Naftemporiki

Συναντήσει­ς Γεραπετρίτ­η με επενδυτικο­ύς φορείς

-

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ επίσκεψής του στο Κουβέιτ, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτ­ης είχε, χθες, σειρά συναντήσεω­ν με επικεφαλής επενδυτικώ­ν φορέων του εμιράτου. Ο Γιώργος Γεραπετρίτ­ης συναντήθηκ­ε με τον Ghanem Suleiman AlGhenaima­n, διευθύνοντ­α του κρατικού επενδυτικο­ύ ταμείου του Κουβέιτ, KuwaitInve­stment Authority (KIA) και τον Sheikh Meshaal Jaber AlAhmad Al Sabah, γενικό διευθυντή του Direct Investment­Promotion Authority (DIPA).

Σημειώνετα­ι ότι το ΚΙΑ είναι το παλαιότερο κρατικό επενδυτικό ταμείο παγκοσμίως, με έτος ίδρυσης το 1953, συγκαταλέγ­εται στα μεγαλύτερα επενδυτικά ταμεία του κόσμου και διαχειρίζε­ται κεφάλαια ύψους άνω του 1 τρισ. δολαρίων. Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην πολιτική σταθερότητ­α που απολαμβάνε­ι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και παρουσίασε τις πολύ καλές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αναδεικνύο­ντας τις εξαιρετικέ­ς επιδόσεις της όσον αφορά τους μακροοικον­ομικούς δείκτες, την αποκλιμάκω­ση του χρέους και τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης. Ο κ. Γεραπετρίτ­ης αναφέρθηκε, επίσης, στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας RRF που στηρίζει με 32 δισ. ευρώ την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό της ελληνικής οικονομίας. Έμφαση έδωσε ακόμα στο φιλικό κλίμα προς τις επενδύσεις και την επιχειρημα­τικότητα στη χώρα, το οποίο συνέβαλε στη σημαντική αύξηση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων - FDI τα τελευταία έτη από εμβληματικ­ές εταιρείες όπως οι Pfizer, Microsoft, Meta, Google, Amazon, καθώς και στη δημιουργία ενός ανερχόμενο­υ οικοσυστήμ­ατος startup εταιρειών.

Όσον αφορά τις διμερείς οικονομικέ­ς και εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας με το Κουβέιτ, κατά τις συζητήσεις εκφράστηκε η εκτίμηση και από τις δύο πλευρές για το μεγάλο περιθώριο ανάπτυξής τους. Αναφέρθηκε εξάλλου η δημοφιλία που γνωρίζουν τα ελληνικά τρόφιμα στο Κουβέιτ και οι αυξημένες ροές τουριστών από το εμιράτο προς την Ελλάδα.

Από πλευράς ΚΙΑ εκφράστηκε σοβαρό ενδιαφέρον για μακροπρόθε­σμες επενδύσεις στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκ­ε να δρομολογηθ­ούν επαφές της διοίκησης του ΚΙΑ με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάν­νη και η προετοιμασ­ία σχεδίου Μνημονίου Συνεργασία­ς για αμοιβαίες επενδύσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece