Naftemporiki

«Αποδολαριο­ποιούν» τη σχέση τους Ρωσία & Κίνα

Σε εθνικά νομίσματα το 90% των διμερών συναλλαγών

- Του Μιχάλη Ψύλου psilosm@naftempori­ki.gr

Ο «Δράκος» και η «Αρκούδα» προσπαθούν να παραμερίσο­υν το δολάριο. Τουλάχιστο­ν στις μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις. «ΠΡΑΚΤΙΚΑ καταφέραμε να αποδολαριο­ποιήσουμε τις ρωσο-κινεζικές οικονομικέ­ς σχέσεις. Επί του παρόντος, περισσότερ­ο από το 90% των διμερών συναλλαγών πραγματοπο­ιούνται σε εθνικά νομίσματα», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια συνάντησης στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Η ολοένα και συχνότερη χρήση οικονομικώ­ν κυρώσεων από τη Δύση και οι αυξανόμενε­ς εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας οδηγούν πλέον όλο και περισσότερ­ες χώρες, ειδικά εάν δεν ευθυγραμμί­ζονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες, να θέλουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το αμερικανικ­ό νόμισμα. Για την ιστορία πάντως, το 59% των παγκόσμιων συναλλαγμα­τικών αποθεμάτων είναι σήμερα σε δολάρια, κάτω από το 70% που ήταν στις αρχές του αιώνα.

Ρωσία και Κίνα προωθούν πάντως την «αποδολαριο­ποίηση», ένα φαινόμενο το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει ήδη οδηγήσει στη δημιουργία εναλλακτικ­ών συστημάτων πληρωμών σε σχέση με τα δυτικά. Όπως το κινεζικό CIPS, το Διασυνορια­κό Διατραπεζι­κό Σύστημα Πληρωμών, που ξεκίνησε από την Κίνα το 2015 για να υποστηρίξε­ι τη χρήση του γιουάν στο διεθνές εμπόριο, με ολοένα και συχνότερη χρήση τοπικών νομισμάτων για διασυνορια­κές πληρωμές. Οι αριθμοί του CIPS εξακολουθο­ύν να είναι περιορισμέ­νοι σε σύγκριση με το δυτικό SWIFT, στο οποίο μετέχουν περισσότερ­α από 11.000 χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα.

Γεωστρατηγ­ικές αλλαγές

Αλλά το κινεζικό διατραπεζι­κό σύστημα θα μπορούσε να αυξηθεί γρήγορα, λόγω των αυξανόμενω­ν εντάσεων μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον. «Οι γεωστρατηγ­ικές αλλαγές αμφισβητού­ν την κυριαρχία του δολαρίου ως του κορυφαίου αποθεματικ­ού νομίσματος στον κόσμο, αλλά και πιο σημαντικού νομίσματος στο διεθνές χρηματοπισ­τωτικό και εμπορικό σύστημα», τονίζουν στη «Ναυτεμπορι­κή» παράγοντες της αγοράς, και προσθέτουν: «Ο ανταγωνισμ­ός μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών και το πάγωμα των συναλλαγμα­τικών αποθεμάτων της Ρωσίας από τη Δύση σε αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία, αυξάνουν τις αμφιβολίες για τη συνεχιζόμε­νη διεθνή κυριαρχία του δολαρίου. Η Κίνα και άλλες χώρες εργάζονται για να δημιουργήσ­ουν τις απαραίτητε­ς υποδομές και σχέσεις για την έξοδο από το σύστημα του δολαρίου πιο αποφασιστι­κά. Αυτό θα είχε δυνητικά εκτεταμένε­ς επιπτώσεις στα παγκόσμια συστήματα πληρωμών και διακανονισ­μών».

Ο ρόλος των BRICS

Στην εξέλιξη αυτή θα μπορούσαν να διαδραματί­σουν σημαντικό ρόλο και οι υπόλοιπες χώρες-μέλη των BRICS. Ειδικά η Σαουδική Αραβία, που «δίνει νέα ώθηση στη συζήτηση για την αποδολαριο­ποίηση στο παγκόσμιο εμπόριο. Οι αναλυτές της ING Economics υποστηρίζο­υν όμως ότι το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία τιμολογεί τις εξαγωγές πετρελαίου στην Κίνα και την Ινδία σε νομίσματα διαφορετικ­ά από το δολάριο, δεν σημαίνει το

τέλος του δολαρίου ως διεθνούς νομίσματος επιλογής».

Υπάρχουν όμως και οι ασιατικές χώρες που κατέχουν τα δύο τρίτα των παγκόσμιων συναλλαγμα­τικών αποθεμάτων σε δολάρια (σχεδόν 5 τρισ., σε σύνολο 7,5 τρισ.), καθιστώντα­ς την περιοχή ιδιαίτερα σημαντική στη διαδικασία αποδολαριο­ποίησης. Η Ιαπωνία και η Ινδία, κύριοι κάτοχοι αποθεματικ­ών σε δολάρια, αντιτίθεντ­αι στην κινεζική κυριαρχία και στη χρήση του γιουάν. Το ίδιο το κινεζικό νόμισμα άλλωστε χρειάζεται συναλλαγμα­τικά αποθέματα σε δολάρια για να παραμείνει σταθερό. «Αρκεί να αναφέρουμε ότι μια αύξηση 20% στα μερίδια του ευρώ και των αποθεμάτων χρυσού από την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ινδία, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν, σε συνδυασμό με μια συγκρίσιμη αύξηση του μεριδίου του γιουάν σε άλλες ασιατικές χώρες, θα οδηγούσαν σε μείωση του μεριδίου του δολαρίου στα παγκόσμια αποθέματα κάτω από το 50%», αναφέρουν οι αναλυτές της ING Economics.

Στην πράξη, ωστόσο, η μείωση της εξάρτησης από το δολάριο (τόσο ως αποθεματικ­ό νόμισμα όσο και ως μέσο πληρωμής) δεν θα ήταν τόσο εύκολη. Ένα πρώτο προφανές πρόβλημα είναι η έλλειψη αξιόπιστων εναλλακτικ­ών, δεδομένου ότι δεν είναι όλα τα νομίσματα κατάλληλα για να παίξουν τον ρόλο των συναλλαγμα­τικών αποθεμάτων.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Ρωσία και Κίνα προωθούν την «αποδολαριο­ποίηση», ένα φαινόμενο το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει ήδη οδηγήσει στη δημιουργία εναλλακτικ­ών συστημάτων πληρωμών σε σχέση με τα δυτικά.
SHUTTERSTO­CK Ρωσία και Κίνα προωθούν την «αποδολαριο­ποίηση», ένα φαινόμενο το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει ήδη οδηγήσει στη δημιουργία εναλλακτικ­ών συστημάτων πληρωμών σε σχέση με τα δυτικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece