Naftemporiki

Άνοδος και πτώση σε Ασία - Αφρική και Αμερική

-

Το λιμάνι της Νέας Υόρκης/Νιου Τζέρσεϊ ήταν ο μεγαλύτερο­ς χαμένος το 2023, αφού η διακίνηση μειώθηκε σχεδόν κατά 18%. Η απώλεια των ρωσικών φορτίων καιη συρρίκνωση της ευρωπαϊκής ζήτησης για κατανάλωση αλλάζουν τις ισορροπίες.

ΔΥΟ ΛΙΜΑΝΙΑ εισήλθαν στην πρώτη 30άδα το 2023: το λιμάνι Qinzhou της Κίνας και το Cai Mep στο Βιετνάμ, εκτοπίζοντ­ας τη Σαβάνα και τη Μανίλα. Άλλοι νικητές ήταν το λιμάνι Mundra της Ινδίας, το οποίο ανέβηκε δύο θέσεις μπροστά από το Κολόμπο και την Τζακάρτα. Έχει πλέον εδραιωθεί ξανά ως το κορυφαίο λιμάνι της Ινδίας. Παρόλο που το Nhava Sheva πλησίασε

τα 500.000 TEUs του Mundra το 2022 και παρουσίασε πιο απότομη ανάπτυξη εκείνο το έτος, κατέγραψε αύξηση όγκου «μόνο» 6,6% το 2023 - έναντι 11,2% του Mundra.

Στο Μαρόκο το Tanger Med ανέβηκε επίσης δύο θέσεις στην κατάταξη κατά τη διάρκεια του 2023, ξεπερνώντα­ς το Χο Τσι Μινχ και το Αμβούργο. Ο όγκος για το μαροκινό λιμάνι έχει αυξηθεί κατά 80% από το 2019: ο περσινός αριθμός των 8,6 Mteu ισοδυναμεί με το 95% της ονομαστική­ς χωρητικότη­τας του λιμανιού και επιτυγχάνε­ι τους στόχους που έχει θέσει η λιμενική αρχή τέσσερα χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγρ­αμμα.

Το λιμάνι της Νέας Υόρκης/ Νιου Τζέρσεϊ ήταν ο μεγαλύτερο­ς χαμένος το 2023, αφού η διακίνηση

μειώθηκε κατά σχεδόν 18% σε ετήσια βάση, από 9,5 Mteu σε 7,7 Mteu.

Το λιμάνι υποχώρησε τέσσερις θέσεις στην κατάταξη, στην 21η θέση, από τη 17η θέση το 2022. Δεν ήταν το μόνο στις ΗΠΑ: Το Λος Άντζελες, το Λονγκ Μπιτς και το λιμάνι της ανατολικής ακτής Σαβάνα, που αποτέλεσε έκπληξη στην πρώτη 30άδα κατά τη

διάρκεια της πανδημίας, είδαν τη διακίνηση σε ετήσια βάση να μειώνεται κατά 13%, 12% και 16% αντίστοιχα. Παρ' όλα αυτά, η πανδημία ήταν μέχρι στιγμής καθαρά θετική για το Long Beach και τη Νέα Υόρκη/Νιου Τζέρσεϊ, με όγκους που εξακολουθο­ύν να είναι αυξημένοι σε σχέση με τους αριθμούς του 2019.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece