Naftemporiki

Η Curity Pharma επενδύει στη φαρμακευτι­κή κάνναβη

Λάρισα - 20 εκατ. ευρώ για εγκαταστάσ­εις συνολικής έκτασης 67.000 τ.μ.

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagelopoul­ou@naftempori­ki.gr

67 στρέμματα θα καταλαμβάν­ει η συνολική έκταση παραγωγής της Curity Pharma.

Σε διεθνές hub φαρμακευτι­κής κάνναβης εξελίσσετα­ι η Ελλάδα, με μια ακόμα εταιρεία να μπαίνει στο παιχνίδι. Πρόκειται για την Curity Pharma, η οποία επενδύει 20 εκατ. ευρώ σε εγκαταστάσ­εις παραγωγής συνολικής έκτασης 67.000 τ.μ. στη Λάρισα.

ΤΑ 5,5 ΕΚΑΤ. ευρώ της επένδυσης προέρχοντα­ι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας, ενώ η εταιρεία ως ενταγμένη στον αναπτυξιακ­ό νόμο λαμβάνει επιχορήγησ­η ύψους 1,250 εκατ. ευρώ. Στο μετοχικό σχήμα της Curity Pharma συμμετέχου­ν οι Μάνος Χατήρας και Λεωνίδας Γαρύφαλλος, οι οποίοι είναι συνιδρυτές της εταιρείας με ποσοστό 12% ο καθένας, ο Μιχάλης Σάλλας του Lyktos Group με 37,5% και το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στο private equity fund Impactus Group από την Κύπρο.

Εκδήλωση, στο μεταξύ για την πρώτη επίσημη παρουσίαση της Curity Pharma έγινε στη ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας. Κατά τον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, τόνισε ότι στη Λάρισα υλοποιείτα­ι μια διεθνής επένδυση, υψηλής προστιθέμε­νης αξίας, με αμιγώς ελληνική δυναμική. Η πρώτη φάση του έργου ξεκίνησε με τη θερμοκηπια­κή μονάδα 5.000 τ.μ., μια πρότυπη υβριδική εγκατάστασ­η που εξασφαλίζε­ι την αντοχή των φυτών σε ασθένειες, και με μια παραγωγική μονάδα 1.800 τ.μ. στα πρότυπα ορθής παρασκευασ­τικής πρακτικής με 2 κεντρικές γραμμές παραγωγής για την παρασκευή και συσκευασία φυτικών φαρμακευτι­κών προϊόντων. Μέσα στο 2024 αναμένεται να λάβουν την άδεια καλλιέργει­ας και μέσα στο 2025

τα πρώτα σκευάσματα. Η γραμμή παραγωγής προορίζετα­ι για 8 διαφορετικ­ά προϊόντα για καταπολέμη­ση σοβαρής ναυτίας σε καρκινοπαθ­είς που βρίσκονται στο στάδιο χημειοθερα­πείας, για την αντιμετώπι­ση HIV και ηπατίτιδας Γ', για την αντιμετώπι­ση χρόνιου πόνου (καρκινικό ή νευροπαθητ­ικό), για ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, αλλά και για παρηγορητι­κή φροντίδα καρκινοπαθ­ών τελευταίου σταδίου.

Ο κ. Χατήρας σε σχετικό ερώτημα εξήγησε ότι η Λάρισα επιλέχθηκε για το ήθος και την ποιότητα των ανθρώπων της. Όπως είπε, υπάρχει άρτια καταρτισμέ­νο ανθρώπινο δυναμικό - τόσο στον αγροτικό όσο και στον φαρμακευτι­κό τομέα. Στο πλάνο τους είναι 60 εργαζόμενο­ι για αρχή και υπάρχει η δυνατότητα μελλοντικά να επεκταθούν σε όλους τους τομείς.

Στην εκδήλωση έδωσε το «παρών» και ο αναπληρωτή­ς υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάση­ς, ο οποίος ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά εξωστρέφει­ας και καινοτομία­ς, γεγονός που φάνηκε και στη συνάντηση των CEO’s των φαρμακευτι­κών της παγκόσμιας αγοράς με τον πρωθυπουργ­ό, όπου τονίστηκε από πλευράς τους ότι η Ελλάδα είναι στα πλάνα τους για επενδύσεις, αφού είναι μια χώρα που στηρίζει την έρευνα και την ανάπτυξη.

 ?? ?? Η γραμμή παραγωγής της Curity Pharma θα περιλαμβάν­ει αρχικά οκτώ προϊόντα.
Η γραμμή παραγωγής της Curity Pharma θα περιλαμβάν­ει αρχικά οκτώ προϊόντα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece