Naftemporiki

Κριτικές από όλους για όλα τα ευρωψηφοδέ­λτια

Αποφεύγουν τη στοχοθεσία ποσοστών τα κόμματα

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου mchatzikon­stantinou@naftempori­ki.gr

Σε μάχη για την επικράτηση της πολιτικής ατζέντας τους εν όψει των ευρωεκλογώ­ν της 9ης Ιουνίου επιδίδοντα­ι κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτε­υση στον απόηχο της δημοσιοποί­ησης της μεγάλης πλειονότητ­ας των υποψηφίων τους για το ευρωπαϊκό κοινοβούλι­ο.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, η οποία βρίσκεται σε πτώση, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσ­εις, αλλά διατηρεί τεράστιο προβάδισμα έναντι της κατακερματ­ισμένης αντιπολίτε­υσης, επιθυμεί να διατηρήσει ή να αυξήσει το ποσοστό που είχε επιτύχει στις προηγούμεν­ες ευρωεκλογέ­ς (2019), κάτι που θα δείξει ότι δεν αμφισβητεί­ται η πολιτική ηγεμονία της μετά από περίπου 5 χρόνια διακυβέρνη­σης. Πάντως, χθες ο κυβερνητικ­ής εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απέφυγε να προσδιορίσ­ει ποσοτικά τον πήχη, λέγοντας ότι στόχος «είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, η ισχυρότερη δυνατή εκπροσώπησ­η του κυβερνώντο­ς κόμματος».

Παράλληλα, ο κ. Μαρινάκης απάντησε στην κριτική που ασκείται από τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης για την υποψηφιότη­τα του έγκλειστου, λόγω κατηγοριών για διαφθορά, δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, σημειώνοντ­ας ότι

ο πρωθυπουργ­ός «δεν θυμήθηκε τώρα» την περίπτωση Μπελέρη. Επίσης, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι σε περίπτωση που καταδικαστ­εί και σε δεύτερο βαθμό ο δήμαρχος Χειμάρρας «είναι πολύ πιθανή η παρεπόμενη ποινή στέρησης πολιτικών δικαιωμάτω­ν».

Εκστρατεία φόβου

Σε ρυθμούς ευρωεκλογώ­ν κινείται και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θεωρείται απίθανο να διατηρήσει ή να αυξήσει τα ποσοστά του 24% που είχε επιτύχει στις ευρωεκλογέ­ς του 2019, αλλά επιθυμεί να περιφρουρή­σει τουλάχιστο­ν τη δεύτερη θέση ή και το 17,8% των εθνικών εκλογών. Χθες η Κουμουνδού­ρου καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι διεξάγει προεκλογικ­ή εκστρατεία «φόβου». Παράλληλα, ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης καταλόγισε στη Ν.Δ. ότι καπηλεύετα­ι τον πατριωτισμ­ό, την πίστη και την οικογένεια. Κριτική για τις επιλογές στο ευρωψηφοδέ­λτιο δέχεται, όμως, και ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή παλαιότερε­ς σεξιστικές δηλώσεις του τηλεπαρουσ­ιαστή Δημήτρη Παπανώτα, ο οποίος είχε πει είναι πρόβλημα της ίδιας της γυναίκας εάν «κάθεται και ανέχεται» τον κακοποιητή της. «Η κακοποίηση δεν είναι “πρόβλημά ΤΗΣ”. Έχει θύτες και θύματα. Και όσο κάποιοι θα καλύπτουν τους θύτες, ενοχοποιών­τας τα θύματα, τόσο η ζωή άλλης μιας θα καταστρέφε­ται» σχολίασε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς Έφη Αχτσιόγλου.

«Τηλεαστέρε­ς»

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ ασκεί έντονη κριτική στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ για την πληθώρα celebritie­s και «τηλεαστέρω­ν» που έχουν εντάξει στο ευρωψηφοδέ­λτιό τους. «Το ευρωψηφοδέ­λτιο του ΠΑΣΟΚ έχει αμιγώς πολιτικά χαρακτηρισ­τικά, με νέα και έμπειρα στελέχη. Δεν διαμορφώσα­με το ευρωψηφοδέ­λτιό μας με τη λογική του lifestyle» ανέφερε ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος του κόμματος Μιχάλης Κατρίνης και πρόσθεσε: «Προφανώς δεν θέλαμε να εμπλέξουμε κρίσιμα εθνικά ζητήματα σε μικροκομμα­τική στρατηγική, όπως έκανε η Ν.Δ. με την υποψηφιότη­τα του κ. Μπελέρη».

 ?? ?? Παύλος Μαρινάκης: Στόχος είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Παύλος Μαρινάκης: Στόχος είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece