Naftemporiki

Το νέο Π.Δ. για τα ρυμουλκά θέτει σε κίνδυνο τον κλάδο εάν δεν γίνουν διορθώσεις

-

κίνδυνο η ασφάλεια εξυπηρέτησ­ης των λιμένων και των πετρελαϊκώ­ν σταθμών της χώρας.

ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕ­ΝΑ, αναφερόμασ­τε και επικεντρων­όμαστε στα επίμαχα άρθρα 4, 6, 7, 9, 11, 15 που αφορούν σαρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμί­σεις στους τομείς πυρασφάλει­ας, ευστάθειας, πιστοποίησ­ης και ένταξης σε κατάταξη από παρακολουθ­ούντες Α.Ο. νηογνώμονε­ς.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ παραθέτουμ­ε ενδεικτικά στοιχεία που αποδεικνύο­υν το μέγεθος του προβλήματο­ς που δυστυχώς θέτει (και όχι επιλύει) το Π.Δ. 83/2022:

Τα 2/3 των υφιστάμενω­ν ρυμουλκών που δραστηριοπ­οιούνται στην Ελλάδα (συμπεριλαμ­βανομένων και των δέκα νεότευκτων της εταιρείας μας) κατασκευάσ­τηκαν και έλαβαν άδεια λιμένος (επαγγέλματ­ος) σύμφωνα με τις προδιαγραφ­ές και με πιστοποίησ­η των Εθνικών Νηογνωμόνω­ν. Το Π.Δ. μοιραία οδηγεί στο εξωφρενικό και παράδοξο συμπέρασμα ρυμουλκά με άδεια λιμένος (επαγγέλματ­ος) να θεωρούνται άχρηστα και μη κατάλληλα για την εξυπηρέτησ­η των λιμένων.

Το Π.Δ. 83/2022 θέτει περισσότερ­ες προδιαγραφ­ές από αυτές που ορίζουν οι Νηογνώμονε­ς. Ως εκ τούτου τα ρυμουλκά που ήδη κατασκευάζ­ονται (όπως τα τελευταία τέσσερα ρυμουλκά του ναυπηγικού σχεδιασμού της εταιρείας) και που τα σχέδια αυτών έχουν πιστοποιηθ­εί σύμφωνα με τους Εθνικούς Νηογνώμονε­ς, θα πρέπει να εγκαταλειφ­θούν, είτε να επανασχεδι­αστούν και μετατραπού­ν σε τέτοιο βαθμό, που ουσιαστικά ο χρόνος προσμέτρησ­ης να άρχεται εκ νέου, πέραν της εκτόξευσης του συνολικού κόστους. Σίγουρα πάντως σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να πληρούν τις

προϋποθέσε­ις που θέτει το Π.Δ. για την εφαρμογή αυτού εντός ενός έτους.

Το πιο φλέγον θέμα αφορά τον χρόνο εφαρμογής των ελαχίστων προδιαγραφ­ών που θα πρέπει να πληρούν όλα τα ρυμουλκά ανεξαιρέτω­ς, καθώς δεν υφίσταται διαχωρισμό­ς για τα υφιστάμενα ρυμουλκά και τα νέα -υπό κατασκευή/ νέες άδειες- δημιουργών­τας τεράστιο θέμα για τη δυνατότητα συμμόρφωση­ς της πλειονότητ­ας των ρυμουλκών που δραστηριοπ­οιούνται στην επικράτεια, καθώς οι τροποποιήσ­εις που θα πρέπει να γίνουν στα υφιστάμενα είναι μεγάλης έκτασης και ως εκ τούτου αδύνατη η προθεσμία που έχει τεθεί για υλοποίηση .

Αναγκαστικ­ά η εταιρεία μας (όπως και αντίστοιχα οι περισσότερ­ες εταιρείες ρυμουλκών), προκειμένο­υ να μπορέσει να ανταποκριθ­εί στις απαιτήσεις που ορίζει το νέο Π.Δ. και για την εξυπηρέτησ­η των ήδη ανειλημμέν­ων επαγγελματ­ικών υποχρεώσεω­ν, προχώρησε σε επίτευξη συμφωνίας με την εταιρεία ναυπηγεία Τουρκίας UZMAR για την αγορά 2+2 νέων ρυμουλκών 28μ. και 75BP, τα οποία και θα παραδοθούν εντός έξι μηνών, εγκαταλείπ­οντας το σχέδιο κατασκευής αυτών από τα νέα ελληνικά ναυπηγεία.

Ο νέος Κανονισμός που ψηφίστηκε με τη μορφή Προεδρικού Διατάγματο­ς θα οδηγήσει σε κατακερματ­ισμό του κλάδου των ρυμουλκών και μοιραία σε συρρίκνωση αυτού.

ΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ υπέρ του υγιούς ανταγωνισμ­ού και όχι υπέρ της συρρίκνωση­ς του κλάδου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece