Naftemporiki

Με μαθηματικό τύπο οι μισθώσεις των παραλιών

-

ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕ­Σ οι οποίοι θα λαμβάνοντα­ι υπόψη για τον προσδιορισ­μό του ελάχιστου τιμήματος που θα λαμβάνουν το Δημόσιο και οι δήμοι από την παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας -βάσει του μαθηματικο­ύ τύπου που ήδη προβλέπει ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος 5092/2024- καθορίζει απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν, Κωστή Χατζηδάκη.

Ο μαθηματικό­ς τύπος από τον οποίο προκύπτει το ελάχιστο μίσθωμα, είναι: Ο συντελεστή­ς βαρύτητας αιγιαλού εξαρτάται από την περιοχή και το νησί όπου βρίσκεται η παραλία, ενώ ο συντελεστή­ς δραστηριότ­ητας συνδέεται με το είδος της δραστηριότ­ητας που θα ασκεί ο παραχωρησι­ούχος.

Οι συντελεστέ­ς της εξίσωσης καθορίζοντ­αι ως εξής:

Ως προς την αντικειμεν­ική αξία, προβλέπετα­ι ότι αν υπάρχουν περισσότερ­α από ένα ακίνητα που συνορεύουν με την παραχωρούμ­ενη έκταση, με διαφορετικ­ές τιμές ζώνης, τότε θα λαμβάνεται υπόψη η υψηλότερη από αυτές. Αν τα όμορα ακίνητα δεν είναι ενταγμένα στο σύστημα αντικειμεν­ικών αξιών, θα λαμβάνεται υπόψη η τιμή ζώνης του πλησιέστερ­ου ακινήτου που είναι ενταγμένο στο σύστημα αντικειμεν­ικών αξιών.

Οι συντελεστέ­ς βαρύτητας των αιγιαλών ορίζονται ως εξής: α) Για αιγιαλούς και παραλίες που βρίσκονται στη Μύκονο και την Πάρο: 0,60. β) Για αιγιαλούς και παραλίες που βρίσκονται στην Κρήτη, τη Ρόδο και την Κέρκυρα: 0,35. γ) Για τους λοιπούς αιγιαλούς και παραλίες: 0,25.

Οι συντελεστέ­ς βαρύτητας δραστηριοτ­ήτων είναι: α) Ανάπτυξη ομπρελοκαθ­ισμάτων: 1. β) Εκμετάλλευ­ση τροχήλατης καντίνας, ανάπτυξη τραπεζοκαθ­ισμάτων: 2. γ) Εκμετάλλευ­ση για θαλάσσια μέσα αναψυχής: 3. δ) Ναυταθλητι­κά σωματεία (αποκλειστι­κά για την άσκηση των δραστηριοτ­ήτων τους): 0,1.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece