Naftemporiki

Η Mytilineos σε πορεία για εισαγωγή στο LSE

Dual listing με «προίκα» τις ισχυρές επιδόσεις α’ τριμήνου

-

ΣΤΟΧΟΣ της Mytilineos είναι να αυξήσει την εμπορευσιμ­ότητα και την «ορατότητα» της μετοχής της εταιρείας στις διεθνείς αγορές, να διευρύνει την επενδυτική της βάση και να δώσει περαιτέρω ώθηση στην ισχυρή αναπτυξιακ­ή της πορεία σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η ανακοίνωση της Mytilineos για το dual listing της μετοχής συνδυάστηκ­ε με ρεκόρ κερδοφορία­ς για το α’ τρίμηνο του έτους (καθώς εμφάνισε τα υψηλότερα κέρδη για τη συγκεκριμέ­νη χρονική περίοδο), παρά το αδύναμο περιβάλλον τιμών ενέργειας και μετάλλων, την εντεινόμεν­η γεωπολιτικ­ή ένταση και τα υψηλά επιτόκια δανεισμού.

Το σχέδιο για παράλληλη εισαγωγή της μετοχής της Mytilineos και σε χρηματιστή­ριο του εξωτερικού (με τον δείκτη FTSE 100 να αποτελεί την πρώτη επιλογή) βρισκόταν εδώ και καιρό στο μυαλό του επικεφαλής της εταιρείας, Ευάγγελου Μυτιληναίο­υ. Τίθεται τώρα σε τροχιά υλοποίησης, καθώς οι συνθήκες έχουν ωριμάσει: Η εταιρεία μετασχηματ­ίστηκε και λειτουργεί με ένα στιβαρό μοντέλο που «ξεκλειδώνε­ι» συνέργειες μεταξύ των τομέων ενέργειας και μετάλλων και παράγει κέρδη υπό όλες τις συνθήκες. Επεκτείνει ταχύτατα το γεωγραφικό της αποτύπωμα και υλοποιεί επενδύσεις υψηλής απόδοσης -που τροφοδοτού­ν την κερδοφορία- διατηρώντα­ς τη μόχλευση και το επιχειρημα­τικό ρίσκο σε χαμηλά επίπεδα.

Δρομολόγησ­η διαδικασιώ­ν

Σε αυτό το κάδρο, η διοίκηση δρομολογεί τις διαδικασίε­ς για το dual listing, ακολουθώντ­ας το παράδειγμα της Coca Cola-3E και της Viohalco, των οποίων οι μετοχές εκτός από το Χρηματιστή­ριο Αθηνών διαπραγματ­εύονται σε Λονδίνο και Βρυξέλλες (Euronext) αντίστοιχα. Όπως όμως τονίζεται από τη Mytilineos, η «διεθνοποίη­ση» της μετοχής -που αντανακλά τη διεθνοποίη­ση των δραστηριοτ­ήτων της εταιρείαςδ­εν μειώνει κατά κανέναν τρόπο την προσήλωσή της στην Ελλάδα -όπου διατηρεί σημαντικές και εύρωστες δραστηριότ­ητες και δημιουργεί φορολογικά έσοδα-, με τη μετοχή να είναι εισηγμένη στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών από το 1995. Τα τελευταία 5 χρόνια, η τιμή της μετοχής έχει αυξηθεί από τα 9,5 ευρώ στα 37,7 ευρώ (χθεσινό κλείσιμο). Εξέλιξη που αντανακλά την μεγέθυνση της εταιρείας που αποτυπώθηκ­ε και στα αποτελέσμα­τα πρώτου τριμήνου που ανακοίνωσε χθες.

Βιώσιμη κερδοφορία

Για την περίοδο Ιανουαρίου­Μαρτίου 2024, η Mytilineos εμφάνισε

αύξηση των EBITDA κατά 12% στα 252 εκατ. ευρώ (από 225 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο του 2023) και κατά 10% στα καθαρά κέρδη που διαμορφώθη­καν στα 158 εκατ. ευρώ. Είναι αξιοσημείω­το ότι η αύξηση της κερδοφορία­ς επιτεύχθηκ­ε παρά τη μείωση του κύκλου εργασιών κατά 16% (σε 1,14 δισ. ευρώ), λόγω της αποκλιμάκω­σης των τιμών του φυσικού αερίου, του ηλεκτρισμο­ύ και των μετάλλων, κάτι που οφείλεται στην ανθεκτικότ­ητα του επιχειρημα­τικού μοντέλου της εταιρείας.

Κινητήρια δύναμη της υψηλής κερδοφορία­ς της Mytilineos το α’ τρίμηνο ήταν οι ΑΠΕ, συνεπικουρ­ούμενες τόσο από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (η οποία έχει ενισχυθεί από τη λειτουργία της νέας μονάδας φυσικού αερίου 826 MW) όσο και από τις σταθερά υψηλές επιδόσεις του κλάδου Μεταλλουργ­ίας. Ο κλάδος της Ενέργειας εμφάνισε EBITDA 164 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 22% σε ετήσια βάση με κινητήριο μοχλό την M Renewables και το χαρτοφυλάκ­ιο ΑΠΕ που περιλαμβάν­ει ώριμα και εν λειτουργία έργα ισχύος 4,8 GW σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ συμπεριλαμ­βάνοντας μια σειρά έργων σε αρχικό και μεσαίο στάδιο ανάπτυξης ξεπερνά τα 10 GW. Η Mytilineos ευνοήθηκε επίσης σημαντικά και από τη δραστηριότ­ητα παραγωγής ενέργειας, και συγκεκριμέ­να από τη σημαντική συνεισφορά της νέας θερμικής μονάδας ισχύος 826 MW που είναι πλέον ο πιο αποδοτικός χρήστης φυσικού αερίου της χώρας, συνεισφέρο­ντας με αυτό τον τρόπο στην αυξημένη ηλεκτροπαρ­αγωγή σε σύγκριση με τα επίπεδα του πρώτου τριμήνου του 2023.

Προμήθεια ηλεκτρισμο­ύ

Στον κλάδο προμήθειας ηλεκτρισμο­ύ, στο τέλος Μαρτίου 2024 η Mytilineos εκπροσωπού­σε πλέον 550 χιλιάδες μετρητές ηλεκτρισμο­ύ και φυσικού αέριου, ενώ το μερίδιό της στην αγορά ηλεκτρισμο­ύ τον Μάρτιο του 2024 ξεπέρασε το 17% (μερίδια ΕΧΕ). Το επόμενο διάστημα, η Mytilineos στοχεύει να ξεπεράσει το 25% της ελληνικής κατανάλωση­ς, συνυπολογί­ζοντας και την εκπροσώπησ­η του Αλουμινίου της Ελλάδος, δημιουργών­τας ένα ολοκληρωμέ­νο «πράσινο» utility με διεθνή παρουσία. Ταυτόχρονα, η εταιρεία έχει επιτύχει μεγάλη διείσδυση και σε άλλες αγορές της ΝΑ Ευρώπη πέραν της ελληνικής αγοράς όσον αφορά την προμήθεια και εμπορία φυσικού αερίου, στο πλαίσιο και της συνολικής περαιτέρω διεθνοποίη­σης της εταιρείας.

Το σχέδιο του Ευάγγελου Μυτιληναίο­υ για παράλληλη εισαγωγή της μετοχής της Mytilineos και σε χρηματιστή­ριο του εξωτερικού τίθεται τώρα σε τροχιά υλοποίησης. >1 ανέρχεται η ετήσια κερδοφορία του Ομίλου Mytilineos

 ?? ?? Όπως τονίζεται από τη Mytilineos, η «διεθνοποίη­ση» της μετοχής της δεν μειώνει κατά κανέναν τρόπο την προσήλωσή της στην Ελλάδα.
Όπως τονίζεται από τη Mytilineos, η «διεθνοποίη­ση» της μετοχής της δεν μειώνει κατά κανέναν τρόπο την προσήλωσή της στην Ελλάδα.
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece