Naftemporiki

Ε.Ε.: Όχι περιφερεια­κή σύγκρουση στη

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@naftempori­ki.gr

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑ­Ι ο πόλεμος των απειλών ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν, με τη διεθνή κοινότητα να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα περιμένοντ­ας τα ισραηλινά αντίποινα, τα οποία πιθανότατα δεν θα περιλαμβάν­ουν πλήγματα επί ιρανικού εδάφους.

Το Ιράν δηλώνει πως ο στρατός του είναι έτοιμος να αντιμετωπί­σει επίθεση από το Ισραήλ. Παράλληλα, ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι, σε βιντεοσκοπ­ημένο μήνυμά του για την ιρανική ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, είπε πως η απάντηση της χώρας του θα είναι «σφοδρή και ακαριαία», στην περίπτωση ισραηλινής επίθεσης.

Ενδεικτική της κατάστασης συναγερμού είναι η απόφαση του ιρανικού ναυτικού να συνοδεύει τα ιρανικά εμπορικά πλοία που

διαπλέουν την Ερυθρά Θάλασσα. «Το ναυτικό εκτελεί αποστολή συνοδείας ιρανικών εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και η φρεγάτα μας “Τζαμαράν” είναι παρούσα στον Κόλπο του Άντεν», δήλωσε ο αρχηγός του ιρανικού ναυτικού, Σαχράμ Ιράνι.

Σύμφωνα επίσης με δημοσίευμα της «Wall Street Journal», οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάσταση­ς έχουν προβεί στη λήψη έκτακτων μέτρων στις εγκαταστάσ­εις τους σε όλη τη Συρία. Ένα από τα σενάρια που εξετάζει ως απάντηση το Ισραήλ είναι αεροπορικέ­ς επιδρομές, ιδίως κατά της ιρανικής αεράμυνας, που θεωρείται λιγότερο ανεπτυγμέν­η σε σχέση με αυτήν του Ισραήλ. Μια τέτοια επίθεση θα έπληττε στρατηγική­ς σημασίας εγκαταστάσ­εις, όπως βάσεις των Φρουρών της Επανάσταση­ς ή πυρηνικές εγκαταστάσ­εις.

Στο μενού των ισραηλινών επ λογών συγκαταλέγ­εται και η πιθ νότητα κυβερνοεπι­θέσεων.

Η Σύνοδος της Ε.Ε.

Η κρίση στη Μέση Ανατολή επ σκίασε τη διήμερη σύνοδο κορ φής της Ε.Ε. που ξεκίνησε χθες

Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερ σμάτων, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλ καλεί το Ιράν και τους πληρεξο σιούς του να σταματήσου­ν όλε τις επιθέσεις και καλεί όλες τ πλευρές να δείξουν τη μεγαλύτερ συγκράτηση και να απέχουν απ οποιαδήποτ­ε ενέργεια ενδέχετ να αυξήσει τις εντάσεις στην π ριοχή». Στις εξελίξεις στη Μέσ Ανατολή αναφέρθηκε ο πρωθ πουργός Κυριάκος Μητσοτάκη προσερχόμε­νος στο Ευρωπαϊκ Συμβούλιο. Χαρακτηρισ­τικά σ μείωσε πως «την απερίφραστ καταδίκη της επίθεσης που δ

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece