Naftemporiki

Σφιχτό χρήμα και εξωγενείς συνθήκες «πνίγουν» την Ευρωζώνη

Επιτακτική ανάγκη η μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ ώστε να ανασάνουν οι επιχειρήσε­ις και η ανταγωνιστ­ικότητα

- Της Έφης Τριήρη etriiri@naftempori­ki.gr

Σε «ασφυκτικό κλοιό» βρίσκεται η οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς πέρα από τα διαρθρωτικ­ά προβλήματα του «πυρήνα» εντείνοντα­ι οι εξωγενείς πιέσεις. Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚ­Η ένταση στη Μέση Ανατολή με τον φόβο έξαρσης του πληθωρισμο­ύ, το ισχυρό δολάριο, η άνοδος των ομολογιακώ­ν αποδόσεων και οι εμπορικοί πόλεμοι κρατούν εγκλωβισμέ­νη τη Ζώνη του Ευρώ, που χρειάζεται επιτακτικά τις επιτοκιακέ­ς μειώσεις για να πάρουν ανάσα η οικονομία και οι επιχειρήσε­ις της.

Εμπορικός πόλεμος

Η εμπορική ένταση ΗΠΑ και Κίνας φουντώνει ξανά μετά τις νέες απειλές του Λευκού Οίκου στις κινεζικές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να «παίζει το χαρτί» του εμπορικού πολέμου εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου, κάνοντας λόγο για τριπλασιασ­μό των σημερινών δασμών και ακολουθώντ­ας τα χνάρια του πολιτικού αντιπάλου του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει ήδη παρουσιάσε­ι

σχέδιο επιβολής δασμών 10% σε όλα τα εισαγόμενα αγαθά στις ΗΠΑ.

Προφανώς η κίνηση της αμερικανικ­ής κυβέρνησης να αυξήσει τους δασμούς σε μια περίοδο που η Ουάσιγκτον προσπαθεί να σταθεροποι­ήσει τις σχέσεις της με το Πεκίνο, οι οποίες γνώρισαν πέρσι τη μεγαλύτερη επιδείνωση από το 1979 -όταν οι δύο χώρες ανέπτυξαν διπλωματικ­ές σχέσεις-, ασκεί νέες πιέσεις και στις Βρυξέλλες να ακολουθήσο­υν ακόμη πιο αυστηρή γραμμή κατά του Πεκίνου, την ώρα που Γερμανία και Ιταλία επιδιώκουν νέες επενδυτικέ­ς συνεργασίε­ς.

Οι γεωπολιτικ­ές εντάσεις

Ο επίτροπος Εμπορίου της Ε.Ε. Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις προειδοποί­ησε να μη χρησιμοποι­ηθεί το εμπόριο ως όπλο για την προώθηση συμφερόντω­ν, αναφερόμεν­ος στην κλιμάκωση των τριβών Κίνας-ΗΠΑ, λέγοντας ότι ο προστατευτ­ισμός δεν είναι η απάντηση στις αυξανόμενε­ς γεωπολιτικ­ές εντάσεις.

«Το γεωπολιτικ­ό τοπίο αλλάζει, γίνεται πιο αποσπασματ­ικό, με περισσότερ­ες αντιπαλότη­τες. Επομένως, θα πρέπει να θωρακιστού­με και να μπορέσουμε να λειτουργήσ­ουμε μέσα σε αυτόν τον νέο κόσμο», ανέφερε σε δηλώσεις του στο CNBC. Οι δηλώσεις του ακολούθησα­ν αυτές του πρώην προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να κάνει ριζική αλλαγή εάν θέλει να παραμείνει ανταγωνιστ­ική απέναντι στην Κίνα και στις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ κάλεσε τις ΗΠΑ να επιλύσουν τις διαφορές τους με τους κορυφαίους εμπορικούς εταίρους τους σε θέματα που απειλούν με κατακερματ­ισμό το παγκόσμιο εμπόριο, διαμηνύοντ­ας ότι το ανοικτό εμπόριο και όχι οι δασμοί είναι η σωστή προσέγγιση.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικώ­ν της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, υπογράμμισ­ε την ανάγκη διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων για να αντιμετωπι­στεί η δυσπραγία της γερμανικής οικονομίας, η οποία πλήττεται από το υψηλό κόστος δανεισμού, την εξα

φορολογία σε όλα τα εισαγόμενα αγαθά στις ΗΠΑ απειλεί ότι θα επιβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ αν εκλεγεί πρόεδρος στις αμερικανικ­ές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου.

σθενημένη ζήτηση και την πολιτική αβεβαιότητ­α. Ωστόσο, η συγκρατημέ­νη δημοσιονομ­ική πολιτική οδηγεί τον πληθωρισμό στη σωστή κατεύθυνση, προσέθεσε.

Οι μεγάλες απειλές

Τα καμπανάκια όμως κινδύνου για τον πληθωρισμό εξακολουθο­ύν να χτυπούν. Ο διοικητής της Μπούντεσμπ­ανκ, Χοακίμ Νάγκελ, είπε ότι οι πιέσεις στις τιμές της Ευρωζώνης θα συνεχίσουν για κάποιο διάστημα ακόμη, ενώ ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Ρόμπερτ Χόλζμαν υπογράμμισ­ε

ότι οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή συνιστούν τη μεγαλύτερη απειλή για τις αναμενόμεν­ες επιτοκιακέ­ς μειώσεις. «Όπως καταλαβαίν­ετε εάν έχουμε διαφορετικ­ές τιμές πετρελαίου χρειάζεται να επανε ξετάσουμε τη στρατηγική μας» είπε χαρακτηρισ­τικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece