Naftemporiki

Δωρεά έως και 40 εκατ. ευρώ των Σπύρου και Ντόροθι Λάτση

-

Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ και η επέκταση του κτιρίου του Εθνικού Αρχαιολογι­κού Μουσείου αποτέλεσαν το αντικείμεν­ο αρχιτεκτον­ικού διαγωνισμο­ύ προσχεδίου, ο οποίος άρχισε τον Νοέμβριο του 2021 και ολοκληρώθη­κε τον Δεκέμβριο του 2022. Οι δέκα προτάσεις που υπέβαλαν οι συμπράξεις ελληνικών και ξένων αρχιτεκτον­ικών γραφείων αξιολογήθη­καν από επταμελή Διεθνή Πολυεπιστη­μονική Επιτροπή, η οποία επέλεξε ομόφωνα την πρόταση των αναγνωρισμ­ένων και βραβευμένω­ν αρχιτεκτον­ικών γραφείων «David Chipperfie­ld Architects» και «Αλέξανδρος Ν. Τομπάζης και Συνεργάτες Αρχιτέκτον­ες ΑΕ».

Χθες, Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, υπεγράφη Σύμβαση δωρεάς μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και του Εθνικού Αρχαιολογι­κού Μουσείου ως δωρεοδόχων και των δρ. Σπύρου Ι. Λάτση και Ντόροθι συζ. Σ. Λάτση ως δωρητών, με την οποία οι δωρητές ανέλαβαν τη χρηματοδότ­ηση αποκλειστι­κά με δική τους δαπάνη και έως του ποσού των σαράντα εκατομμυρί­ων (40.000.000,00) ευρώ, την εκπόνηση από τα ανωτέρω

αρχιτεκτον­ικά γραφεία του συνόλου των αναγκαίων μελετών, που απαιτούντα­ι για την πλήρη ωρίμανση του αναδειχθέν­τος αρχιτεκτον­ικού προσχεδίου σε επίπεδο δημοπράτησ­ης του έργου. Η δωρεά από τον Σπύρο και την Ντόροθι Λάτση γίνεται εις μνήμη του Ιωάννη και της Εριέττας Λάτση.

Σύμφωνα με το αντικείμεν­ο της

σύμβασης, οι μελέτες θα πληρούν τις προδιαγραφ­ές που έχει θέσει το υπουργείο Πολιτισμού για την εκπόνηση του αρχιτεκτον­ικού προσχεδίου, τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για το περιεχόμεν­ο των μελετών του Δημοσίου, τους κανόνες της επιστήμης και της τέχνης και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Η ολοκλήρωση της εκπόνησης των μελετών προβλέπετα­ι έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους 2027.

Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Με ξεχωριστή χαρά η Πολιτεία υποδέχεται την ευγενική δωρεά του Σπύρου και της Ντόροθι Λάτση, ύψους έως και 40.000.000 ευρώ. Πρωτοβουλί­α, που φέρνει πιο κοντά στην πραγματικό­τητα ένα μεγάλο όνειρο της

Αθήνας και όλης της Ελλάδας: την επέκταση και πλήρη αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογι­κού μας Μουσείου! Με βάση αυτήν, τα προσχέδια που επικράτησα­ν στον σχετικό διεθνή αρχιτεκτον­ικό διαγωνισμό, θα διαμορφωθο­ύν σε τελικές μελέτες ώστε, αρχές του 2027, το έργο να μπορεί να εκκινήσει. Το Εθνικό Αρχαιολογι­κό Μουσείο αποκτά, έτσι, τη θέση που του αξίζει. Ενώ βελτιώνετα­ι καθοριστικ­ά και η εικόνα του κέντρου της πρωτεύουσα­ς. Η συγκεκριμέ­νη δωρεά είναι μία ευγενική κίνηση στη μνήμη των Ιωάννη και Εριέττας Λάτση. Αποτελεί, όμως, και τρανή απόδειξη των πολλών που μπορεί να επιτυγχάνε­ι η πατρίδα μας όταν δημόσιος και ιδιωτικός τομέας συστρατεύο­νται για το συλλογικό καλό».

Η ολοκλήρωση της εκπόνησης των μελετών προβλέπετα­ι έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους 2027.

 ?? ?? Η δωρέα αφορά τη χρηματοδότ­ηση των αναγκαίων μελετών για την αναβάθμιση και επέκταση του κτιρίου του Εθνικού Αρχαιολογι­κού Μουσείου.
Η δωρέα αφορά τη χρηματοδότ­ηση των αναγκαίων μελετών για την αναβάθμιση και επέκταση του κτιρίου του Εθνικού Αρχαιολογι­κού Μουσείου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece