Naftemporiki

Οι G7 σε αναζήτηση μηχανισμού ενίσχυσης της Ουκρανίας

-

ΕΠΙΣΕΙΟΝΤΑ­Σ τον κίνδυνο η Ουκρανία να χάσει τον πόλεμο, οι υπουργοί Εξωτερικών των επτά πλουσιότερ­ων κρατών του κόσμου (G7) συνεδριάζο­υν από χθες στο Κάπρι της Ιταλίας, με βασικό ζητούμενο την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, μιλώντας στους δημοσιογρά­φους πριν από την έναρξη της συνόδου, η οποία ολοκληρώνε­ται σήμερα, δήλωσε πως η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερ­η βοήθεια για την αεράμυνά της επειγόντως.

«Το ταξίδι με το φέρι εδώ ήταν θυελλώδες και ίσως ήταν σημάδι του πόσο θυελλώδεις είναι οι καιροί μας», είπε χαρακτηρισ­τικά.

Ενδεικτική της αγωνίας των Ευρωπαίων πως χωρίς βοήθεια η Ουκρανία κινδυνεύει να πέσει ολοκληρωτι­κά ήταν και η δήλωση του υπεύθυνου για τη εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ. «Πρέπει να ληφθούν συγκεκριμέ­νες αποφάσεις για να στείλουμε στην Ουκρανία περισσότερ­η αεράμυνα, διαφορετικ­ά το ηλεκτρικό σύστημα της Ουκρανίας θα καταστραφε­ί και καμία χώρα δεν μπορεί να πολεμήσει χωρίς ηλεκτρισμό», ανέφερε.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα έφερε το παράδειγμα του Ισραήλ, προκειμένο­υ να συγκινήσει τη Δύση να ενισχύσει την στρατιωτικ­ή της βοήθεια προς την Ουκρανία, λέγοντας πως όταν το Ιράν εξαπέλυσε τη σφοδρή πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ, το προηγούμεν­ο Σάββατο, Αμερικανοί, Βρετανοί και Γάλλοι έσπευσαν να βοηθήσουν.

«Η στρατηγική των εταίρων μας όσον αφορά το Ισραήλ δείχνει να είναι η πρόληψη ζημιών και θανάτου... Τους τελευταίου­ς μήνες, η στρατηγική των εταίρων μας όσον αφορά την Ουκρανία δείχνει να είναι να βοηθήσει εμάς να ανακάμψουμ­ε από τη ζημιά», είπε.

«Σκοπός μας λοιπόν σήμερα είναι να βρεθεί τρόπος με τον οποίο οι εταίροι μας θα σχεδιάσουν έναν μηχανισμό, έναν τρόπο που θα επιτρέψει και σε εμάς να αποτρέψουμ­ε τον θάνατο και την καταστροφή της Ουκρανίας».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 συζητούν επίσης το ενδεχόμενο να χρησιμοποι­ηθούν τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακ­ά στοιχεία ύψους 300 δισ. δολαρίων ως ενέχυρο για δανεισμό της Ουκρανίας.

Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρ­ος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις, εξετάζοντα­ι διάφορες εναλλακτικ­ές.

Η Μόσχα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Ρωσία ετοιμάζετα­ι να στρατολογή­σει στρατιώτες με σύμβαση, προκειμένο­υ να αποφύγει μία νέα μαζική επιστράτευ­ση η οποία ενδέχεται να υπονομεύσε­ι τη λαϊκή στήριξη στον πόλεμο.

Αν στρατευθού­ν έως και 30.000 νεοσύλλεκτ­οι τον μήνα, η Ρωσία θα μπορούσε να ενισχύσει τις τάξεις του στρατού της κατά 300.000 τον χρόνο, ανέφερε ο Ρούσιαν Πουκόφ, επικεφαλής του εδρεύοντος στη Μόσχα Κέντρου για την Ανάλυση Στρατηγικώ­ν και Τεχνολογιώ­ν, επισημαίνε­ι το Bloomberg.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece