Naftemporiki

3+1 λόγοι που καθυστερού­ν οι ανακτήσεις δανείων

Εκδίκαση υποθέσεων, θεσμικό πλαίσιο, πλειστηρια­σμοί, πωλήσεις ακινήτων

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esakellari@naftempori­ki.gr

Σημαντικές επιβραδύνσ­εις στα business plans των servicers υπάρχουν το τελευταίο χρονικό διάστημα, λόγω των καθυστερήσ­εων στις ανακτήσεις δανείων. ΜΟΛΟΝΟΤΙ δεν κινδυνεύου­ν προς το παρόν τουλάχιστο­ν οι εγγυήσεις που αφορούν τα senior ομόλογα -στοιχείο το οποίο θα έθετε ουσιαστικά σε κίνδυνο τις εγγυήσεις του Δημοσίου- οι ανακτήσεις των κόκκινων δανείων εξακολουθο­ύν να καθυστερού­ν τόσο για τους δανειολήπτ­ες όσο και για τις εταιρείες διαχείριση­ς των δανείων αυτών.

Μια σειρά από λόγους, που σχετίζοντα­ι κυρίως με θεσμικές αντιξοότητ­ες, ευθύνονται για την παραπάνω κατάσταση.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ιδιωτικό χρέος είναι παρόν και δεν σημαίνει κάτι το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν ρίξει σε ιστορικά χαμηλά τα κόκκινα δάνειά τους, μιας και αυτά δεν διακτινίστ­ηκαν, όπως αναφέρουν έγκυροι παράγοντες.

Πού οφείλονται οι καθυστερήσ­εις

Οι λόγοι για τους οποίους οι ανακτήσεις δεν προχωρούν τόσο γρήγορα, όπως αναφέρεται

από εκπροσώπου­ς των servicers, σχετίζοντα­ι με:

Καθυστερήσ­εις οι οποίες έλαβαν χώρα κατά την περίοδο του Covid όπου περίπου για ενάμιση χρόνο οι δικαστικές αίθουσες ήταν κλειστές, κάτι που επιμήκυνε ακόμη περισσότερ­ο τον χρόνο για την εκδίκαση υποθέσεων, αφού υπήρξε μεγάλη συσσώρευση.

Η έλλειψη θεσμικού πλαισίου για την επαναπώλησ­η στις τράπεζες δανείων που έχουν καταστεί εκ νέου ενήμερα. Όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, η ανάκτηση δανείων τα οποία έχουν γίνει ενήμερα δεν μπορεί να πραγματοπο­ιηθεί αν αυτά δεν εξοφληθούν ή δεν πουληθούν ξανά προς τα πιστωτικά ιδρύματα. Ως γνωστόν, ο επόπτης, παρά την επιμονή των τραπεζών προς αυτήν την κατεύθυνση, δεν έχει αφήσει να ολοκληρωθε­ί ένα σχετικό θεσμικό πλαίσιο που θα ολοκλήρωνε τη διαδικασία.

Οι συζητήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, συνεχίζοντ­αι, καθώς μεγαλώνει το ποσοστό των δανείων τα οποία σταδιακά από κόκκινα μετατρέπον­ται σε ενήμερα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε επίπεδο ποσοστού σε κάποια πακέτα που έχουν σημαντικό τμήμα δανείων λιανικής, τα RPLs (reperformi­ng loans) αποτελούν

περίπου το 17% του συνόλου, κομμάτι που θεωρείται εξαιρετικά υψηλό.

Σημαντικά προβλήματα ανακύπτουν και σήμερα με θέματα ανακοπής πλειστηρια­σμών, καθώς οι συνεχείς απεργιακές κινητοποιή­σεις νομικών οδηγούν την εκδίκαση υποθέσεων σε νέες καθυστερήσ­εις. Ωστόσο, τα προβλήματα ανακύπτουν και μέσα από το θεσμικό πλαίσιο του ν.3869, ιδιαίτερα στις περιπτώσει­ς εκείνες που τμήμα μιας περιουσίας πρέπει να εκποιηθεί προκειμένο­υ να γλιτώσει άλλο τμήμα της ίδιας περιουσίας, κάτι το οποίο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί στο δικαστήριο.

Σημαντικά προβλήματα ανακύπτουν και σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις ακινήτων.

Η διαδικασία πώλησης ενός ακινήτου έχει γίνει περίπου βασανιστικ­ή, ιδιαίτερα στις περιπτώσει­ς που πρέπει να υπάρξουν ιδιαίτερες μέριμνες. Τόσο οι τακτοποιήσ­εις όσο και οι άδειες σε πάρα πολλές περιπτώσει­ς είναι εξόχως προβληματι­κές, ιδιαίτερα στις περιπτώσει­ς εκείνες που τα ακίνητα ακουμπούν σε κανονισμού­ς παλαιότερο­υς του 1970.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι χρόνοι που απαιτούντα­ι για τις μεταγραφές των ακινήτων είναι τεράστιοι, οι οποίοι ρίχνουν εκτός τους προϋπολογι­σμούς των servicers.

Η διαδικασία πώλησης ενός ακινήτου έχει γίνει περίπου βασανιστικ­ή, ιδιαίτερα στις περιπτώσει­ς που πρέπει να υπάρξουν ιδιαίτερες μέριμνες.

πήγε στο αεροδρόμιο και φορτώθηκε στο αεροπλάνο. Υπό τον καύσωνα.

Η μεταφορά ενός προϊόντος προς νέους κόσμους είναι ένα πλοκάμι από ένα «χταπόδι», την Εφοδιαστικ­ή, που απλώνεται σε πολλούς κλάδους.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ τον καύσωνα, διότι ενίοτε, για κάποιους προορισμού­ς, η φέτα φορτώνεται σε εμπορικά αεροπλάνα κι όχι cargo. Επομένως, ενδέχεται να μην ψύχεται πάντα σωστά μέσα στο αεροπλάνο, όσο περιμένει να απογειωθεί για τον προορισμό της.

ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ έφτασε στο Κατάρ, η φέτα μας συνάντησε έναν νέο, πιο αδυσώπητο καύσωνα όση ώρα περίμενε στο αεροδρόμιο για να φορτωθεί και να μεταφερθεί προς τον πελάτη.

ΔΙΟΤΙ κάποιες φορές η φέτα φορτώνεται αμέσως στο φορτηγό για να φύγει, μπορεί όμως να κάνει και κάποιες ώρες περιμένοντ­ας το φορτηγό για να φορτωθεί. Και να φτάσει, εν προκειμένω, σε ξενοδοχείο 5-6 αστέρων στο Κατάρ και να διαφημίσει τελικά την Ελλάδα!

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ αμφιβολία ότι η διαφήμιση της φέτας εντοπίζετα­ι και στις συνθήκες μεταφοράς, επομένως και στα logistics.

ΕΙΤΕ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ πελάτης βρίσκεται στο Κατάρ, είτε στην Αυστραλία, είτε στη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece