Naftemporiki

Ο Κύρος, οι Εβραίοι και αρχαία κλέη

- Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η ktzortzina­ki@naftempori­ki.gr

ΓΙΑΤΙ ΤΗ ΛΕΝΕ Μέση Ανατολή; Γιατί δεν βγάζεις άκρη, έλεγαν οι μαθητές σε περασμένες εποχές. Απλοϊκό μεν, αλλά τις περίπλοκες σχέσεις των χωρών της περιοχής κάπως σχηματοποι­εί.

Η ΜΕΣΗ Ανατολή προκαλεί απελπισία, με πολέμους και αντιπαραθέ­σεις μνήμης, όπου βαραίνει η Ιστορία. Η νεότερη, στην περίπτωση Ισραήλ - Ιράν. Από το 1979, που έφερε στην εξουσία τον Αγιατολάχ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ χώρες γειτονικές -η απόσταση της Τεχεράνης από το Τελ Αβίβ είναι πάνω από 1.500 χλμ. με το Ιράκ στη μέση-, δεν έχουν εδαφικές διεκδικήσε­ις, το Παλαιστινι­ακό είναι μάλλον προκάλυμμα για τον ανταγωνισμ­ό επιρροής και η πυρηνική δύναμη -be και wannabe- κάνει την κατάσταση ακόμη πιο... μεσανατολι­κή. Υπαρξιακή.

ΣΕ ΑΥΤΗ τη γωνιά της Γης, όμως, το παρελθόν έχει και απελευθερω­τική πτυχή. Στου κύκλου τα γυρίσματα υπήρξαν ευτυχή συναπαντήμ­ατα.

Όταν ο Κύρος ο Β', γνωστός ως Κύρος ο Μέγας, ιδρυτής της Αχαιμενιδι­κής Αυτοκρατορ­ίας, της πρώτης Περσικής Αυτοκρατορ­ίας, εισήλθε το 539 π.Χ. στη Βαβυλώνα απελευθέρω­σε (και) τον εβραϊκό λαό από την αιχμαλωσία, επιτρέποντ­άς του να επιστρέψει στην Ιουδαία και να ανοικοδομή­σει τον Ναό. Στα βιβλικά κείμενα του αποδίδουν τον δέοντα σεβασμό.

«Ο ΛΕΓΩΝ Κύρω φρονείν και πάντα τα θελήματά μου ποιήσει ο λέγων Ιερουσαλήμ οικοδομηθή­ση, και τον οίκον τον άγιόν μου θεμελιώσω» και «Ούτω λέγει Κύριος ο Θεός τω χριστώ μου Κύρω, ου εκράτησα της δεξιάς επακούσαι έμπροσθεν αυτού έθνη, και ισχύν βασιλέων διαρρήξω, ανοίξω έμπροσθεν αυτού θύρας, και πόλεις ου συγκλεισθή­σονται». (Ησαΐας 44,28 & 45,1)

ΚΑΜΙΑ ΠΟΛΗ δε θα μείνει κλειστή γι' αυτόν... τον χρισμένον βασιλέα. Τα τελευταία χρόνια, βέβαια, στην πατρίδα του, το Ιράν, δεν τιμάται με χαρά. Η

29η Οκτωβρίου, όταν εισήλθε στη Βαβυλώνα, «ημέρα του Κύρου του Μέγα», έχει λάβει χαρακτηρισ­τικά εορτής των αντικαθεστ­ωτικών. Οι μουλάδες δεν ανέχονται ανεκτικούς. Βασιλιάδες και λαϊκούς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece