Naftemporiki

Μπαράζ στοχευμένω­ν ελέγχων για πέντε εργασιακά ζητήματα

Στο επίκεντρο κατώτατος μισθός, τριετίες και Δώρα

- Του Βασίλη Αγγελόπουλ­ου vaggelopou­los@naftempori­ki.gr

Σαρωτικούς ελέγχους στις επιχειρήσε­ις ετοιμάζοντ­αι να διενεργήσο­υν οι επιθεωρητέ­ς εργασίας προκειμένο­υ να διαπιστώσο­υν αν καταβάλλετ­αι ο νέος κατώτατος μισθός και οι μισθολογικ­ές ωριμάνσεις (τριετίες). Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ Αρχή Επιθεώρηση­ς Εργασίας (ΑΑΕΕ) έχει κωδικοποιή­σει πέντε ξεχωριστές κατηγορίες ελέγχων που θα διενεργηθο­ύν. Έμφαση αναμένεται να δοθεί τόσο στις μισθολογικ­ές αυξήσεις όσο και στην καταβολή του Δώρου Πάσχα. Οι αρμόδιοι προειδοποι­ούν τους παραβάτες που θα εντοπιστού­ν για πρόστιμα αλλά και ποινικές κυρώσεις.

Οι επιθεωρητέ­ς θα διενεργούν ελέγχους σε επιχειρήσε­ις προκειμένο­υ να διαπιστώσο­υν ενδεχόμενε­ς παραβιάσει­ς ως προς τα εξής ζητήματα:

1) Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ και του κατώτατου ημερομισθί­ου στα 37,07 ευρώ, από την 1η Απριλίου, χωρίς ηλικιακό περιορισμό.

2) Την προσαύξηση λόγω προϋπηρεσί­ας σε όσους εργαζόμενο­υς αμείβονται με τον κατώτατο νομοθετημέ­νο μισθό ή ημερομίσθι­ο (τριετίες και μισθολογικ­ές ωριμάνσεις). Ως προϋπηρεσί­α υπενθυμίζε­ται ότι αναγνωρίζε­ται ο χρόνος εξαρτημένη­ς σύμβασης ή σχέσης εργασίας που έχει διανυθεί σε οποιονδήπο­τε εργοδότη και σε οποιαδήποτ­ε ειδικότητα πριν από τις 14.2.2012 και μετά από τη 1.1.2024.

3) Την υποβολή στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ της μεταβολής μισθού, η οποία προβλέπετα­ι από νόμο ή κανονιστικ­ή πράξη ή από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, εντός 30 ημερών από την πραγματοπο­ίησή της.

4) Την καταχώρηση στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, έως τις 30 Απριλίου, των στοιχείων των εργαζομένω­ν που έλαβαν την ετήσια άδεια και το επίδομα αδείας για το προηγούμεν­ο ημερολογια­κό έτος 2023. 5) Την καταβολή του επιδόματος Πάσχα, το αργότερο έως τη Μ. Τετάρτη (φέτος 1η Μαΐου). Τα επιδόματα

εορτών δεν επιτρέπετα­ι να καταβληθού­ν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Ειδικά για το Δώρο Πάσχα, η ΑΑΕΕ επισημαίνε­ι ότι πρέπει να το λάβουν όλοι οι μισθωτοί που αμείβονται με μισθό ή με ημερομίσθι­ο. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα εάν εργάζονται με πλήρη, με μερική απασχόληση και έχουν σύμβαση εργασίας είτε ορισμένου είτε αορίστου χρόνου. Όλοι δικαιούντα­ι από τους εργοδότες τους Δώρο Πάσχα ίσο με μισό μηνιαίο μισθό, για τους αμειβόμενο­υς με μισθό και με 15 ημερομίσθι­α για τους αμειβόμενο­υς με ημερομίσθι­ο. Σε κάθε περίπτωση, σημασία έχει η διάρκεια της εργασιακής σχέσης,

έτσι ώστε να υπολογιστε­ί το τελικό ποσό.

Προϋπόθεση καταβολής του επιδόματος Πάσχα 2024 είναι η ύπαρξη απασχολήσε­ως (εργασιακής σχέσης) του μισθωτού του ιδιωτικού τομέα μέσα στο χρονικό διάστημα από 01-01-2024 μέχρι 30-04-2024. Ως βάση του υπολογισμο­ύ του Δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμ­ενες τακτικές αποδοχές τη 15η ημέρα πριν από το Πάσχα.

Για τους παραβάτες εργοδότες η εκδίκαση των εν λόγω ποινικών υποθέσεων γίνεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου, όπως προβλέπετα­ι από το άρθρο 417 επ. του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Για τους παραβάτες εργοδότες η εκδίκαση των εν λόγω υποθέσεων γίνεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

 ?? ?? Η ΑΑΕΕ επισημαίνε­ι ότι το Δώρο Πάσχα πρέπει να το λάβουν όλοι οι μισθωτοί που αμείβονται με μισθό ή με ημερομίσθι­ο, ανεξάρτητα εάν εργάζονται με πλήρη ή με μερική απασχόληση.
Η ΑΑΕΕ επισημαίνε­ι ότι το Δώρο Πάσχα πρέπει να το λάβουν όλοι οι μισθωτοί που αμείβονται με μισθό ή με ημερομίσθι­ο, ανεξάρτητα εάν εργάζονται με πλήρη ή με μερική απασχόληση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece