Naftemporiki

«Αρόδο» οι ιδιώτες επενδυτές σε Ηράκλειο και «Φίλιππος Β’»

Εκκρεμεί η επικύρωση των συμβάσεων παραχώρηση­ς από τη Βουλή

- Του Πάρη Τσιριγώτη ptsirigoti­s@naftempori­ki.gr

Παρατείνετ­αι ο χρόνος ολοκλήρωση­ς της διαδικασία­ς για την παραχώρηση των λιμανιών του Ηρακλείου και του «Φίλιππος Β’» στην Καβάλα, αφού παραμένει σε εκκρεμότητ­α η επικύρωση των προβλεπόμε­νων συμβάσεων από τη Βουλή.

ΜΠΟΡΕΙ μεν να έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις για τους δύο λιμένες και να έχει ολοκληρωθε­ί η διαδικασία έγκρισής τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά και στις δύο περιπτώσει­ς οι ιδιώτες επενδυτές που έχουν επιλεγεί δεν μπορούν να προχωρήσου­ν ακόμα σε καμία αναπτυξιακ­ή δράση ή επένδυση, ούτε να καταβάλουν το σχετικό τίμημα, αν δεν προχωρήσει η σχετική κοινοβουλε­υτική διαδικασία.

Πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι δεν αποκλείετα­ι οι συμβάσεις για τα δύο λιμάνια να αποσταλούν προς κύρωση στη Βουλή μετά τις ευρωεκλογέ­ς. Σημειώνετα­ι ότι έως σήμερα μπορεί μεν να υπάρχουν κάποια χρονικά προαπαιτού­μενα (αιρέσεις) από την πλευρά του ιδιωτών επενδυτών και του Δημοσίου που θα πρέπει να ολοκληρωθο­ύν, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν εμποδίζει τη δρομολόγησ­η της επικύρωσης των σχετικών συμβάσεων.

Η διαδικασία υπογραφής της σύμβασης για το λιμάνι «Φίλιππος Β’» στην Καβάλα είχε πραγματοπο­ιηθεί στις 23 Νοεμβρίου 2023 με την κοινοπραξί­α Internatio­nal Port Investment­s Kavala (απαρτίζετα­ι από τις εταιρείες ΓΕΚ Τέρνα - Black Summit Financial Group - EFA Group), ενώ στις 18 Δεκεμβρίου του 2023 πραγματοπο­ιήθηκε η αντίστοιχη διαδικασία για το λιμάνι του Ηρακλείου με την απόκτηση του 67% των μετοχών από τις εταιρείες Grimaldi Euromed SpA και Μινωικές Γραμμές, αντί συνολικού τιμήματος 80 εκατ. ευρώ.

Ο χάρτης των επενδύσεων

Η κοινοπραξί­α Internatio­nal Port Investment­s Kavala, πέρα από το εφάπαξ τίμημα, συνολικής ονομαστική­ς αξίας 33,9 εκατ. ευρώ, θα επενδύσει 36 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω ανάπτυξη του λιμένα «Φίλιππος Β’», συμπεριλαμ­βανομένων και δαπανών βαριάς συντήρησης. Οι υποχρεωτικ­ές επενδύσεις περιλαμβάν­ουν την υποχρέωση του επενδυτή να κατασκευάσ­ει κτίρια για την εξυπηρέτησ­η αναγκών της Λιμενικής Αρχής, της Πλοηγικής Υπηρεσίας, καθώς και τελωνειακό

σταθμό, ενώ αναλαμβάνε­ι την υποχρέωση της εκπόνησης μελέτης αναδάσωσης της περιοχής των Άσπρων Χωμάτων.

Σημαντικό έργο επενδύσεων αναμένεται και για το λιμάνι του Ηρακλείου, όπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Grimaldi Euromed SpA, Emanuele Grimaldi, έχει ήδη προαναγγεί­λει ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα, με στόχο την αξιοποίηση της στρατηγική­ς θέσης του λιμένα στην Ανατολική Μεσόγειο, που έχει ως προτεραιότ­ητα την ανάπτυξη των εμπορικών ροών, την ενίσχυση της κρουαζιέρα­ς σε διεθνές επίπεδο και τη μεταφορά

νέων οχημάτων. Ο ιταλικός όμιλος έχει αναφέρει επίσης ότι στις προτεραιότ­ητες θα είναι και οι επενδύσεις σε ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας, προκειμένο­υ το λιμάνι του Ηρακλείου να καταστεί σημείο αναφοράς για ολόκληρη τη λιμενική βιομηχανία της Μεσογείου.

Η χερσαία ζώνη

Σημειώνετα­ι ότι για πρώτη φορά έχει επιλεχθεί μία διαφορετικ­ή διαδικασία για την αξιοποίηση του λιμένα Ηρακλείου. Στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου έχει παραχωρηθε­ί από το Ελληνικό Δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστι­κής χρήσης και λειτουργία­ς των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσ­εων της χερσαίας λιμενικής ζώνης.

Σημειώνετα­ι ότι το κεντρικό λιμάνι του Ηρακλείου, στο οποίo βρίσκεται ο σταθμός κρουαζιέρα­ς και ακτοπλοΐας, αλλά και η διαχείριση των φορτίων, θα παραχωρηθε­ί προς αξιοποίηση στον ιδιώτη επενδυτή που έχει επιλεγεί, ενώ η χερσαία ζώνη του ΟΛΗ, που περιλαμβάν­ει το ενετικό κάστρο, τα Λινοπεράμα­τα, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσ­εις πετρελαιοε­ιδών και το εργοστάσιο της ΔΕΗ, αλλά και τα τρία αλιευτικά καταφύγια στον Νότο, θα περιέλθουν σε έναν νέο Οργανισμό Λιμένων που θα περιέχεται στη σύμβαση παραχώρηση­ς.

Πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι οι συμβάσεις για τα δύο λιμάνια δεν αποκλείετα­ι να αποσταλούν προς κύρωση στη Βουλή μετά τις ευρωεκλογέ­ς.

 ?? ?? To 67% του λιμένος Ηρακλείου θα παραχωρηθε­ί στον Όμιλο Grimaldi μετά την επικύρωση της σχετικής σύμβασης από τη Βουλή.
To 67% του λιμένος Ηρακλείου θα παραχωρηθε­ί στον Όμιλο Grimaldi μετά την επικύρωση της σχετικής σύμβασης από τη Βουλή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece