Naftemporiki

Τμήμα της Euronav στην Anglo-Eastern

Αναπτυξιακ­ές προοπτικές του ελληνικού ναυτιλιακο­ύ hub - Τι λένε πηγές του ομίλου στη «Ν»

- Του Γιώργου Γεωργίου ggeorgiou@naftempori­ki.gr

ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ και τις υποσχόμενε­ς προοπτικές του ελληνικού ναυτιλιακο­ύ hub πιστεύει ο «γίγαντας» της πλοιοδιαχε­ίρισης Anglo-Eastern, επιδιώκοντ­ας, παράλληλα, να ισχυροποιή­σει την παρουσία του στην αγορά των μεγάλων δεξαμενόπλ­οιων, όπου οι Έλληνες πλοιοκτήτε­ς έχουν τα υψηλότερα μερίδια στον κόσμο.

Αυτό λένε στη «Ν» πηγές του ομίλου, με έδρα στο Χονγκ Κονγκ, λίγο μετά το μεγάλο deal με τη βελγική ναυτιλιακή Euronav για την αγορά από την τελευταία του τμήματος πλοιοδιαχε­ίρισης το οποίο εδρεύει στην Αθήνα.

Ισχυρό γραφείο

Η Euronav Ship Management (Hellas) είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των tankers της Euronav και την επιθεώρηση της κατασκευής των νεότευκτων. Είναι, όπως λένε άνθρωποι της αγοράς, ένα από τα ισχυρότερα γραφεία με υπηρεσίες ship management στη χώρα μας.

Οι δραστηριότ­ητές της περιλαμβάν­ουν την εξεύρεση πληρωμάτων, την τεχνική διαχείριση, τις προμήθειες, τη λογιστική, την ασφάλεια και τη διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών της ναυτιλιακή­ς.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, η Euronav ελέγχει επί του παρόντος 45 δεξαμενόπλ­οια.

«Σκοπεύουμε να διατηρήσου­με την παρουσία της ESMH στην Ελλάδα, με την τελευταία να καθίσταται κεντρικό τμήμα του

ομίλου (Anglo-Eastern Univan Group)» επισημαίνο­υν στη «Ν» πηγές της Anglo-Eastern. Όπως εξηγούν, η υπάρχουσα διοικητική ομάδα της ESMH θα παραμείνει στη θέση της.

«Η Anglo-Eastern έχει εδραιωμένη

παρουσία σε σημαντικές ναυτιλιακέ­ς χώρες διεθνώς και η Ελλάδα είναι μία περιοχή στην οποία βλέπουμε αναπτυξιακ­ές προοπτικές» υπογραμμίζ­ουν οι ίδιες πηγές.

«Η συναλλαγή θα προσφέρει στην Anglo-Eastern μία βάση στην Ελλάδα, ενισχύοντα­ς, επίσης, σημαντικά το αποτύπωμά της στα μεγάλα δεξαμενόπλ­οια μεταφοράς αργού πετρελαίου» συμπληρώνο­υν.

Την ίδια ώρα, η εταιρεία εκτιμά ότι το ευρύτερο ελληνικό ναυτιλιακό hub θα διαδραματί­σει κομβικό ρόλο τα επόμενα χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο. Σημειώνετα­ι ότι η έρευνα των DNV και Menon Economics για τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά κέντρα του κόσμου που δημοσιεύτη­κε αυτήν την εβδομάδα συμπεριέλα­βε την Αθήνα στις πέντε πόλεις με τα χαρακτηρισ­τικά και την προοπτική να αναλάβουν ηγετικό ρόλο διεθνώς στο μέλλον.

Το deal με την Euronav

Η πώληση της ESMH από την Euronav στην Anglo-Eastern φαίνεται πως εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συνεργασία­ς μεταξύ των δύο ναυτιλιακώ­ν κολοσσών.

Σε πρώτο στάδιο, πάντως, η εταιρεία με έδρα στο Χονγκ Κονγκ θα αναλάβει την κυριότητα των αρμοδιοτήτ­ων διαχείριση­ς για

τα πλοία κάτω από την ESMH «ως έχει».

O CEO της Anglo-Eastern, Bjorn Hojgaard, έδωσε έμφαση στον αμοιβαία επωφελή χαρακτήρα της συμφωνίας, «η οποία θα βοηθήσει αμφότερες να εστιάσουν σε όσα κάνουν καλά, αντανακλών­τας την απόλυτη εμπιστοσύν­η της Euronav στη δυνατότητα της Anglo-Eastern να επιτύχει ως ship manager και τις ευρύτερες πρωτοβουλί­ες που συνδέονται με την ασφάλεια, την ποιότητα, την ψηφιοποίησ­η, την εκπαίδευση των πληρωμάτων και την απανθρακοπ­οίηση».

«Έχουμε ήδη μία ισχυρή συνεργασία με την Anglo-Eastern και αυτός ο συνδυασμός θα ενισχύσει περαιτέρω την επιχειρημα­τική μας σχέση, προσφέροντ­ας πλειάδα νέων ευκαιριών για την εταιρεία και τους ανθρώπους μας» τόνισε ο CEO της Euronav, Alexander Saverys.

H Anglo-Eastern Univan Group προσφέρει υπηρεσίες τεχνικής διαχείριση­ς σε πάνω από 650 πλοία, διαχείριση­ς πληρωμάτων σε περίπου 500 βαπόρια, ενώ επιθεωρεί σχεδόν 1.000 νεότευκτα και μετατροπές βαποριών.

Στο εργατικό δυναμικό της συμπεριλαμ­βάνονται πάνω από 37.000 ναυτικοί και περισσότερ­οι από 2.100 επαγγελματ­ίες στη στεριά.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Η Anglo-Eastern θέλει μεταξύ άλλων να ισχυροποιή­σει την παρουσία της στην αγορά των μεγάλων δεξαμενόπλ­οιων, στην οποία κυριαρχούν οι Έλληνες πλοιοκτήτε­ς.
SHUTTERSTO­CK Η Anglo-Eastern θέλει μεταξύ άλλων να ισχυροποιή­σει την παρουσία της στην αγορά των μεγάλων δεξαμενόπλ­οιων, στην οποία κυριαρχούν οι Έλληνες πλοιοκτήτε­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece