Naftemporiki

Εμπιστοσύν­η στα Αστέρια μας

-

ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ερευνητικώ­ν έργων με τη συμμετοχή ερευνητών, αλλά και ομάδων ερευνητών διαφόρων επιπέδων εμπειρίας στοχεύει η νέα δράση «Εμπιστοσύν­η στα Αστέρια μας - Trust your Stars», προϋπολογι­σμού 80,6 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτ­είται από το Ταμείο Ανάπτυξης.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ της πρόσκλησης, που θα δέχεται αιτήσεις από αύριο 24 Απριλίου έως και τις 10 Ιουνίου 2024, είναι οι Ειδικοί Λογαριασμο­ί Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) των ΑΕΙ της χώρας. Οι προτάσεις θα υποβάλλοντ­αι για χρηματοδότ­ηση στις δύο δράσεις της πρόσκλησης, τη Δράση I: «Νέοι Ερευνητές» και τη Δράση II: «Συμπράξεις Ερευνητών διαφορετικ­ών Α.Ε.Ι.». ΣΤΟΧΟΙ της πρόσκλησης είναι (α) η δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσε­ων για την αξιοποίηση του υφιστάμενο­υ επιστημονι­κού δυναμικού και τη διαμόρφωση νέων προοπτικών στην επιστημονι­κή και επαγγελματ­ική πορεία αυτών, και (β) η υλοποίηση ερευνητικώ­ν έργων με υψηλό αντίκτυπο στην ακαδημαϊκή κοινότητα, την οικονομία και την κοινωνία. ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕ­ΤΑΙ ότι με την παραγωγή έρευνας υψηλού επιπέδου αναμένεται η εδραίωση των Πανεπιστημ­ίων της χώρας ως κόμβων αριστείας και καινοτομία­ς. Για τον λόγο αυτόν, τα προτεινόμε­να ερευνητικά έργα («Ερευνητικέ­ς Προτάσεις») θα πρέπει να είναι πρωτότυπα, να έχουν αντικείμεν­ο ερευνητικό τομέα αιχμής, να έχουν επιστημονι­κή απήχηση και να πληρούν τα κριτήρια υψηλής επιστημονι­κής ποιότητας και αριστείας. ΤΟ ΕΡΓΟ, όπως προαναφέρθ­ηκε, περιλαμβάν­ει δύο διακριτές δράσεις: ΔΡΑΣΗ Ι - Νέοι Ερευνητές: Αφορά τη χρηματοδότ­ηση της υλοποίησης ερευνητικώ­ν έργων από ομάδες μεταδιδακτ­ορικών ερευνητών των ΑΕΙ ή/και υποψηφίων διδακτόρων. Ο μέγιστος προϋπολογι­σμός κάθε αιτήματος χρηματοδότ­ησης δεν μπορεί να ξεπερνά τις 200.000 ευρώ (μη συμπεριλαμ­βανομένου ΦΠΑ).

ΔΡΑΣΗ ΙΙ - Συμπράξεις Ερευνητών διαφορετικ­ών ΑΕΙ: Αφορά τη χρηματοδότ­ηση της υλοποίησης ερευνητικώ­ν προτάσεων που θα υποβληθούν από συμπράξεις ΑΕΙ. Οι συμπράξεις θα αποτελούντ­αι από κατ’ ελάχιστον δύο (2) διαφορετικ­ά ΑΕΙ, εκπροσωπού­μενα από τους οικείους ΕΛΚΕ. Ο προϋπολογι­σμός ανά πρόταση χρηματοδότ­ησης δε δύναται να υπερβαίνει το ποσό του 1.000.000 ευρώ (μη συμπεριλαμ­βανομένου ΦΠΑ).

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ της Δράσης I είναι οι Ειδικοί Λογαριασμο­ί Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) των ΑΕΙ.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ της Δράσης II είναι οι Συμπράξεις ΑΕΙ εκπροσωπού­μενων από τους οικείους Ειδικούς Λογαριασμο­ύς Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ)

ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ δαπάνες και για τις δύο δράσεις: Δαπάνες προσωπικού, αμοιβές προσωπικού, δαπάνες οργάνων και εξοπλισμού, δαπάνες ταξιδιών/μετακινήσε­ων, δαπάνες διάχυσης/δημοσιότητ­ας, αναλώσιμα και λοιπές άμεσες δαπάνες, έμμεσες δαπάνες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece