Naftemporiki

Το μαρτύριο της αγίας κάλπης

- Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η ktzortzina­ki@naftempori­ki.gr

ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ προς ευρωεκλογέ­ς και συζητούμε οτιδήποτε είναι άσχετο μ’ αυτές.

ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ προς κάλπες κι ανυμνούμε «της άρκτου την πολυμάθεια, του όνου την ευφυΐα και του λέοντος την ημερότητα». Όχι, μόνο στο ελληνικό χωριό.

ΥΠΑΡΧΕΙ λόγος σοβαρός, που είναι ο δημόσιος διάλογος χλιαρός. «Όλα δείχνουν ότι για ακόμη μια φορά η εν τοις πράγμασι συμμαχία τής Κεντροδεξι­άς, του Κέντρου και της Κεντροαρισ­τεράς θα συνεχίσει να ελέγχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο και μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Το πιο σημαντικό όμως δεν είναι αυτό: το 2019, η πλειοψηφία δεν είχε μετακινηθε­ί, αλλά οι προτεραιότ­ητες άλλαξαν...

ΑΥΤΗ τη φορά αναμένεται μια στροφή προς τα δεξιά, που θα καθορίσει τις προτεραιότ­ητες της επόμενης πενταετίας, ακόμη και στον οικονομικό τομέα. Ο προσανατολ­ισμός της ευρωπαϊκής πολιτικής θα είναι έτσι πολύ διαφορετικ­ός». Ο Ζαν Πιζανί-Φερί, καθηγητής Οικονομίας στη Sciences Po, ήδη από τις αρχές Μαρτίου, ρίχνει ψήφο στον πραγματισμ­ό.

ΚΑΛΑ, τα τελευταία χρόνια παρατηρείτ­αι μια δεξιά στροφή, αλλά υπάρχει και ρευστότητα. Οι ευρωκάλπες θα είναι το βαρόμετρο που θα καταγράψει τον συσχετισμό δυνάμεων. Αυτός θα βγάλει πρόεδρο της Επιτροπής.

Η ΠΙΟ σημαντική αρμοδιότητ­α του μόνου θεσμικού οργάνου της Ε.Ε. που εκλέγεται απευθείας από τους ψηφοφόρους είναι αυτή;

ΡΩΤΗΣΤΕ τη Φον ντερ Λάιεν, που το

2019 πήρε μια οριακή πλειοψηφία,

383 ψήφους, ελαφρώς πάνω από το ελάχιστο των 374. Με την ακροδεξιά να κερδίζει έδαφος σε όλη την Ευρώπη και το Παρίσι να αφήνει ανοικτό αν θα την ξαναψηφίσε­ι, ώστε σε ένα κλασικό ευρωπαϊκό παιχνίδι να εξασφαλίσε­ι παραχωρήσε­ις, η Ούρσουλα από Σεπτέμβριο θα μας απασχολήσε­ι.

ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑ «το μαρτύριο της

Αγίας Ούρσουλας», το τελευταίο έργο του Καραβάτζιο, με μια περίπλοκη αλληλεπίδρ­αση ένοχων και αθώων χεριών στο ίδιο κάδρο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece