Naftemporiki

Ο Μάριο Ντράγκι μπορεί να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν;

- Του Μιχάλη Ψύλου psilosm@naftempori­ki.gr

ΜΕΤΑ τη διάσωση του ευρώ, ο Μάριο Ντράγκι καλείται τώρα να σώσει και την Ευρώπη. «Χρειαζόμασ­τε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που να είναι κατάλληλη για τον κόσμο του σήμερα και του αύριο», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργ­ός της Ιταλίας και τέως πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας σε διάσκεψη υψηλού επιπέδου για τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτω­ν που διοργάνωσε η βελγική προεδρία της Ε.Ε.

Ο 78χρονος «Σούπερ Μάριο» το είπε πολύ καθαρά, χωρίς να μασάει τα λόγια του: Η Ευρώπη χρειάζεται μια ριζική αλλαγή. Η ομιλία του στην πόλη Λα Ιλπ της Βαλονίας ήταν ένας «νέος διάδρομος που αλλάζει τον ορίζοντα και ξεκινά ένα στοίχημα: στην Ευρώπη ήρθε η ώρα να αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού», όπως γράφουν πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες. «Αυτό που προτείνω είναι μια ριζική αλλαγή. Η Ένωση βασίζεται σε παλιά σενάρια, αρχιτεκτον­ική ενός άλλου αιώνα.

Έχοντας επιφορτιστ­εί από την απερχόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσε­ι μετά τις ευρωεκλογέ­ς μια έκθεση για την ανταγωνιστ­ικότητα της Ε.Ε., ο Ντράγκι επέλεξε να απευθύνει την ομιλία του την παραμονή της συνόδου κορυφής των 27 στις Βρυξέλλες. Μια σύνοδο,

στην οποία σήμερα είναι στην ατζέντα η έκθεση ενός άλλου Ιταλού, πρώην πρωθυπουργ­ού, του Ενρίκο Λέτα, για τις μεταρρυθμί­σεις που χρειάζεται επειγόντως η ευρωπαϊκή οικονομία.

«Να ενεργούμε μαζί»

Ηγέτης με ευρωπαϊκό όραμα, ο Ντράγκι ήταν κατηγορημα­τικός: «Πιστεύω ότι η πολιτική συνοχή της Ένωσής μας απαιτεί να ενεργούμε μαζί, ει δυνατόν πάντα. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η πολιτική συνοχή απειλείται από αλλαγές στον υπόλοιπο κόσμο». «Η αποκατάστα­ση της ανταγωνιστ­ικότητάς μας δεν είναι κάτι που μπορούμε να πετύχουμε μόνοι μας ή ανταγωνιζό­μενοι μεταξύ μας. Απαιτεί να ενεργούμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση με τρόπο που δεν έχουμε κάνει ποτέ στο παρελθόν», υπογράμμισ­ε.

«Για την ιστορία», όπως είπε, «η Ε.Ε. σήμερα επενδύει λιγότερο σε ψηφιακές και προηγμένες τεχνολογίε­ς από τις ΗΠΑ και την Κίνα, ακόμη και για την άμυνα, και έχει μόνο τέσσερις παγκόσμιου­ς ευρωπαϊκού­ς τεχνολογικ­ούς παίκτες μεταξύ των 50 κορυφαίων παγκοσμίως».

Τρία σημεία εκκίνησης

Ο «Σούπερ Μάριο» εντόπισε τρία «κοινά σημεία εκκίνησης της πολιτικής» που θα διασφαλίσο­υν τη μακροπρόθε­σμη ανθεκτικότ­ητα της ευρωπαϊκής οικονομίας:

Πρώτον, την υιοθέτηση «οικονομιών κλίμακας», ιδίως στους τομείς των τηλεπικοιν­ωνιών και της υγειονομικ­ής περίθαλψης, οι οποίες θα επιτρέψουν στις εταιρείες της Ε.Ε. να «αυξήσουν τις επενδύσεις τους και να κατακτήσου­ν μερίδια αγοράς».

Δεύτερον, ο Ντράγκι κάλεσε τους φορείς λήψης πολιτικών αποφάσεων να εξασφαλίσο­υν καλύτερα την «προμήθεια σημαντικών πόρων και πρώτων υλών». Συνέστησε τη θέσπιση «συμπληρωμα­τικών μέτρων» για

την υποστήριξη του «Νόμου περί κρίσιμων υλών», που στοχεύει στη διαφοροποί­ηση της προμήθειας της Ε.Ε. σε σπάνιες γαίες και άλλα στρατηγικά σημαντικά στοιχεία μακριά από την Κίνα.

Τρίτον, κάλεσε την Ε.Ε. να διασφαλίσε­ι την παροχή «δημόσιων πόρων», κυρίως δαπανών που σχετίζοντα­ι με την κλιματική αλλαγή, την άμυνα και την ενοποίηση του «κατακερματ­ισμένου» ευρωπαϊκού ενεργειακο­ύ δικτύου. Τόνισε μάλιστα τον «σημαντικό ρόλο» του δημόσιου τομέα στην αποκατάστα­ση της ανταγωνιστ­ικότητας της Ε.Ε., αλλά πρόσθεσε

ότι «τα περισσότερ­α επενδυτικά κενά πρέπει να καλυφθούν από ιδιωτικές επενδύσεις».

Για τον σκοπό αυτό, ο Ντράγκι υπογράμμισ­ε ότι η εμβάθυνση της Ένωσης Κεφαλαιαγο­ρών θα αποδειχθεί «απαραίτητη» για την κινητοποίη­ση του απαραίτητο­υ ιδιωτικού κεφαλαίου.

Η έμφαση του Μάριο Ντράγκι στη σημασία των ιδιωτικών επενδύσεων θυμίζει τα σχόλιά του τον Φεβρουάριο, όταν είπε ότι η Ε.Ε. χρειαζόταν επιπλέον 500 δισ. ευρώ ετησίως μόνο για να κλείσει το «επενδυτικό χάσμα» για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση. Τα δύο τρίτα αυτού, σύμφωνα με τον Ντράγκι, θα πρέπει να προέρχοντα­ι από τον ιδιωτικό τομέα.

Διαφορετικ­ές συνταγές

Τους τελευταίου­ς μήνες, οι ανησυχίες για την ανταγωνιστ­ικότητα της Ευρώπης έχουν αυξηθεί. Το ΔΝΤ στην εαρινή του σύνοδο κατέστησε σαφές ότι η Ε.Ε. έχει κολλήσει! Η αύξηση του ΑΕΠ της Ε.Ε. φέτος θα είναι τουλάχιστο­ν τρεις φορές χαμηλότερη από ό,τι στις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα. Τα υψηλά επιτόκια, η μείωση της ζήτησης από την Κίνα και οι βιομηχανικ­ές πολιτικές των ΗΠΑ και της Κίνας αποτελούν

αυξανόμενη απειλή για την οικονομία της Ένωσης.

Οι χαμηλές οικονομικέ­ς επιδόσεις στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα έντονες στους τομείς της μεταποίηση­ς και της έντασης ενέργειας. Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπον­δία Συνδικάτων αποκάλυψε ότι σχεδόν ένα εκατομμύρι­ο θέσεις εργασίας στη μεταποίηση έχουν χαθεί σε ολόκληρη την ήπειρο τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Οι φόβοι για την υποχώρηση της ευρωπαϊκής βιομηχανία­ς εντάθηκαν καθώς η Eurostat ανέφερε ότι η βιομηχανικ­ή παραγωγή σε ολόκληρη την Ε.Ε. ήταν 5,4% χαμηλότερη τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμεν­ου έτους.

Αντίθετα, το Εθνικό Γραφείο Στατιστική­ς της Κίνας ανακοίνωσε ότι η βιομηχανικ­ή παραγωγή το πρώτο τρίμηνο ήταν 6,1% υψηλότερη από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ως πρόεδρος της ΕΚΤ, ο Μάριο Ντράγκι, στην ίσως πιο δραματική στιγμή για την Ε.Ε., λάνσαρε το θρυλικό «ό,τι χρειαστεί» που έσωσε το ευρώ από ένα πρόωρο τέλος.

Ο καλύτερος στην «αγορά»

Ο Ντράγκι δεν είναι κανένας επαναστάτη­ς. Δεν διστάζει όμως να καταδικάζε­ι χωρίς περιστροφέ­ς την αδυναμία των Βρυξελλών να ανταγωνιστ­ούν στην παγκόσμια αγορά. Χωρίς πολιτική οικογένεια πίσω του, με το μανιφέστο του αυτό φαίνεται να απευθύνετα­ι πάντως στους Ευρωπαίους ψηφοφόρους, που πρόκειται τον Ιούνιο να επιλέξουν και τη νέα ηγεσία της «Ευρώπης».

Η προσέγγισή του είναι αναμφισβήτ­ητα διαφορετικ­ή και θυμίζει τη στάση του όταν, ως πρόεδρος της ΕΚΤ στην ίσως πιο δραματική στιγμή για την Ένωση, λάνσαρε το θρυλικό «ό,τι χρειαστεί» που έσωσε το ευρώ από ένα πρόωρο τέλος.

Η Ευρώπη χρειάζεται έναν ηγέτη και ο πιο κατάλληλος στην «αγορά» λέγεται Μάριο Ντράγκι. Με ένα τέτοιο βιογραφικό, πολλοί δεν τον βλέπουν να αποσύρεται στις όχθες της λίμνης Κόμο, αλλά να επιστρέφει στην υπηρεσία, ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσο και αν ο ίδιος ακόμη το απορρίπτει. Ο Μάριο Ντράγκι δεν το λέει, αλλά έτσι πιστεύει: το μπλοκάρισμ­α στην Ε.Ε. είναι κυρίως γερμανικό. Και η κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν θα παρεκκλίνε­ι ποτέ πολύ από τη γραμμή που χαράσσει το Βερολίνο.

 ?? ?? Μια χαλαρή στιγμή από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Διακρίνοντ­αι από αριστερά οι Βίκτορ Όρμπαν (Ουγγαρία), Ρόμπερτ Άμπελα (Μάλτα), Μαρκ Ρούτε (Ολλανδία), Λουίς Μοντενέγκρ­ο (Πορτογαλία), Κυριάκος Μητσοτάκης, Εμανουέλ Μακρόν (Γαλλία) και η Τζόρτζια Μελόνι (Ιταλία).
Μια χαλαρή στιγμή από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Διακρίνοντ­αι από αριστερά οι Βίκτορ Όρμπαν (Ουγγαρία), Ρόμπερτ Άμπελα (Μάλτα), Μαρκ Ρούτε (Ολλανδία), Λουίς Μοντενέγκρ­ο (Πορτογαλία), Κυριάκος Μητσοτάκης, Εμανουέλ Μακρόν (Γαλλία) και η Τζόρτζια Μελόνι (Ιταλία).
 ?? ?? Η Ευρώπη χρειάζεται έναν ηγέτη και ο πιο κατάλληλος στην «αγορά» λέγεται Μάριο Ντράγκι.
Η Ευρώπη χρειάζεται έναν ηγέτη και ο πιο κατάλληλος στην «αγορά» λέγεται Μάριο Ντράγκι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece