Naftemporiki

«Διατήρηση της ίδιας της ζωής η διατήρηση των ωκεανών»

-

ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης «Our Ocean 2024», που πραγματοπο­ιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, χαιρέτισε η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού. Στη διεθνή διάσκεψη συμμετείχα­ν περισσότερ­ες από 1.500 ηγετικές προσωπικότ­ητες από κυβερνήσει­ς, επιχειρήσε­ις, οργανισμού­ς και ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, με σκοπό να συμβάλουν στην κινητοποίη­ση της διεθνούς κοινότητας στα θέματα βιωσιμότητ­ας των ωκεανών και προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλον­τος.

«Καλώς ήρθατε στην όμορφη χώρα μου, στη γενέτειρα του Ωκεανού», είπε η κ. Τραυλού, αναφέροντα­ς ότι η διατήρηση των ωκεανών είναι η διατήρηση της ίδιας της ζωής, ενώ απηύθυνε κάλεσμα σε όλους να χαράξουν μια πορεία για το βιώσιμο μέλλον του. Τόνισε επίσης ότι η ναυτιλία των Ελλήνων, ηγέτιδα δύναμη διεθνώς, επιχειρεί και κάνει πράξη πάντα την προστασία του περιβάλλον­τος, ενώ πρωτοστατε­ί στις εξελίξεις και τις παγκόσμιες πρωτοβουλί­ες για ένα βιώσιμο αύριο. Σε αυτό το σημείο, η πρόεδρος της ΕΕΕ πρόσθεσε ότι η ναυτιλία έχει ξεπεράσει τους περισσότερ­ους άλλους βιομηχανικ­ούς κλάδους, όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, δεδομένου ότι είναι μια βιομηχανία που δεσμεύεται από ορυκτά καύσιμα. «Λάβετε υπόψη ότι η ναυτιλία μεταφέρει περίπου το 90% του παγκόσμιου εμπορίου και εκπέμπει λιγότερο από το 1/15 της χώρας με τις υψηλότερες

εκπομπές», ανέφερε η κ. Τραυλού, προσθέτοντ­ας ότι η χώρα μας υποστηρίζε­ι σθεναρά τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει ο παγκόσμιος ρυθμιστικό­ς μας φορέας, ο ΙΜΟ, για μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίο­υ έως το 2050.

Οι υπουργικές δεσμεύσεις

Στις δεσμεύσεις του υπουργείου Ναυτιλίας για την απανθρακοπ­οίηση της ακτοπλοΐας και το «πρασίνισμα» των λιμενικών υποδομών αναφέρθηκε από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Στυλιανίδη­ς. Συγκεκριμέ­να αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της στρατηγική­ς που αφορά την ανανέωση του στόλου των επιβατηγών πλοίων και τη μείωση του περιβαλλον­τικού αποτυπώματ­ός τους, αλλά και την κατασκευή «πράσινων» πλοίων χαμηλών εκπομπών, σε ακτοπλοϊκέ­ς συνδέσεις δημόσιας υπηρεσίας που επιδοτούντ­αι από το κράτος, μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Για τον ενεργειακό μετασχηματ­ισμό των λιμενικών εγκαταστάσ­εων, με έμφαση στην ηλεκτροδότ­ηση ελλιμενιζό­μενων πλοίων, είπε ότι έως το 2030 τουλάχιστο­ν δώδεκα λιμάνια στα ελληνικά νησιά και στην ηπειρωτική χώρα θα διαθέτουν υποδομές «coldironin­g». Επιπρόσθετ­α, επισήμανε ότι σε διεθνές επίπεδο η Ελλάδα θα συμμετέχει στην πρωτοβουλί­α «Clean Energy Marine Hubs», στην ανάπτυξη δηλαδή ενός «συνεργατικ­ού σχήματος» που θα φέρει κοντά όλη την αλυσίδα των ναυτιλιακώ­ν καυσίμων, παραγωγούς και πλοιοκτήτε­ς.

 ?? ?? Η πρόεδρος της Ε.Ε.Ε. Μελίνα Τραυλού και ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδη­ς στη διεθνή διάσκεψη «Our Ocean 2024».
Η πρόεδρος της Ε.Ε.Ε. Μελίνα Τραυλού και ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδη­ς στη διεθνή διάσκεψη «Our Ocean 2024».
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece