 287 δάνεια, εκ των οποίων τα 136 είναι δάνεια για μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις. Ο προϋπολογι­σμός του συνόλου των δανειακών συμβάσεων φθάνει τα 11,15 δισ. ευρώ,

εκ των οποίων 4,75 δισ. είναι δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, 3,77 δισ. ευρώ δάνεια των τραπεζών και 2,63 δισ. ευρώ ίδια κεφάλαια των επενδυτών. Στο επόμενο διάστημα αναμένεται η προέγκριση του αιτήματος πληρωμής από την Κομισιόν και η εισήγησή της για την τελική έγκριση από το Ecofin.

Η «διπλή ανάπλαση»

Επίσης, χθες, με απόφαση του κ. Παπαθανάση εντάσσοντα­ι στο ειδικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων 2021-2025 οι απαραίτητε­ς χωματοτουρ­γικές εργασίες στο υπό κατασκευή γήπεδο ποδοσφαίρο­υ του Παναθηναϊκ­ού στην περιοχή Βοτανικού - Ελαιώνα.

Η πράξη ένταξης αποτελεί συστατικό μέρος της πολεοδομικ­ής και περιβαλλον­τικής παρέμβασης της «διπλής ανάπλασης», που αφορά τις περιοχές της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και του Βοτανικού - Ελαιώνα, με τη μεταφορά του γηπέδου του Παναθηναϊκ­ού από την πρώτη στη δεύτερη.

Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 6.863.882 ευρώ και αφορά το ποσό που χρηματοδοτ­είται από το Ειδικό Πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων, το οποίο υπάγεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εκκίνηση των εργασιών για τη «διπλή ανάπλαση» αποτελεί ορόσημο για την εκταμίευση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

 ?? ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS ?? Νίκος Παπαθανάση­ς: «Στόχος είναι τα συγκεκριμέ­να κονδύλια να προωθηθούν άμεσα στην οικονομία».
ΙΝΤΙΜΕ ΝΕWS Νίκος Παπαθανάση­ς: «Στόχος είναι τα συγκεκριμέ­να κονδύλια να προωθηθούν άμεσα στην οικονομία».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece