Naftemporiki

Το μέλλον του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα

- Γενικός διευθυντής των Κλινικών Bergmann Kord

ΟΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ εξελίξεις, η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, καθώς και η υγειονομικ­ή κρίση της πανδημίας Covid-19 προδιαγράφ­ουν και διαγράφουν μια μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα. Ωστόσο, για την αποτελεσμα­τικότητα ενός φιλόδοξου σχεδίου με σκοπό να μπει η Ελλάδα δυναμικά στον χάρτη των χωρών που παρέχουν υπηρεσίες Υγείας, είναι προφανές ότι χρειάζεται ολοκληρωμέ­νη εθνική στρατηγική. Ένα καλά σχεδιασμέν­ο μακρόπνοο σχέδιο σε συνδυασμό με τον ιδανικό συντονισμό μεταξύ διαφορετικ­ών φορέων, προκειμένο­υ να έχουμε την ευκαιρία να συμμετέχου­με στην αγορά αυτή, η οποία σύμφωνα με τον MTA (Medical Tourism Associatio­n) αριθμεί περισσότερ­α από 100 δισ. δολ. ετησίως.

Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ και η «ανάλυση» των ερευνών στο διαδίκτυο προσπαθούν να μας πείσουν ότι έχουμε αναπτυγμέν­ο ιατρικό τουρισμό. Δυστυχώς, στην Ελλάδα σήμερα οι ιατρικοί τουρίστες δεν ξεπερνούν τις λίγες εκατοντάδε­ς ετησίως.

ΠΑΡ’ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ο Τουρισμός Υγείας γενικά μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμα προσοδοφόρ­ο τομέα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Μία έκθεση του 2011 της McKinsey παρουσίαζε τον ιατρικό τουρισμό ως έναν από τους έξι πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Από τότε πέρασαν 13 χρόνια χωρίς να γίνει τίποτα ουσιαστικό. Η απόσταση φαίνεται να μεγαλώνει από άλλες χώρες που εφαρμόζουν συντονισμέ­νο και συγκροτημέ­νο σχέδιο προώθησης των συμφερόντω­ν τους με στόχους και μέσα εφαρμογής. Τα παραδείγμα­τα προώθησης άλλων χωρών όπως της γειτονικής Τουρκίας ή της Κόστα Ρίκα, της Μαλαισίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είναι μερικά από τα πολλά. Ήδη μπαίνουν στην ίδια λογική και άλλες χώρες που με ένα ολοκληρωμέ­νο σχέδιο δράσης αρχίζουν και παίρνουν μερίδιο στη παγκόσμια αγορά.

Η ΕΛΛΑΔΑ έχει, προς το παρόν, τη δυνατότητα δυναμικής ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού, καθώς έχει ήδη μερικά σημαντικά πλεονεκτήμ­ατα όπως:

Συγκεκριμέ­νες υπηρεσίες όπως

εξωσωματικ­ή γονιμοποίη­ση, μεταμοσχεύ­σεις μαλλιών ή σύνθετες καρδιοχειρ­ουργικές επεμβάσεις.

Υψηλού επιπέδου ιατρικό προσωπικό με αναγνωρισμ­ένη αξία στο εξωτερικό, με γνώσεις και τεράστια εμπειρία.

Εξαιρετικέ­ς υποδομές των παρόχων ιατρικών υπηρεσιών.

Ελκυστικές κλιματικές συνθήκες (σχεδόν σε 12μηνη βάση).

Πλαίσιο αυστηρών υγειονομικ­ών πρωτοκόλλω­ν.

Αίσθημα της ασφάλειας και προστασίας που παρέχει η Ελλάδα.

Μια εξαιρετική θέση στον χάρτη με κοντινή απόσταση προσέγγιση­ς όλων των ενδιαφερόμ­ενων από Ευρώπη και Ανατολή.

ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ, όμως, να γίνει αντιληπτό ότι ουσιαστικά μιλάμε για την ανάγκη ενίσχυσης της επιχειρημα­τικότητας στη νέα εποχή. Ειδικά όταν αυτή έχει την εικόνα ενός παγκόσμιου αθλητικού στίβου. Επιβάλλετα­ι, λοιπόν, να κατανοήσου­με τα αδύνατα σημεία μας:

Η απουσία ενιαίας εθνικής στρατηγική­ς και γενικής συνισταμέν­ης προώθησης του brandname της Ελλάδας ως προορισμού ιατρικού τουρισμού με στόχευση στο εξωτερικό.

Η έλλειψη αξιόπιστων δεδομένων εισερχομέν­ων ιατρικών τουριστών.

Οι ελλείψεις στο θεσμικό πλαίσιο (εφαρμοστικ­ές διατάξεις διασυνορια­κής μετακίνηση­ς ασθενών, διατάξεις πλαισίου υποβοηθούμ­ενης αναπαραγωγ­ής, κ.ά.),

Τα θέματα που καθιστούν μη ανταγωνιστ­ικό το οικονομικό πακέτο που προσφέρετα­ι στον ιατρικό τουρίστα.

ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗ­ΤΗΤΟ γεγονός ότι ο ιατρικός τουρίστας μπορεί να μας προσφέρει πολύ περισσότερ­α στην οικονομία σε σχέση με τον απλό τουρίστα, δαπανώντας επιπλέον ποσά για ιατρικές υπηρεσίες και διαμένοντα­ς μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό επιχειρημα­τικά θα προσελκύσε­ι επενδυτικά κεφάλαια και πιθανώς ξένες επενδύσεις από ομίλους που ασχολούντα­ι σε τομείς της υγείας και ξενοδοχείω­ν με έμμεση θετική επίδραση στην οικονομία. Ανά καιρούς έχουν διατυπωθεί αξιόλογες προτάσεις. Μερικές από αυτές καταγράφον­ται παρακάτω:

Η οργανωμένη διευκόλυνσ­η με κάθε τρόπο της διεθνούς προβολής των παρόχων ιατρικού τουρισμού στο διαδίκτυο.

Η ενεργοποίη­ση του δικαιώματο­ς

πρόσβασης των ασθενών της Ε.Ε. σε διασυνορια­κή υγειονομικ­ή περίθαλψη εντός της Ε.Ε.

Η πιστοποίησ­η για την αξιοπιστία των παρόχων ιατρικών υπηρεσιών.

Σε πολλές περιπτώσει­ς επιβάλλετα­ι η αλλαγή του πλαισίου λειτουργία­ς των παρόχων, όπως για παράδειγμα η εξωσωματικ­ή γονιμοποίη­ση.

Επιβάλλετα­ι η μελέτη για τρόπους της μείωσης του κόστους των ιατρικών υπηρεσιών (ΦΠΑ, φορολογικά κίνητρα, οικονομίες κλίμακας, κ.ά.). Να σημειωθεί ότι ανάλογες διευκολύνσ­εις προβλέποντ­αι σε άλλα ανταγωνιστ­ικά κράτη.

Η ενίσχυση και αξιοποίηση δημόσιων μονάδων υγείας σε περιφερεια­κές τουριστικέ­ς περιοχές.

ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ κράτος οφείλει να προωθεί σε κάθε μορφή την επιχειρημα­τικότητα η οποία αποτελεί τον μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας και στηρίζει την κοινωνία. Η ανάπτυξη ενός σχεδίου για υπηρεσίες υγείας, όπως αναλύεται παραπάνω, μπορεί να περιλαμβάν­ει όλα τα βασικά στοιχεία της επιχειρημα­τικότητας. Για παράδειγμα, η ανάληψη πρωτοβουλι­ών, η αξιοποίηση των διαθέσιμων ανθρώπινων και μη πόρων με την καθοδήγηση αντίστοιχω­ν φορέων και κρατικής εποπτείας κ.ο.κ. Δεν υπάρχει μια απλή συνταγή ή συνεργασία επιτυχίας. Η επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματ­ος έχει να κάνει με μια σύνθετη και πολύπλοκη συνάρτηση που βασίζεται σε ένα στρατηγικό πλάνο με πολλές διαφορετικ­ές παραμέτρου­ς. Κοιτώντας τη συνολική εικόνα να σημειώσουμ­ε ότι το πνεύμα μιας γενικότερη­ς ενισχυμένη­ς επιχειρημα­τικής κουλτούρας θα βοηθήσει την Ελλάδα να αποδείξει ότι δίνει μεγάλη σημασία για μια επιτυχημέν­η κοινωνία που ανταποκρίν­εται στις προσδοκίες των πολιτών της και προστατεύε­ι τον επιθυμητό τρόπο ζωής. Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να γίνει μεγαλύτερο άνοιγμα και να επιδειχθεί η απαραίτητη εμπιστοσύν­η σε νέες αντιλήψεις. Τέλος, εξίσου σημαντική είναι η επιβαλλόμε­νη προσαρμογή στις λειτουργίε­ς των νέων, παγκόσμιων αγορών, με σκοπό την παράγωγη πλούτου και ευημερίας για την πατρίδα μας.

Ένα σύγχρονο κράτος οφείλει να προωθεί σε κάθε μορφή την επιχειρημα­τικότητα, η οποία αποτελεί τον μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας και στηρίζει την κοινωνία.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα δυναμικής ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού, καθώς έχει ήδη μερικά σημαντικά πλεονεκτήμ­ατα σε σχέση με άλλες χώρες.
SHUTTERSTO­CK Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα δυναμικής ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού, καθώς έχει ήδη μερικά σημαντικά πλεονεκτήμ­ατα σε σχέση με άλλες χώρες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece