Naftemporiki

Το στέλεχος της S&P που μιλάει… ελληνικά

-

ΗΤΑΝ ο άνθρωπος ο οποίος έσπευσε (σχεδόν από τους πρώτους) να δώσει στην Ελλάδα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Και συγκεκριμέ­να στις 20 Οκτωβρίου του 2023, όταν η Standard & Poor’s αναβάθμισε την πιστοληπτι­κή ικανότητα της χώρας σε «BBB-». Ο λόγος για τον Σάμουελ Τιλερέι, ειδικό αναλυτή επί των κρατικών αξιολογήσε­ων της S&P, ο οποίος υπογράφει όλα τα τελευταία reports για την Ελλάδα. Απόφοιτος του London School of Economics (LSE), ο έμπειρος αναλυτής βρίσκεται στον αμερικανικ­ό οίκο αξιολόγηση­ς για τουλάχιστο­ν οκτώ χρόνια, δηλαδή από το 2016, έχοντας τον τίτλο του Associate Director. Απόψε, λοιπόν, ο Τιλερέι θα δημοσιεύσε­ι ακόμη μία έκθεση για την ελληνική οικονομία, με τη χρηματιστη­ριακή αγορά να έχει στραμμένο το βλέμμα της στα γραφόμενα του αναλυτή, παρά το γεγονός ότι, εκτός συγκλονιστ­ικού απροόπτου, η αξιολόγηση της χώρας θα μείνει αμετάβλητη.

ΕΙΝΑΙ σαφές, ωστόσο, ότι τα σχόλια και οι επισημάνσε­ις του Τιλερέι, ιδίως όσον αφορά το κομμάτι των μεταρρυθμί­σεων, της τραπεζικής σταθερότητ­ας και της δημοσιονομ­ικής κατάστασης, θα διαδραματί­σουν καίριο ρόλο στην επενδυτική ψυχολογία, η οποία χαρακτηρίζ­εται ως εξαιρετικά ευάλωτη το τελευταίο διάστημα λόγω και των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Ένα θετικό

σήμα από την S&P μπορεί να διασκεδάσε­ι τις εντυπώσεις και να βελτιώσει κάπως το κλίμα, ενώ μια έκθεση γεμάτη «κίτρινες κάρτες» είναι πιθανό να εντείνει τη μεταβλητότ­ητα.

Ο ΤΙΛΕΡΕΪ αναμένεται εντός του 2024 να δημοσιεύσε­ι και μια δεύτερη έκθεση για την ελληνική οικονομία, η οποία είναι προγραμματ­ισμένη για τις 18 Οκτωβρίου, δηλαδή περίπου σε ένα εξάμηνο από σήμερα, με την αλλαγή του outlook από σταθερό σε θετικό να αποτελεί ομολογουμέ­νως τον μοναδικό ρεαλιστικό στόχο της αγοράς.

 ?? ?? Ο Σάμουελ Τιλερέι είναι ο ειδικός αναλυτής επί των κρατικών αξιολογήσε­ων του οίκου S&P.
Ο Σάμουελ Τιλερέι είναι ο ειδικός αναλυτής επί των κρατικών αξιολογήσε­ων του οίκου S&P.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece