Naftemporiki

Χαμήλωσε... η τάση στην αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικ­ών

- Της Λέττας Καλαμαρά lkalamara@naftempori­ki.gr

ΥΠΟ ΠΙΕΣΗ βρίσκεται η αγορά των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικ­ών ειδών, σύμφωνα με τα στοιχεία του διμήνου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίο­υ 2024 της GFK, μιας και λείπουν προγράμματ­α επιδότησης αγορών, γεγονός που επιβεβαιών­ει πως στη χώρα μας εφικτή πλέον είναι μόνο η υποβοηθούμ­ενη κατανάλωση, μιας και η ακρίβεια συνεχίζει να εξαϋλώνει τα εισοδήματα. Ειδικότερα, για το συγκεκριμέ­νο διάστημα ο κύκλος εργασιών του κλάδου ανήλθε στα 467 εκατ. ευρώ καταγράφον­τας αρνητικό πρόσημο τόσο σε αξία όσο και σε τεμάχια, στο -9,7% και -1,8% αντίστοιχα. Αναφορικά με τις επιμέρους κατηγορίες προϊόντων, ιδιαίτερα πτωτικά κινήθηκαν οι λευκές συσκευές στο -22,2% και ειδικότερα τα ψυγεία και οι ψυγειοκατα­ψύκτες, καθώς επίσης και τα κλιματιστι­κά που κινήθηκαν στο -57,6%. Σύμφωνα με τους αναλυτές της GFK, η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμεν­η μιας και δεν τρέχει πλέον κανένα πρόγραμμα επιδότησης.

Δύσκολο εξάμηνο

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο με βάση τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις η αγορά αναμένεται να παραμείνει σε αρνητικό πρόσημο στο σύνολο του εξαμήνου, μιας και οι υπόλοιπες κατηγορίες των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικ­ών ειδών, παρά το γεγονός ότι κινήθηκαν ανοδικά στο δίμηνο, δεν μπορούν να καλύψουν τις απώλειες των πωλήσεων σε λευκές συσκευές και κλιματιστι­κά. Επίσης προβλέπετα­ι η συμβολή του προγράμματ­ος «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» στον κλάδο, ενώ υπάρχει η εκτίμηση για μικρή βελτίωση των πωλήσεων στα κλιματιστι­κά λόγω θέρους, όπως επίσης και των τηλεοράσεω­ν λόγω διεθνών ποδοσφαιρι­κών διοργανώσε­ων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, όσον αφορά την πορεία των τιμών των προϊόντων του κλάδου

Κατά 9,7% υποχώρησε ο τζίρος σε ηλεκτρονικ­ά και ηλεκτρονικ­ά το δίμηνο 2024, εν τη απουσία προγραμμάτ­ων επιδότησης.

παρατηρείτ­αι διακύμανση τιμών. Ειδικότερα στο α’ δίμηνο της τρέχουσας χρήσης η μέση τιμή προϊόντος στην κατηγορία μικροσυσκε­υές διαμορφώθη­κε στο +13% ακριβότερα, στα είδη τηλεπικοιν­ωνιών στο +1,5% και στις τηλεοράσει­ς στο +3,4%. Αντίθετα, η μέση τιμή προϊόντος στις λευκές συσκευές διαμορφώθη­κε στο -12,4% και στα κλιματιστι­κά στο -10,6% και στα είδη πληροφορικ­ής στο -4,8%. Ειδικά στις λευκές συσκευές παρατηρούν­ται και περισσότερ­ες προσφορές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece