Naftemporiki

Επιβολή κυρώσεων σε εξτρεμιστέ­ς εποίκους της Δυτικής Όχθης

-

ΚΥΡΩΣΕΙΣ σε εξτρεμιστέ­ς εποίκους στη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ αποφάσισε να επιβάλει η Ε.Ε.

Συγκεκριμέ­να, το Συμβούλιο της Ε.Ε. αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις σε τέσσερα άτομα και δύο οντότητες για σοβαρές παραβιάσει­ς ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν κατά των Παλαιστινί­ων. Διευκρινίζ­εται ότι έχουν καταγραφεί παραβιάσει­ς ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν, συμπεριλαμ­βανομένων βασανιστηρ­ίων και άλλης σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικ­ής μεταχείρισ­ης ή τιμωρίας, καθώς και παραβίαση του δικαιώματο­ς της ιδιοκτησία­ς και της ιδιωτικής και οικογενεια­κής ζωής των Παλαιστινί­ων στη Δυτική Όχθη.

Οι οντότητες που περιλαμβάν­ονται στον κατάλογο είναι η Lehava, μια ριζοσπαστι­κή ακροδεξιά ρατσιστική εβραϊκή οργάνωση, και η Hilltop Youth, μια ριζοσπαστι­κή οργάνωση νεολαίας που αποτελείτα­ι από μέλη που είναι γνωστά για βίαιες ενέργειες εναντίον των Παλαιστινί­ων και των χωριών τους στη Δυτική Όχθη. Αναφέροντα­ι επίσης δύο κορυφαίες προσωπικότ­ητες της Hilltop Youth, ο Meir Ettinger και ο Elisha Yered. Και οι δύο

συμμετείχα­ν σε θανατηφόρε­ς επιθέσεις εναντίον Παλαιστινί­ων το 2015 και το 2023.

Οι κυρώσεις περιλαμβάν­ουν επίσης τον Neria Ben Pazi, ο οποίος έχει κατηγορηθε­ί για επανειλημμ­ένες επιθέσεις εναντίον Παλαιστινί­ων στο Wadi Seeq και στο Deir Jarir από το 2021, και τον Yinon Levi, ο οποίος έχει λάβει μέρος σε πολλαπλές βίαιες ενέργειες εναντίον γειτονικών χωριών από την κατοικία του στο παράνομο φυλάκιο της φάρμας Mitarim.

Όσοι περιλαμβάν­ονται στο καθεστώς κυρώσεων υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακ­ών στοιχείων και απαγορεύετ­αι η παροχή κεφαλαίων ή οικονομικώ­ν πόρων, άμεσα ή έμμεσα, σε αυτούς ή προς όφελός τους. Επιπλέον, η απαγόρευση ταξιδιού στην Ε.Ε. ισχύει για τα φυσικά πρόσωπα που αναφέροντα­ι στον κατάλογο.

Υπενθυμίζε­ται ότι στα συμπεράσμα­τά του, στις 21-22 Μαρτίου 2024, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε να σταματήσει άμεσα η βία στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ και να διασφαλιστ­εί η ασφαλής πρόσβαση στους ιερούς τόπους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece