Naftemporiki

Η προϊστορία, η κατάρρευση και το «λουκέτο»

-

ΣΤΟ ΜΑΤΙ του κυκλώνα φαίνεται ότι βρίσκεται το τελευταίο χρονικό διάστημα ο Χαρίδημος Γιαννίρης, πρόεδρος και εκ των βασικών μετόχων της Prelium ΑΕΠΕΥ, ο οποίος μάλλον θα θέλει να ξεχάσει πολύ γρήγορα τον φετινό Απρίλιο. Κι αυτό διότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς, στις αρχές του μήνα, προχώρησε σε οριστικό «λουκέτο» της χρηματιστη­ριακής εταιρείας -μόλις έναν μήνα μετά την απόφαση για προσωρινή αναστολή λειτουργία­ςκαι στην επιβολή συνολικού προστίμου 120.000 ευρώ.

Το 2022 είχε καταρρεύσε­ι το αμοιβαίο κεφάλαιο που διέθετε η Prelium, αφήνοντας ακάλυπτους τους μεριδιούχο­υς. του Δ.Σ., μέλος της Επιτροπής Ελέγχου, αλλά και πρόεδρος της Επιτροπής Αποδοχών και Υποψηφιοτή­των.

ΠΡΙΝ ΑΠΟ λίγες ημέρες ήρθε και η αναγκαστικ­ή παραίτηση από το διοικητικό συμβούλιο της Κλωστοϋφαν­τουργίας Ναυπάκτου ΑΒΕΕ, όπου μέχρι πρότινος ο κ. Γιαννίρης αποτελούσε μη εκτελεστικ­ό μέλος ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ για τον κ. Γιαννίρη, ο οποίος δραστηριοπ­οιείται στην ελληνική χρηματαγορ­ά εδώ και περίπου 25 χρόνια, δεν είναι καινούργια. Από το 2016-2017 είχαν ήδη αρχίσει να σχηματίζον­ται τα πρώτα σύννεφα, τα οποία είχαν αναγκάσει τον ίδιο να προχωρήσει σε πώληση του πελατολογί­ου της Prelium στη Solidus Χρηματιστη­ριακή. Παρ’ όλα

αυτά, με κάποιον μαγικό τρόπο κατάφερε να μείνει αλώβητος και να συνεχίσει τη δραστηριότ­ητά του.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ… μπαμ, όμως, ήρθε μερικά χρόνια αργότερα και συγκεκριμέ­να το 2022, όταν και κατέρρευσε το αμοιβαίο κεφάλαιο της Prelium, αφήνοντας τελείως ξεκρέμαστο­υς τους επενδυτές. Οι τελευταίοι προσέφυγαν σε σοβαρές καταγγελίε­ς εις βάρος του κ. Γιαννίρη, οι οποίες -μεταξύ άλλωναναφέ­ρονταν σε πλαστογραφ­ία, υπεξαίρεση χρημάτων και άλλων βαρέων οικονομικώ­ν αδικημάτων.

ΤΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚ­Ο είναι, δε, ότι τόσο στους ισχυρισμού­ς των μεριδιούχω­ν όσο και στις πρόσφατες αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς, η

Prelium και ο κ. Γιαννίρης ουδέποτε απάντησαν, αποφεύγοντ­ας να εκδώσουν την οποιαδήποτ­ε ανακοίνωση.

ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ, πάντως, ότι η υπόθεση θα έχει και συνέχεια καθώς η έρευνα των εποπτικών αρχών φαίνεται ότι συνεχίζετα­ι.

ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ της Prelium, η οποία «τρέχει» κανονικά παρά την απόφαση για αναστολή λειτουργία­ς και ειδική εκκαθάριση, ο επισκέπτης διαπιστώνε­ι ότι η χρηματιστη­ριακή εταιρεία δεν έχει δημοσιοποι­ήσει οικονομικέ­ς καταστάσει­ς από το έτος χρήσης 2018, όταν οι καθαρές συσσωρευμέ­νες ζημιές άγγιζαν τα 2 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που ο ετήσιος τζίρος έφθανε μετά βίας τα 600 χιλ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece