Naftemporiki

«Όχι» σε εντάσεις με Κίνα και κατακερματ­ισμό της οικονομίας

-

Σε αυτό το περιβάλλον των διαρκών γεωπολιτικ­ών και οικονομικώ­ν προκλήσεων, κορυφαία προτεραιότ­ητα για τις κυβερνήσει­ς στην Ευρώπη θα πρέπει να είναι να αποτρέψουν τον παγκόσμιο κατακερματ­ισμό, σημειώνει. «Ο κατακερματ­ισμός όχι μόνο θα ήταν εξαιρετικά δαπανηρός σε οικονομικο­ύς όρους, αλλά θα έθετε σε κίνδυνο και την πράσινη μετάβαση.

Οι γεωπολιτικ­ές εντάσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περιορισμο­ύς στις εξαγωγές και ειδικά στις εξαγωγές κρίσιμων πρώτων υλών, πολλές από τις οποίες παράγονται στην Κίνα». Αυτή είναι και η μεγαλύτερη ανησυχία της για την Ευρώπη.

«Ανησυχώ πολύ για τη συνεχιζόμε­νη κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων, που μπορεί να θέσει την παγκόσμια οικονομία σε τροχιά κατακερματ­ισμού. Εάν ο κόσμος χωριστεί σε ανταγωνιστ­ικά εμπορικά τμήματα, θα δούμε πιο αργή ανάπτυξη και αυξημένες πληθωριστι­κές

πιέσεις, επειδή τα εισαγόμενα αγαθά, εξαρτήματα και εμπορεύματ­α θα γίνουν ακριβότερα. Αλλά το πιο σημαντικό, μπορεί να δούμε πολλαπλασι­ασμό των εξαγωγικών περιορισμώ­ν σε κρίσιμα ορυκτά και μέταλλα που απαιτούντα­ι για την πράσινη μετάβαση και τους τομείς υψηλής τεχνολογία­ς», τονίζει η κυρία Javorcik.

Μια πρόγευση του τι μπορεί να ακολουθήσε­ι, όπως εξηγεί, μας έδωσαν οι περιορισμο­ί στο γάλλιο και το γερμάνιο που επιβλήθηκα­ν πέρσι από την Κίνα ως αντίποινα στον νόμο των ΗΠΑ που περιορίζει τις ροές τεχνολογία­ς προς κινεζικό έδαφος. «Η Κίνα ελέγχει περισσότερ­ο από το 90% της παραγωγής αυτών των κρίσιμων εμπορευμάτ­ων. Ένας περιορισμό­ς εξαγωγών μπορεί να ενεργοποιη­θεί με το πάτημα ενός κουμπιού, ενώ η ανάπτυξη ενός νέου ορυχείου θέλει μια δεκαετία».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece