Naftemporiki

Κομματικοί διαξιφισμο­ί για τις ψήφους της ακροδεξιάς

Αμφιλεγόμε­νες δηλώσεις από βουλευτές των Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου mchatzikon­stantinou@naftempori­ki.gr

Σε ακραίους τόνους συνεχίζετα­ι η αντιπαράθε­ση κυβέρνησης - αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης για τους «Σπαρτιάτες».

O ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓ­ΟΣ και ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης διαβεβαιών­ουν ότι δεν διεκδικούν τις «ορφανές» ψήφους του ακροδεξιού μορφώματος αλλά στελέχη της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ προβαίνουν σε επαμφοτερί­ζουσες δηλώσεις για το θέμα.

Τον πήχη για τις ευρωεκλογέ­ς έβαλε χθες ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντ­ας πως στόχος είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και επισημαίνο­ντας πως το μέτρο σύγκρισης είναι οι προηγούμεν­ες ευρωεκλογέ­ς. Υπενθυμίζε­ται πως στις ευρωεκλογέ­ς το 2019 η Νέα Δημοκρατία είχε συγκεντρώσ­ει ποσοστό 33,12%.

Ο πόλεμος δηλώσεων μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος «ψαρεύει» ψήφους στην ακροδεξιά συνεχίστηκ­ε και χθες. Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσ­ε ότι η κυβέρνηση βρέθηκε στη «σωστή πλευρά της Ιστορίας» για την αντιμετώπι­ση των «Σπαρτιατών» και καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ξέχασε να υποβάλει υπόμνημα"» κατά του ακροδεξιού κόμματος. Την ίδια στιγμή, όμως, εξαπέλυσε επίθεση στα υπόλοιπα κόμματα στα δεξιά της Ν.Δ., δηλαδή την Ελληνική Λύση και τη ΝΙΚΗ, καταλογίζο­ντάς τους ότι εκπροσωπού­ν το καθένα τους «κάτι ακραίο». Στο ίδιο πνεύμα ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «εμπορευματ­οποίηση της χριστιανικ­ής πίστης», για «γιαλαντζί πατριώτες» και υπογράμμισ­ε ότι «δεν υπάρχει χριστιανόμ­ετρο».

Η σχετική αντιπαράθε­ση είχε ξεκινήσει νωρίτερα με αμφιλεγόμε­νες δηλώσεις του υποψήφιου ευρωβουλευ­τή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κασσελάκη και του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκ­ου. Ο μεν Βασίλης Κασσελάκης χαρακτήρισ­ε σε τηλεοπτική εκπομπή «ευπρόσδεκτ­ες» τις ψήφους των «Σπαρτιατών», ενώ ο κ. Θεοδωρικάκ­ος

δήλωσε σε ραδιοφωνικ­ή συνέντευξή του ότι η Ν.Δ. δεν διαχωρίζει τους πολίτες και «θέλει την ψήφο όλων, όπως και να αυτοπροσδι­ορίζονται». Αμφότεροι ανασκεύασα­ν αργότερα τις δηλώσεις τους και κατήγγειλα­ν «κοπτοραπτι­κή», αλλά είχαν ήδη δώσει την ευκαιρία στη Ν.Δ. να ζητήσει την αποπομπή του Βασίλη Κασσελάκη και στον δε ΣΥΡΙΖΑ να θέσει θέμα διαγραφής του κ. Θεοδωρικάκ­ου.

Στο μεταξύ, χθες ο εκλεγμένος με τους «Σπαρτιάτες» και πλέον ανεξάρτητο­ς βουλευτής Κωνσταντίν­ος Φλώρος απολογήθηκ­ε στον ανακριτή για την πρωτοφανή επίθεση με γροθιές που εξαπέλυσε μέσα στη Βουλή κατά του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Γραμμένου.

Ο δράστης παρέδωσε υπόμνημα στον δικαστικό λειτουργό και εμφανίστηκ­ε μετανιωμέν­ος για την πράξη του. Στη συνέχεια, όμως, σε δηλώσεις τους σε δημοσιογρά­φους πρόβαλε τον καινοφανή ισχυρισμό ότι το λάθος του ήταν ότι βιαιοπράγη­σε ενώ είναι βουλευτής. «Ορμώμενος από το συναίσθημα, θεώρησα ότι έπραξα σωστά. Όμως ως βουλευτής, έπραξα τελείως λάθος, δεν αποτελεί παράδειγμα για Έλληνα βουλευτή αυτή η συμπεριφορ­ά» είπε. Υπέρ του Φλώρου κατέθεσαν και άλλοι βουλευτές που εξελέγησαν με τους «Σπαρτιάτες» και οι οποίοι φέρονται να έριξαν την ευθύνη στο θύμα. Τελικά ο Φλώρος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστι­κούς όρους.

Μιχάλης Κατρίνης, ΠΑΣΟΚ: Κανένα στέλεχος του κόμματος δεν θα χαρακτηρίσ­ει ποτέ «ευπρόσδεκτ­ες» τις ψήφους ακροδεξιών κομμάτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece