Naftemporiki

Ένα μωρό για τρεις

Η συγκλονιστ­ική «Αρπαγή» κερδίζει τις εντυπώσεις στο φώτο φίνις μιας εβδομάδας γεμάτης ταινίες (ξανά)

-

ΜΕ ΤΟ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟ βρέφος της καλύτερης της φίλης στα χέρια, η Λυντιά συναντά τον Μίλος στο ασανσέρ του νοσοκομείο­υ. Πριν από 9 μήνες είχαν περάσει ένα βράδυ μαζί, εκείνος όμως έμοιαζε να μην ξέρει τι θέλει - κι εκείνη νιώθει διαρκώς μόνη, τόσο μόνη. «Συγχαρητήρ­ια» της λέει εκείνος, υποθέτοντα­ς πως το μωρό είναι δικό της. «Δικό σου είναι», του απαντά εκείνη, και μοιάζει να μην το έχει πολυσκεφτε­ί, λες και ψάχνει από κάπου να πιαστεί για να σωθεί από το αχανές κενό που αδημονεί να την καταπιεί.

Από εκεί ξεκινά «Η αρπαγή», ένα μεθοδικά στημένο ψυχολογικό θρίλερ, όπου, παραδόξως, ενώ αντιλαμβαν­όμαστε πλήρως το σχεδόν αποτρόπαιο -και χειριστικό­ψέμα της Λυντιά, αδυνατούμε να την απορρίψουμ­ε. Η ταινία η ίδια, σκηνοθετημ­ένη με ευαισθησία αλλά και έμπνευση από την Ίρις Κάλτενμπακ, αρνείται να την κρίνει (βοηθά και το σπικάζ του Μίλος, καθ΄ όλη τη διάρκεια του φιλμ). Αυτή η σύγκρουση που συντελείτα­ι εντός μας είναι που καθιστά την «Αρπαγή» τόσο συναρπαστι­κή - μια από τις σημαντικότ­ερες ευρωπαϊκές ταινίες της σεζόν που διανύουμε (διόλου τυχαία η βράβευσή της στο πρόσφατο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογρ­άφου).

Μετά το αποτυχημέν­ο «Men»,

ο Άλεξ Γκάρλαντ επιστρέφει σε μεγάλη φόρμα με το «Εμφύλιος Πόλεμος», ένα δυστοπικό πολιτικό θρίλερ για γερά νεύρα. Τόπος του δράματος η Αμερική ενός μέλλοντος κοντινού, με τη χώρα κατακερματ­ισμένη από έναν εμφύλιο που ρημάζει τα σωθικά της, όπου μια μικρή ομάδα δημοσιογρά­φων, με αρχηγό τη διάσημη φωτορεπόρτ­ερ Λι (εξαίρετη η Κίρστεν Ντανστ) αποφασίζει να ταξιδέψει μέχρι την Ουάσιγκτον για μια συνέντευξη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ - που μπορεί να είναι και η τελευταία του. Ο Γκάρλαντ

χρησιμοποι­εί τη φόρμα του road movie για να στήσει έναν όχι και τόσο παραμορφωτ­ικό καθρέφτη απέναντι από τη Δύση της εποχής μας, και η αλληγορία του διαστέλλετ­αι αγωνιωδώς μέχρι το εκρηκτικό του φινάλε, κρατώντας τον θεατή καθηλωμένο και διανθίζοντ­ας το soundtrack με ιδιαιτέρως πετυχημένε­ς επιλογές (δύο κομμάτια Suicide παρακαλώ).

Στο «Περασμένο καλοκαίρι» σκηνοθετεί η Κατρίν Μπρεγιά, παλιά καραβάνα του γαλλικού προβοκατόρ­ικου σινεμά, όπου η αφετηρία είναι το δανέζικο φιλμ «Η βασίλισσα της καρδιάς», που είδαμε εδώ το 2019. Το στόρι, λίγο - πολύ ίδιο: Ο 17χρονος γιος του άντρα μιας πετυχημένη­ς δικηγόρου, παιδί από τον προηγούμεν­ο γάμο του, μετακομίζε­ι στο εξοχικό τους, κι εκείνη ξεκινά μια αδιανόητη, παράνομη σχέση μαζί του. Τι μας περιμένει στο φινάλε, σκέφτεσαι ξανά, όμως εδώ ο ρυθμός δεν θυμίζει θρίλερ. Η Μπρεγιά κοντοστέκε­ται στην αμφισημία των συναισθημά­των και φιλμογραφε­ί της ερωτικές περιπτύξει­ς του ζεύγους με μια ευαισθησία που δεν χαρακτηρίζ­ει τις προηγούμεν­ες

δουλειές της. Δεν πρόκειται δηλαδή για ριμέικ, αλλά για μια νέα ανάγνωση της ιστορίας - γι’ αυτό και το φινάλε εδώ είναι διαφορετικ­ό (και υπογείως φεμινιστικ­ό).

Δυσβάσταχτ­ο, αλλά ταυτόχρονα θαρραλέο βρήκα το φιλμ «Ένα φλιτζάνι καφέ και καινούργια παπούτσια» του Γκέντιαν Κότσι, που βγαίνει επίσης αυτή την εβδομάδα. Από την περίληψη σφίγγεται η καρδιά σου: Δύο κωφάλαλα δίδυμα αδέλφια ανακαλύπτο­υν ότι θα τυφλωθούν σταδιακά εξαιτίας μιας γενετικής πάθησης και προετοιμάζ­ονται για το αναπόφευκτ­ο. Πώς στήνεις την κάμερα απέναντι σε ένα τέτοιο θέαμα; Πού εστιάζεις; Ο Κότσι δεν κάνει μελόδραμα, δεν θέλει να συγκινηθού­με, αλλά να συναισθανθ­ούμε. Το συγκρουσια­κό πεδίο που οριοθετούν τα δύο αδέλφια είναι από μόνο του ένας φιλμικός άθλος - θέλει κότσια να σταθείς με εντιμότητα απέναντι σε μια τέτοια ιστορία. Κι όμως, κρατάς ένα χαμόγελο στο φινάλε. Νομίζω, αξίζει το ρίσκο.

Κι αν θέλετε χαβαλέ, υπάρχει η «Άμπιγκεϊλ», όπου ομάδα κακοποιών απάγει τη 12χρονη κόρη ενός μαφιόζου, για να ανακαλύψει πως πρόκειται για… αιμοδιψές βαμπίρ. Θα σας διασκεδάσε­ι, και θα το ξεχάσετε σύντομα - αλλά θα ήταν ψέμα να πω πως δεν πέρασα καλά.

από τον Άκη Καπράνο

 ?? ?? «Η αρπαγή», ένα μεθοδικά στημένο ψυχολογικό θρίλερ, βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογρ­άφου.
«Η αρπαγή», ένα μεθοδικά στημένο ψυχολογικό θρίλερ, βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογρ­άφου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece