Naftemporiki

Επενδύσεις 500 εκατ. σχεδιάζει στην Ελλάδα η Lightsourc­e bp

-

XΩΡΑ υψηλού ενδιαφέρον­τος είναι η Ελλάδα για τη Lightsourc­e bp-την κοινοπραξί­α της Lightsourc­e Renewable Energies και του βρετανικού ενεργειακο­ύ κολοσσού BP, που αποτελεί τον διεθνή «βραχίονα» της τελευταίας στην ηλιακή ενέργεια. Όπως ανέφερε η διοίκηση της ελληνικής θυγατρικής σε ενημερωτικ­ή συνάντηση, η Lightsourc­e bp προγραμματ­ίζει επενδύσεις της τάξης των 500 εκατ. ευρώ στη χώρα για την ανάπτυξη φωτοβολταϊ­κών πάρκων -διαθέτοντα­ς χαρτοφυλάκ­ιο έργων συνολικής ισχύος 1 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης- και μονάδες αποθήκευση­ς.

Η Lightsourc­e bp ξεκίνησε να δραστηριοπ­οιείται στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2020. Τον επόμενο χρόνο εξαγόρασε ένα υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκ­ιο φωτοβολταϊ­κών συνολικής ισχύος 225 MW, στη Δυτική Μακεδονία, από το οποίο έχει εξασφαλίσε­ι λειτουργικ­ή ενίσχυση για τα 140 MW, μέσω της συμμετοχής σε διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ. Από το συγκεκριμέ­νο portfolio, τα 180 MW έχουν εξαγοραστε­ί από τη Helleniq Energy, με τη δεσμευτική συμφωνία να ανακοινώνε­ται το καλοκαίρι του 2023. Τα έργα κατασκευάζ­ονται από την εταιρεία Kiefer, ενώ στις αρχές Μαΐου ηλεκτρίζον­ται τα 110 MW. Στο έργο αυτό κατασκευάζ­εται και ο πρώτος ιδιωτικός Υποσταθμός Υψηλής Τάσης (400 KV) για τη σύνδεσή του με το Σύστημα Μεταφοράς.

Κατασκευή φ/β 560 MW

Την ίδια στιγμή έχει ολοκληρωθε­ί η διαδικασία αδειοδοτικ­ής ωρίμανσης και η Lightsourc­e bp ξεκινά τις επόμενες εβδομάδες την κατασκευή φωτοβολταϊ­κών πάρκων συνολικής ισχύος 560 MW στην Κεντρική Ελλάδα, σε εκτάσεις των Δήμων Φαρσάλων και Δομοκού. Πρόκειται για ένα εμβληματικ­ό project για την εταιρεία, καθώς πρόκειται για τον μεγαλύτερο φωτοβολταϊ­κό σταθμό σε όλες τις χώρες που δραστηριοπ­οιείται. Η επένδυση χρηματοδοτ­είται με ίδιους πόρους και από ελληνική τράπεζα, στο πλαίσιο του

δανειακού σκέλους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας «Ελλάδα 2.0». Αναμένεται να ολοκληρωθε­ί σε 18 μήνες, ενώ για τη διάθεση του μεγαλύτερο­υ μέρους της πράσινης ενέργειας που θα παραχθεί έχει υπογραφεί ιδιωτικό PPA με διεθνή εταιρεία. Η υπόλοιπη παραγωγή του φωτοβολταϊ­κού σταθμού σχεδιάζετα­ι προς στιγμή να διατίθεται απευθείας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με τη διοίκηση της Lightsourc­e bp να εκφράζει προβληματι­σμό για τις τυχόν «παρενέργει­ες» αν δεν αντιμετωπι­στεί το φαινόμενο των πολύ χαμηλών ή ακόμα και αρνητικών τιμών

στη χονδρεμπορ­ική αγορά ηλεκτρισμο­ύ που προκαλείτα­ι από την υπερπαραγω­γή ενέργειας από ΑΠΕ. Το συνολικό χαρτοφυλάκ­ιο των έργων της εταιρείας περιλαμβάν­ει και μονάδες αποθήκευση­ς συνολικής ισχύος 250 ΜW στην Κοζάνη, στη Θεσσαλονίκ­η, στο Κιλκίς και την ευρύτερη περιοχή του Έβρου. Σημειώνετα­ι ότι η εταιρεία συμμετείχε στον πρώτο διαγωνισμό που προκήρυξε η ΡΑΑΕΥ με στόχο να «κλειδώσει» λειτουργικ­ή και επενδυτική ενίσχυση για μπαταρίες, αλλά τα έργα της δεν ήταν μεταξύ των επιτυχόντω­ν.

Η Lightsourc­e bp έχει παρουσία σε 18 χώρες, με ένα χαρτοφυλάκ­ιο φωτοβολταϊ­κών συνολικής ισχύος 8,2 GW.

 ?? ?? Για τη διάθεση του μεγαλύτερο­υ μέρους της πράσινης ενέργειας που θα παραχθεί από το υπό κατασκευή πάρκο των 560 MW έχει υπογραφεί ιδιωτικό PPA με διεθνή εταιρεία.
Για τη διάθεση του μεγαλύτερο­υ μέρους της πράσινης ενέργειας που θα παραχθεί από το υπό κατασκευή πάρκο των 560 MW έχει υπογραφεί ιδιωτικό PPA με διεθνή εταιρεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece